Από τα πρώτα νομοθετήματα του υπουργείου Παιδείας είναι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου σε νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή. Τα πανεπιστήμια απαιτείται να λειτουργούν ελεύθερα από παρεμβάσεις της εξουσίας και να παράγουν την γνώση και την επιστήμη Το έδαφος πρόσφορο βέβαια αφού με την ανοχή της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με το περιβόητο «Πόρισμα Παρασκευόπουλου» έβαλε επίσημα στην ίδια συζήτηση τα διάφορα περιστατικά εγκληματικότητας με τις κινητοποιήσεις των Φοιτητικών Συλλόγων και των εργαζομένων.
Ας μην ξεγελιέται κανείς :Αυτό που λείπει σήμερα στα Πανεπιστήμια δεν είναι τα ΜΑΤ και οι διμοιρίες καταστολής.
Δεν είναι το πανεπιστημιακό άσυλο αυτό που εμποδίζει την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της διακίνησης των ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας ή και σε άλλες περιοχές όπου δεν υπάρχουν Πανεπιστήμια. Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα παρέμβασης στην αστυνομία σε περίπτωση αξιόποινων πράξεων.
Η προσπάθεια για την κατάργηση του ασύλου έχει άλλες στοχεύσεις. Οι αντιλαϊκές πολιτικές των τελευταίων χρόνων υπηρέτησαν και υπηρετούν την επιχειρηματική λειτουργία και δραστηριότητα των Πανεπιστημίων. Αυτή η λειτουργία επιτάσσει και η κατάργηση του ασύλου, για να εξασφαλιστεί η «ασυλία» στα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, το χτύπημα των δικαιωμάτων των φοιτητών.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ επαρχίας Λιβαδειάς καταδικάζει το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και δηλώνει πως θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα των φοιτητών, των εργαζομένων, στον αγώνα για κοινωνικά δικαιώματα, ισότητα, δικαιοσύνη.