12.7 C
Athens
Πέμπτη, 20 Μαρτίου, 2025

Σωματεία Μετάλλου: Κάλεσμα έκφρασης αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΣΙΔΕΝΟΡ

Πρόσφατα

Κάλεσμα προς όλα τα σωματεία του κλάδου του Μετάλλου, για έκφραση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της «ΣΙΔΕΝΟΡ», απευθύνουν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Συνδικάτο Συγκ/των Εργατών και Υπαλλήλων Μετάλλου Ν. Φθιώτιδας, το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», η Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας και το Συνδικάτο Μετάλλου Βοιωτίας. Στο κάλεσμά τους αναφέρουν:

«Συναδέλφισσες / συνάδελφοι, για πάνω από ένα μήνα βρίσκεται σε εξέλιξη ένας σπουδαίος αγώνας στο εργοστάσιο της “ΣΙΔΕΝΟΡ” στη Θεσσαλονίκη. Οι συνάδελφοι μας εκεί, συσπειρωμένοι γύρω από το σωματείο τους, παλεύουν με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας να πετύχουν υπογραφή νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης. Τα αιτήματα των συναδέλφων περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα:

  • Αύξηση 6% για το 2019 για όλους του συναδέλφους και 8% για το 2020

  • Αυξήσεις σε όλους τους νεοπροσλαμβανόμενους

  • Επίδομα βάρδιας 130 ευρώ μεικτά /μήνα

  • Βελτίωση του τρόπου υπολογισμού του πριμ παραγωγής.

  • Ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας έτσι ώστε να σταματήσουν η φθορά της υγείας των εργαζόμενων και τα πολλαπλά εργατικά ατυχήματα στον όμιλο.

Η εργοδοσία της “ΣΙΔΕΝΟΡ” δείχνει τα δόντια της! Για να τρομοκρατήσει στέλνει εξώδικα για διαφυγόντα κέρδη στα μέλη του ΔΣ του σωματείου και έθεσε σχεδόν το σύνολο του εργοστασίου σε 2,5 εβδομάδες διαθεσιμότητας, προσπαθεί να οργανώσει αντισυγκεντρώσεις με τα “καλά παιδιά της”!

Αυτή η μάχη μας αφορά όλους, κάθε μεταλλεργάτη! Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να μαθευτεί και να γενικευτεί! Είναι σημαντικός και κρίσιμος αγώνας για την επιβίωσή μας, για την ίδια μας τη ζωή να νικήσουν οι χαλυβουργοί στη “ΣΙΔΕΝΟΡ”, σταθμός στο να υπογραφεί Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Μετάλλου που θα ακυρώνει τις προηγούμενες απώλειες και θα βάζει μπροστά τις δικές μας ανάγκες.

Ειδικά η πορεία του ομίλου “ΒΙΟΧΑΛΚΟ”, του μεγαλύτερου μεταλλουργικού ομίλου στη χώρα, δείχνει ότι τόσο στην κρίση τους όσο και στην “ανάπτυξή” τους χαμένοι βγαίνουμε εμείς, οι πραγματικοί παραγωγοί του πλούτου. Αυτά έκανε και η “ΣΙΔΕΝΟΡ” με περικοπές έως και 35% τα προηγούμενα χρόνια και τώρα που παρουσιάζει αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 20%, φτάνοντας τα 917 εκατ. ευρώ, αρνείται να επαναφέρει τους μισθούς όπως είχε υποσχεθεί στο όνομα διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας. Την ίδια στιγμή μεγάλος αριθμός εργατών αμείβεται με μισθούς κοντά στον κατώτατο, επανέρχεται η εργολαβοποίηση και αυξάνεται η πίεση για 12ωρα, τα εργατικά ατυχήματα.

Συναδέλφισσες / συνάδελφοι, μόνο ο οργανωμένος, συντονισμένος αγώνας μας μπορεί να βάλει φρένο στα χειρότερα και να ανοίξει το δρόμο για επαναφορά των δικαιωμάτων μας, ακριβώς όπως κάνουν οι χαλυβουργοί της “ΣΙΔΕΝΟΡ”!

