16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τροπολογία για τους ουρανοξύστες στο Ελληνικό στο φορολογικό νομοσχέδιο, που υπερψηφίστηκε

Πρόσφατα

Τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται θέματα σε σχέση με το ύψος των κτηρίων στο Ελληνικό κατέθεσαν στο φορολογικό νομοσχέδιο οι υπουργοί Επενδύσεων & Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης. Η ρύθμιση τροποποιεί διατάξεις νόμου του 2012 για τον καθορισμό των όρων δόμησης.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται πως με την τροπολογία «αποσαφηνίζονται απλώς, προς άρση της οποιασδήποτε ερμηνευτικής αμφισβήτησης, σημεία της υφιστάμενης ρύθμισης του ν. 4062/2012» ως προς το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Ελληνικού, ως «να ολοκληρωθεί με ταχύτητα, αλλά και με σεβασμό στο οικιστικό περιβάλλον η επένδυση στο Ελληνικό».

Με την τροπολογία διευκρινίζονται δύο σημεία. Πρώτον, ως υψηλά κτήρια και εγκαταστάσεις ορίζονται εκείνα που υπερβαίνουν το ανώτατο επιτρεπόμενο ύφος κατά το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ν. 4067/2012). Δεύτερον, η απαγόρευση της κατασκευής υψηλών κτιρίων και εγκαταστάσεων, σε ζώνη 100 μέτρων δεν εφαρμόζεται ως προς το τμήμα του ακινήτου του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού που έχει πρόσωπο επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος και ως προς τμήματα υψηλών κτιρίων και εγκαταστάσεων, εφόσον το ύψος των τμημάτων αυτών δεν υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος ανά ζώνη ανάπτυξης ή περιοχή προς πολεοδόμηση.

Οι δύο υπουργοί υποστηρίζουν στην αιτιολογική έκθεση πως «η προτεινόμενη τροποποίηση, ως έχουσα αποκλειστικά ερμηνευτικό χαρακτήρα, δεν επιδεινώνει κατά τον οποιονδήποτε τρόπο το οικιστικό περιβάλλον των όμορων κτιρίων και οικιστικών περιοχών. Και τούτο, διότι αναφέρεται σε ύψη κτιρίων και εγκαταστάσεων που επιτρέπονται εντός της οικείας ζώνης ή περιοχής».

Ψηφίστηκε με ευρεία συναίνεση

Στο μεταξύ, έχοντας εξασφαλίσει την συναίνεση των τεσσάρων εκ των έξι κομμάτων της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση και διεύρυνση της ρύθμισης των 120 δόσεων ψηφίστηκε από την Ολομέλεια. Επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση. «Παρών» ψήφισε ΚΚΕ, ενώ το ΜέΡΑ25 ψήφισε «όχι» επί της αρχής και «ναι» στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις.


ΕΔΩ η τροπολογία.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις