16.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΣΔΟΕ: Όταν οι μεγαλοφοροφυγάδες πίνουν και στην υγειά του ΣΥΡΙΖΑ και στην υγειά της ΝΔ

Σχόλιο από το ergasianet.gr

Πρόσφατα

«Θύελλα» αντιδράσεων έχουν ξεσηκώσει τα πρώην κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την κατάργηση (και) του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), που κατά τον νέο υφυπουργό Απόστολο Βεσυρόπουλο δεν υφίσταται κατάργησή του (όπως επίσης και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας – ΣΕΠΕ). Αντιθέτως, πάντα κατά τον ισχυρισμό του, γίνεται η «ενίσχυση» και η «αποκομματικοποίηση» και των δύο φορέων. Πρώτος το «χορό» των αντιδράσεων από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης σύρει ο βουλευτής, πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Αττικής & Κυκλάδων, Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος λέει πως «η κατάργηση του ΣΔΟΕ είναι μία από τις πολλές αποδείξεις για την κρυφή ατζέντα της ΝΔ» και αποτελεί το καλύτερο δώρο, σε φοροφυγάδες-λαθρέμπορους και άλλους οικονομικούς εγκληματίες».

Να ξεκαθαρίσουμε, όμως, ένα πράγμα, προτού προχωρήσουμε παρακάτω, όσον αφορά στις «κοκορομαχίες» κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το ΣΔΟΕ. Η διάλυσή του είναι πολιτική επιλογή και ξεκινά από το πρώτο μνημόνιο. Εξυπηρετεί καθαρά το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο και τη διαπλοκή, την ώρα που τα «συνήθη υποζύγια», οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, η πλειονότητα της κοινωνίας (ακόμα και οι άνεργοι) επιβαρύνονται με εκατοντάδες φόρους, άμεσους ή έμμεσους (ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, τέλος επιτηδεύματος κτλ.), και μάλιστα απειλούνται άμεσα με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, πλειστηριασμούς σπιτιών κ.λπ.

Για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι γνωστό και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: η πολιτική τους στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση του κεφαλαίου, μέσα από τις φοροαπαλλαγές, την ενίσχυση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις και τα ΣΔΙΤ. Στο πλαίσιο αυτό, είναι και η κατάργηση, εξαΰλωση των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών. Να θυμηθούμε και τις δηλώσεις Μητσοτάκη στη συνάντηση με επιχειρηματίες στην Κω

Στα τέλη του Οκτώβρη του 2015, ενώ η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών (Ευκλείδης Τσακαλώτος και Τρύφων Αλεξιάδης) διαβεβαίωναν τα συνδικαλιστικά όργανα των εφοριακών πως δε θα υπήρχε κατάργηση του ΣΔΟΕ, εντούτοις, στο νομοσχέδιο με τα β’ προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου… το διέλυαν. Το να βγαίνει, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι εκπρόσωποί του και να αρχίσουν να κάνουν… εκ των υστέρων αντίσταση μόνον ως φαιδρό και ωμός εμπαιγμός μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τα παρακάτω ερωτήματα είναι ρητορικά και αφορούν τους εκπροσώπους της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ:

1. Έχει δικαίωμα το ΣΔΟΕ να κάνει φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους; Όχι, κι αυτό διότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, ο συγκεκριμένος ελεγκτικός μηχανισμός μετατράπηκε σε μια υπηρεσία με χιλιάδες υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής τις οποίες όμως δεν είχε εκ του νόμου δικαίωμα να ελέγξει.

2. Έχει προσωπικό – ελεγκτές το ΣΔΟΕ και γραφεία ανά την Ελλάδα, ώστε να μπορεί να κάνει την όποια δουλειά του και τους όποιους ελέγχους; Όχι, διότι, με νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, έπεσε λουκέτο στις δομές του ΣΔΟΕ, σε όλη την Ελλάδα (σ.σ.: παρέμειναν μόνον σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη). Επιπλέον, σε μια νύχτα, από τους περίπου 740 εργαζομένους που υπηρετούσαν στο ΣΔΟΕ μεταφέρθηκαν με διαδικασίες fast track 500 υπάλληλοι στην «Ανεξάρτητη» Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), την «υπηρεσία» δηλαδή που μαζεύει το κρατικό χρήμα και ελέγχεται και δίνει λογαριασμό μόνον στους δανειστές. Αξίζει να σημειωθεί πως η μεταφορά των υπαλλήλων έγινε… μέσω της Αιτιολογικής Έκθεσης, καθώς στο νομοσχέδιο που καταργούσε το ΣΔΟΕ δεν αναφερόταν πουθενά τα περί κατάργησης 500 οργανικών θέσεων ελεγκτών.

3. Ποιος μετέτρεψε, με σκανδαλώδη τρόπο, σε απλά… πληροφοριακά δελτία εκατοντάδες υποθέσεις του ΣΔΟΕ, οι οποίες είχαν ολοκληρωθεί και απ’ τις οποίες προέκυπταν εκατομμύρια φόροι;, Η προηγούμενη κυβέρνηση, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργατοώρες να πάνε χαμένες, οι φόροι ποτέ να μη βεβαιωθούν, και φυσικά να «κάνουν πάρτι» οι φοροφυγάδες, όπως κάνουν και τώρα με τις ενέργειες της κυβέρνησης της ΝΔ. Οι πληροφορίες έλεγαν τότε πως δεν βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα συνολικής αξίας 600 εκατομμυρίων ευρώ και οι μέχρι τότε έλεγχοι σε 3.947 υποθέσεις «αχρηστεύτηκαν», με τη μεταφορά τους στη ΓΓΔΕ, το Νοέμβριο του 2015, μια μεταφορά που έχει την υπογραφή του τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών… Τρύφωνα Αλεξιάδη.

4. Είναι αλήθεια ή όχι πως υποθέσεις, χιλιάδες τον αριθμό, από την περίοδο της «ανάπτυξης» (υποθέσεις που αφορούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα εξοπλιστικά προγράμματα, το πολιτικό χρήμα κ.λπ.), και επί κυβερνήσης ΣΥΡΙΖΑ, παρέμειναν βαθιά κρυμμένες στις αποθήκες, ώσπου να έρθει η πολυπόθητη (όπως δυστυχώς αποδείχθηκε) απόφαση του ΣτΕ και να παραγραφούν;

Εν κατακλείδι, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, παρά τους διαξιφισμούς, διευκόλυναν τους μεγάλους φοροφυγάδες και τους χάρισαν φόρους εκατοντάδων εκατομμυρίων. Ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε κι αυτή της ΝΔ έλαβαν ή πρόκειται να λάβουν ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης των οικονομικών υπηρεσιών και θέσπισης κανόνων λειτουργίας που δεν θα επιτρέπουν τις παρεμβάσεις πολιτικών, οικονομικών κ.λπ. συμφερόντων στη λειτουργία και τη στελέχωσή τους. Άλλωστε, τις επιλογές ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται σήμερα η ΝΔ και Κ. Μητσοτάκης, ώστε να σαρώσουν ό,τι έχει απομείνει, αλλά και να ικανοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για… αναστολή των ελέγχων.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις