16.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Απολύσεις εργολαβικών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης επειδή ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους

Πρόσφατα

Αντιδράσεις έχουν προκληθεί από την απόλυση δυο εργαζομένων που εργαζόταν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης σε εργολαβική εταιρεία με αντικείμενο τη φύλαξη (security).

Μάλιστα ο ένας απασχολούνταν για 4 χρόνια στην ίδια ειδικότητα σε όλες τις κατά καιρούς εταιρίες που πέρασαν από το Νοσοκομείο καθώς θεωρούνταν άριστος στο αντικείμενο της εργασίας του. O συγκεκριμένος έχει άμεσες βιοποριστικές ανάγκες καθώς είναι πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, με άνεργη σύζυγο και μένει σε σπίτι με ενοίκιο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η εταιρεία καθυστερούσε την καταβολή των αποδοχών δυο προηγούμενων μηνών γεγονός που ανάγκασε τον έναν εργαζόμενο να απευθυνθεί στην Διοικήτρια του Νοσοκομείου Άννα Ζερβού. Η διοικήτρια επικοινώνησε  με την εταιρεία και τους κατέστησε σαφές ότι πρέπει να γίνεται κανονικά η πληρωμή του προσωπικού.

Η επαφή αυτή του εργαζόμενου με την διοίκηση είχε ως συνέπεια τις αμέσως επόμενες ημέρες η εταιρεία να απαλλαγεί από τον «ενοχλητικό» εργαζόμενο που διεκδίκησε το αυτονόητο. Απολύθηκε την περασμένη εβδομάδα και ενώ του οφείλονταν οι δεδουλευμένες αποδοχές του Ιουνίου καθώς το επίδομα αδείας. Ο απολυμένος προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας καθώς η εταιρεία δεν του έκανε γνωστό πότε θα πληρωθεί λέγοντας του ότι «θα πληρωθείς όταν πληρωθούν και οι υπόλοιποι». Τελικά κατόπιν παρέμβασης της Επιθεώρησης η εταιρεία δεσμεύτηκε να του εξοφλήσει τις πάσης φύσης οφειλές τέλος Ιουλίου.

Στην δεύτερη περίπτωση, πρόκειται για εργαζόμενη, η οποία συντηρεί μονογονεϊκή οικογένεια με δύο παιδιά το ένα εκ των οποίων είναι φοιτητής και το άλλο μαθητής, χωρίς άλλα έσοδα. Και εκείνη δυσφορούσε κατά καιρούς με την καθυστέρηση καταβολής της μισθοδοσίας χωρίς όμως να απευθυνθεί στη διοίκηση του Νοσοκομείου. Ως αιτία της απόλυσης της προβλήθηκε από την εταιρεία η μη προσέλευση της σε συνάντηση προσωπικού στον χώρο του Νοσοκομείου. Σημειωτέον ότι η συνάντηση έγινε εκτός ωραρίου και η ίδια είχε απολογηθεί με γραπτή αναφορά.

Η εταιρεία

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον εκπρόσωπο της εταιρείας μας δήλωσε ότι και οι δυο εργαζόμενοι δεν τηρούσαν τα όσα προβλέπονται από τον Κανονισμό της εταιρείας και υπέπεσαν σε παραπτώματα. Επίσης ότι η εταιρεία αξιολογεί το προσωπικό με σκοπό την καλύτερη ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Παράλληλα ο εκπρόσωπος της εταιρείας ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται για απόλυση αλλά για λήξη της σύμβασης ορισμένου χρόνου που είχαν υπογράψει οι εργαζόμενοι. Στην επισήμανση μας, ότι οι συμβάσεις των δυο έληγαν τέλος του μήνα ενώ έχουν ήδη καταγγελθεί, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι υπάρχει μια δοκιμαστική περίοδος όπου κρίνεται αν θα ανανεωθεί η όχι η σύμβαση του κάθε εργαζόμενου μέσα από διαδικασίες αξιολόγησης.

Ο Σύλλογος

Το θέμα με την απόλυση των δυο εργαζομένων απασχόλησε και την χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Αν και τυπικά το Σωματείο δεν καλύπτει τους εργολαβικούς εργαζομένους ωστόσο πάρθηκε απόφαση να υπάρξει επικοινωνία της διοίκησης του Συλλόγου με την εταιρεία.

Τέλος πηγές στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης τόνιζαν ότι φαινόμενα στοχοποίησης εργαζομένων σε εργολαβικές εταιρίες επειδή διεκδίκησαν τις απολαβές τους έχουν συμβεί αρκετά τα τελευταία χρόνια. Όπως μας ανέφεραν χαρακτηριστικά «είναι γνωστή η τακτική της στοχοποίησης και απόλυσης για παραδειγματισμό προκειμένου να αποθαρρύνονται οι υπόλοιποι. Μας επεσήμαναν δε ότι μια οριστική λύση στα φαινόμενα αυτά θα δινόταν με απευθείας συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων με το Νοσοκομείο.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις