16.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Για το εργατικό δυστύχημα στη ΒΑ (πρώην ΓΙΟΥΛΑ), με θύμα 52χρονη εργαζόμενη, μητέρα δύο παιδιών

Πρόσφατα

Το εργατικό δυστύχημα που συνέβη στο τέλος της απογευματινής βάρδιας την Κυριακής 28 Ιούλη στο εργοστάσιο της BA (πρώην ΓΙΟΥΛΑ), όπου μία εργαζόμενη 52 ετών, μητέρα 2 παιδιών, βρέθηκε κάτω από κλαρκ, χάνοντας τη ζωή της, καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Το Συνδικάτο καταγγέλλει την εργοδοσία τονίζοντας ότι είναι μια εξέλιξη που οφείλεται στη συνεχιζόμενη έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας με σκοπό να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης. Όπως υπογραμμίζει, «το θανατηφόρο εργοδοτικό έγκλημα που έγινε στη ΒΑ (πρώην ΓΙΟΥΛΑ) έρχεται να προστεθεί στη συνέχεια της μακράς λίστας των εργαζομένων που δεν γύρισαν σπίτια τους, στις οικογένειες τους όπως πρόσφατα με τον 35χρονο μόνιμο εργαζόμενο της ΛΑΡΚΟ, τον 42χρονο εργάτη στο Πέραμα που έχουν όλα την ίδια ρίζα του κακού. Το λογάριασμα από τους εργοδότες των μέτρων ασφαλείας ως κόστος το οποίο μπαίνει εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητά τους».

Σε αυτή την κατεύθυνση, σημειώνει, απασχολούνται ανειδίκευτοι εργαζόμενοι σε θέσεις που θα έπρεπε να απασχολούνται εξειδικευμένοι εργαζόμενοι και άρα καλύτερα αμειβόμενοι. Ειδικότητες όπως αυτή του κουμανταδόρου – μανουβραδόρου μηχανήματος δεν προσλαμβάνονται, ενώ για εργασίες που χρειάζονται πάνω από ένας εργαζόμενος τις κάνει απλά ένας.

«Αύξηση της εντατικοποίησης μειώνοντας προσωπικό και αυξάνοντας την παραγωγή, ενώ η εταιρία το τελευταίο διάστημα προτιμάει τις φτηνές μορφές εργασίας προσλαμβάνοντας ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, συμβασιούχους καλύπτοντας όμως πάγιες ανάγκες στο χώρο του εργοστασίου, προκειμένου να μειώσει το μισθολογικό κόστος. Είναι μερικά από τα στοιχεία που διαμόρφωσαν της συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη αυτό το περιστατικό», τονίζει.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις