10.2 C
Athens
Σάββατο, 22 Μαρτίου, 2025

Διοικητικοί ΕΜΠ: Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στον ελεύθερο λόγο, στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών, στο Πανεπιστημιακό άσυλο

Πρόσφατα

Συναδέλφισσες, -οι… Η Κυβέρνηση ΝΔ φαίνεται ότι δε μένει στις άστοχες προεκλογικές δηλώσεις περί αναβάθμισης της εκπαίδευσης.

Προεκλογικά είχαμε όλοι ακούσει για διαφορετική διδακτέα ύλη στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, γιατί «δεν μπορεί να κάνουν τα ίδια μαθηματικά τα παιδιά στο Καρπενήσι με τα παιδιά του Αμαρουσίου». Άλλωστε, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, μάλλον δεν χρειάζονται τα ίδια μαθηματικά ούτε τα παιδιά του Περιστερίου, αφού θέλουν να απασχοληθούν αποκλειστικά ως ψυκτικοί…

Οι δηλώσεις συνεχίστηκαν με την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου και την διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών. Τώρα επιχειρούν να τα εφαρμόσουν. Μα ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Το πανεπιστημιακό άσυλο, εμπερικλείει πολλά ζητούμενα, που δεν δείχνουν να τους απασχολούν. Επικεντρώνονται στην ανομία που δήθεν επικρατεί στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Πώς το γνωρίζουν άραγε; Από πού προκύπτει αυτό; Μήπως υπάρχουν φαινόμενα στα ελληνικά Πανεπιστήμια που δεν υπάρχουν στην υπόλοιπη χώρα; Διατυμπανίζουν ότι υπάρχει διακίνηση ναρκωτικών. Το αρνούμαστε κατηγορηματικά! Αντίθετα, προτρέπουμε να σταλεί ομάδα της αστυνομίας στο πλάι του ‘ροζ’ κτιρίου της Νομικής, στο Πεδίον του Άρεως, στην Ομόνοια κ.α. προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη διακίνηση των ναρκωτικών.

Όσον αφορά στη διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών…. Είναι αιώνιος ή «λιμνάζοντας», όπως τους αποκαλούσαν παλαιότερα, ο φοιτητής που δεν τελειώνει στα 4 χρόνια τις σπουδές του, αλλά στα 6; Αντίστοιχα για το Πολυτεχνείο στα 7 αντί στα 5; Έχει στα υπόψιν της η κ. Κεραμέως τι εστί Πολυτεχνείο; Έχει στα υπόψιν της τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση; Ρητορικά ερωτήματα ασφαλώς…

Τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αφορούν κυρίως την υποχρηματοδότηση, που δυσκολεύει την έρευνα, τις σπουδές σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτικό επίπεδο. Μέχρι τώρα, με φιλότιμες προσπάθειες της εκάστοτε Πρυτανείας, των Κοσμητόρων, των μελών ΔΕΠ, του υπόλοιπου προσωπικού και πρωτίστως των φοιτητών, κατάφερναν με όποιες συνθήκες να ολοκληρώνουν οι φοιτητές τις σπουδές τους και να βγαίνουν άρτια και άριστα προετοιμασμένοι στο στίβο της εργασίας.

Επίσης, εξαγγέλλουν ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Με λίγα λόγια, όποιος έχει χρήματα δεν θα χρειάζεται να μεταναστεύσει για να φοιτήσει στο Χάρβαρντ. Θα μπορεί από την Ελλάδα να αποκτήσει τίτλο σπουδών. Αυτό που θα οδηγήσει; Αφενός, τα δημόσια Πανεπιστήμια θα υποβαθμιστούν (όπως σταδιακά συμβαίνει με τα δημόσια νοσοκομεία), αφετέρου με την πάροδο των χρόνων, τελικά πόσους αποφοίτους θα έχουμε ανά κλάδο; Υποτίθεται πως ακυρώνει η κ. Κεραμέως τη Νομική Σχολή στη Πάτρα γιατί η χώρα δεν χωράει άλλους άνεργους δικηγόρους. Διφορούμενα τα λόγια της…

Βεβαίως, δεν περιμέναμε πολλά από μία Υπουργό η οποία μόλις ανέλαβε καθήκοντα, δήλωσε ότι τα Θρησκευτικά πρέπει να γίνουν πιο θελκτικά για τους μαθητές. Δεν θέλουμε να υποτιμήσουμε καμία θρησκεία και καμία πίστη. Όλοι έχουμε μεγαλώσει στην ίδια χώρα, με τις ίδιες αξίες και τις ίδιες παραδόσεις. Όμως, διανύοντας τον 21ο αι. είναι τουλάχιστον παρωχημένο, να αγνοούνται τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης και να επικεντρωνόμαστε στο πώς θα γίνουν αγαπητά από τους μαθητές τα Θρησκευτικά.

Τελευταία τραγελαφική ανακοίνωση εκ μέρους της Κυβέρνησης… Η συνένωση του Αρχαιολογικού Μουσείου με το Συγκρότημα Πατησίων ως μουσειακός χώρος. Φυσικά, από τα λεγόμενά τους δεν προκύπτει η ιστορική ανάδειξη του Πολυτεχνείου! Αυτό που λένε είναι ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο έχει πολύ υλικό που δεν μπορεί να το εκθέσει λόγω περιορισμένου χώρου. Δηλαδή, το συγκρότημα Πατησίων, που αυτή τη στιγμή στεγάζει την Αρχιτεκτονική Σχολή, θα είναι το «συμπλήρωμα» του Αρχαιολογικού Μουσείου…. Και όλα αυτά, δίχως να προηγηθεί καμία συζήτηση επί του θέματος με τις αρχές του ΕΜΠ.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολυσέλιδα για τα ζητήματα αυτά.

Οι φοιτητές μας δεν έμειναν όμως στα λόγια. Προχωρούν σε έργα. Ξεκίνησαν διαδηλώσεις. Αντιδρούν. Γιατί ψυχανεμίζονται τη συνέχεια. Ο κατάπτυστος Ν.4009 επανέρχεται με γοργούς ρυθμούς και αυτό θα είναι καταστροφικό για τα Πανεπιστήμια. Για τους φοιτητές και τον κόπο τους, για τους γονείς που επιφορτίστηκαν τεράστιο κόστος για να καταφέρουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στο ΕΜΠ, για την υποτίμηση των Πρυτανικών αρχών με την επαναφορά των Συμβουλίων, για εμάς, που δεν θα χρειαζόμαστε πια.

Συναδέλφισσες, -οι

Όπως το 2013 καλέσαμε το φοιτητικό κίνημα να υπερασπιστεί το δικαίωμά μας για εργασία και τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων, ζητώντας τους να είναι κοντά μας κι εκείνοι αποφάσισαν να σταθούν στο πλάι μας, είναι τώρα χρέος μας να σηκώσουμε ανάστημα και να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στον ελεύθερο λόγο, στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών, στο Πανεπιστημιακό άσυλο. Είναι υποχρέωσή μας να υπερασπίσουμε το Ε.Μ.Π. από τις συκοφαντίες της Κυβέρνησης.

Να μην αφήσουμε να μας λεηλατήσουν. Να μην αφήσουμε να χαθεί το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Να είμαστε σε εγρήγορση. Απαιτείται!

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις