Αντί-λογος: Η Επιθεώρηση Εργασίας βορά στην κατά ΝΔ «αποκομματικοποίηση» της Δημόσιας Διοίκησης

Συλλογικότητα Εργαζομένων στο υπουργείο Εργασίας

Ως βήμα προώθησης της «πλήρους αποκομματικοποίησης» της δημόσιας διοίκησης, χαρακτήρισε ο Υπουργός Εργασίας την υπαγωγή του ΣΕΠΕ στην Γενική Γραμματεία Εργασίας. «Καμία κυβέρνηση, κανένας υπουργός δεν θα έχει λόγο πλέον στον διορισμό του επικεφαλής του ΣΕΠΕ, ο οποίος θα είναι γενικός διευθυντής, υπηρεσιακό στέλεχος, δηλαδή, από τη δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία που θα επιλέγεται με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία», μας λέει ο Υπουργός!!!!

Να υποθέσουμε δηλαδή ότι ο/η Γενικός/κή Γραμματέας δεν είναι ξεκάθαρη πολιτική επιλογή, δεν είναι πρόσωπο επιλογής του κόμματος αλλά μας ήρθε από άλλον πλανήτη, όπου κυριαρχεί η αξιοκρατία και η διαφάνεια!!!! Να θυμίσουμε βέβαια ότι συνεχίζει να ισχύει ο ν.4369/2016, που προβλέπει επιλογή των Γενικών Γραμματέων μέσω ΑΣΕΠ. Πρόβλεψη που μετά βαΐων και κλάδων θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά ουδέποτε εφάρμοσε, στρώνοντας το έδαφος για τις σημερινές “ακομμάτιστες” τοποθετήσεις Γενικών και Ειδικών Γραμματέων.

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η υπαγωγή του ελεγκτικού μηχανισμού της αγοράς εργασίας στην «ακομμάτιστη» Γενική Γραμματεία Εργασίας δεν εξασφαλίζει την υπηρεσιακή και επιχειρησιακή λειτουργία του ΣΕΠΕ, που προϋπόθεσή τους είναι η αυτοτέλεια και η αυτονομία του. Αντιθέτως εξασφαλίζει τον πλήρη πολιτικό έλεγχο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, τον περιορισμό της ανεξαρτησίας και αυτενέργειάς του και φυσικά την υπηρεσιακή του υποβάθμιση.

Υπενθυμίζουμε δε ότι η «ακομμάτιστη» Γενική Γραμματέας κα Στρατινάκη, με θητεία στο ίδιο πόστο την τριετία 2011-2014, με περισσή σπουδή το 2013, μεταξύ άλλων, διευκόλυνε τις ομαδικές απολύσεις στις οποίες είχαν προχωρήσει τα Τσιμέντα Χαλκίδος (του ομίλου Lafarge) και στη Χαλυβουργία Ελλάδος.

Υπενθυμίζουμε ότι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO), ζητά με πρόσφατη έκθεσή της, μεγαλύτερη λειτουργική αυτονομία του Σώματος, κάτι που γνωρίζει άλλωστε και ο Υπουργός.

Ωστόσο ο Υπουργός διαβεβαιώνει «Ο αγώνας για την τήρηση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων από κάθε μορφή αυθαιρεσίας σε βάρος τους, θα έχει ως πρωταγωνιστές τους ίδιους τους λειτουργούς του ΣΕΠΕ».

Εκείνο που ξεχνά να μας πει ο Υπουργός Εργασίας είναι ότι επί των ημερών του , και με ευθύνη όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων, απορρυθμίστηκε η αγορά εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων και οι εργατικές κατακτήσεις ισοπεδώθηκαν!!!!.

Την παραβατικότητα της αγοράς εργασίας την γεννούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές εργασίας που εφαρμόζονται εδώ και μια δεκαετία στη χώρα και δεν θεραπεύεται με λαϊκιστικές κορώνες περί διαφάνειας, αξιοκρατίας και ακομμάτιστης διοίκησης. Οι δε ελεγκτικοί μηχανισμοί αναβαθμίζονται με την παροχή πόρων και την στελέχωσή τους, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει την τελευταία δεκαετία, ενώ και η νέα κυβέρνηση υποσχέθηκε διορισμούς στους μηχανισμούς καταστολής και όχι ελέγχου και πρόληψης, νόμος και τάξη, γαρ!!!

Ως Αντί-Λογος είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία συντελεί στην υποβάθμιση της λειτουργίας του ΣΕΠΕ.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία να ανακαλέσει την πρωτοφανή ενέργεια διοικητικής υποβάθμισης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Καλούμε τα συνδικαλιστικά μας όργανα να προχωρήσουν στην οργάνωση και υλοποίηση άμεσων αγωνιστικών κινητοποιήσεων με στόχο την ανατροπή της συγκεκριμένης απόφασης και την διεκδίκηση της πραγματικής αναβάθμισης της Επιθεώρησης Εργασίας.