Σε όλο τον κλάδο του Μετάλλου τα προβλήματα είναι χαρακτηριστικά!

Ενδεικτικά:

Στην “ΧΑΛΚΟΡ” (όμιλος “ΒΙΟΧΑΛΚΟ”) πριν 2 μήνες συνάδελφος έχασε δυο δάχτυλα την ώρα της δουλειάς!

Στη “Χαλυβουργική”, με τη διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα για τα οποία αγωνίστηκαν οι συνάδελφοί τους στο διπλανό εργοστάσιο της “Ελληνικής Χαλυβουργίας”. Με ένα 9μηνο ηρωικό απεργιακό αγώνα, ο οποίος στοχοποιήθηκε και ενοχοποιήθηκε ότι δήθεν ευθύνεται για το κλείσιμο του εργοστασίου.

Στη “FRIGOGLASS”, όπου οι 91 εργαζόμενοι πλήρωσαν το μάρμαρο της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του πολυεθνικού ομίλου με απολύσεις!

Στην “Τεχνοστύλ”, εργολαβική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην “ΛΑΡΚΟ”, οι συνάδελφοι προχώρησαν σε στάσεις εργασίας και σε κατάληψη των γραφείων της και κατάφεραν να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους.

Την ίδια στιγμή επίκειται στάση πληρωμών και καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων των εργαζόμενων στη “ΛΑΡΚΟ”.

Συναδέλφισσες / συνάδελφοι, δεν κλείνουνε τα εργοστάσια οι αγώνες των εργαζομένων όπως συχνά λένε για διάφορες περιπτώσεις οι βιομήχανοι και τα παπαγαλάκια τους. Οι επιχειρήσεις ανοιγοκλείνουν με βασικό κριτήριο το κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους!

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει και άλλο αυτός ο αγώνας, να κλιμακωθεί και να συνδεθεί με την πάλη για ΣΣΕ στον κλάδο!

Σας καλούμε να πάρετε αποφάσεις στήριξης των εργαζομένων της “ΣΙΔΕΝΟΡ” και να εκφράσετε την αλληλεγγύη σας με όλες τις μορφές!

Βοηθήστε στην πρωτοβουλία που πήραμε να μάθει όλος ο κλάδος την προσπάθειά τους, να φουντώσουν και αλλού εστίες αντίστασης στον όμιλο Στασινόπουλου, στον κλάδο του Μετάλλου συνολικά, απέναντι στην πολιτική κομμάτων και βιομηχάνων, που μας θέλουν με τσακισμένους μισθούς και δικαιώματα για να αυγατίζουν αυτοί τα κέρδη τους. Να βγούμε μαζί στα εργοστάσια να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας.

Τώρα χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερος συντονισμός, να δυναμώσει η αλληλεγγύη, ηθική και υλική, που είναι η δική μας δύναμη. Συντονισμός και αλληλεγγύη μέσα στον κλάδο, με σωματεία και εργαζόμενους από άλλους κλάδους, αλλά και με τους νέους, τα παιδιά μας που σπουδάζουν μέσα σε δύσκολες συνθήκες και που πρέπει να μάθουν από τους πατεράδες τους, από εμάς, πως πρέπει να παλεύουν με ψηλά το κεφάλι για το δίκιο.

Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να απαντηθεί η εργοδοτική επιθετικότητα και τρομοκρατία. Τώρα πιο αποφασιστικά να ενωθεί ο αγώνας αυτός με τα σωματεία των εργατών όλων των κλάδων, τους Συλλόγους Γυναικών, τους Φοιτητικούς και Σπουδαστικούς Συλλόγους από όπου αύριο θα έρθουν οι μελλοντικοί συνάδελφοί μας.

Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας/ Κι αφήνει άλλους ν’ αγωνιστούν για την υπόθεσή του/ Πρέπει προετοιμασμένος να ‘ναι: γιατί/Όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί/θα μοιραστεί την ήττα” (Μπέρτολτ Μπρεχτ)».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις