Υπ. Εργασίας: Εκδόθηκε η εγκύκλιος για τις συντάξεις χηρείας

57.522 οι δικαιούχοι αναδρομικών για συντάξεις χηρείας. Διευκρινίσεις από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ σχετικά με την πίστωση της επιπρόσθετης διαφοράς του 20%

Εκδόθηκε η εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή αυξήσεων σε χιλιάδες δικαιούχους συντάξεων χηρείας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, επέρχονται σημαντικές βελτιωτικές μεταβολές στις διατάξεις του άρθρου 12 του ν.4387/2016 που καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης θανάτου, που αναφέρονται κατά κύριο λόγο:

α) στην άρση των ηλικιακών περιορισμών για τη χορήγηση σύνταξης λόγω θανάτου και μετά την πρώτη τριετία από την επέλευση του χρόνου θανάτου

β) στη μείωση της χρονικής διάρκειας του εγγάμου βίου/συμφώνου συμβίωσης στα 3 έτη (από 5) από την τέλεση του γάμου / σύναψη συμφώνου συμβίωσης, προκειμένου να δικαιωθεί ο επιζών σύζυγος / μέρος συμφώνου συμβίωσης τη σύνταξη λόγω θανάτου και

γ) στην αύξηση του ποσοστού της χορηγούμενης σύνταξης στον επιζώντα σύζυγο / μέρος συμφώνου συμβίωσης.

ΕΔΩ η εγκύκλιος.


Σύμφωνα με την «Ναυτεμπορική», ο συνολικός αριθμός των συντάξεων χηρείας για τις οποίες ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να καταβάλει αναδρομικά τις αυξήσεις που αναλογούν σύμφωνα με τον νόμο 4611/2019, ανέρχεται σε 57.522. Διαβάστε παρακάτω το σχετικό θέμα.

Σε 57.522 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των συντάξεων χηρείας για τις οποίες ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να καταβάλει αναδρομικά τις αυξήσεις που αναλογούν σύμφωνα με τον νόμο 4611/2019, ο οποίος ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο. Αυτός ο νόμος δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 17 Μαΐου 2019 και οι ρυθμίσεις που αφορούν τις αυξήσεις των συντάξεων χηρείας έχουν άμεση εφαρμογή. Δηλαδή, από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Όπως έχει γίνει γνωστό, το πρόβλημα που προέκυψε με τη μη καταβολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στις συντάξεις χηρείας τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, με τη δικαιολογία ότι η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων δεν έγινε για τεχνικούς λόγους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, από το σύνολο των 57.522 συντάξεων χηρείας για τις οποίες θα πρέπει να καταβληθούν αναδρομικές αυξήσεις, οι 49.575 αφορούν συντάξεις των φορέων του ΕΦΚΑ και οι 7.947 αφορούν συντάξεις του Δημοσίου. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τη ρύθμιση του άρθρου 19 του νόμου 4611/2019, οι συντάξεις χηρείας θα έπρεπε μετά την ισχύ του νόμου να καταβληθούν αυξημένες. Δηλαδή, να υπολογίζονται στο 70% της σύνταξης του θανόντος και όχι στο 50% όπως προέβλεπε το σχετικό άρθρο του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου). Αυτή η αύξηση αφορά όλες τις συντάξεις που εκδόθηκαν με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά δεν προβλέπεται η καταβολή αναδρομικών ποσών, δηλαδή για το διάστημα από τις 13/5/2016 έως και τις 17/5/2019.

Η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΦΚΑ εκδόθηκε με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τα στοιχεία που συνδέονται με την καταβολή των αναδρομικών στις συντάξεις χηρείας, μετά την ψήφιση του νόμου 4611/2019. Στην ανακοίνωσή της, η διοίκηση του ΕΦΚΑ ενημερώνει ότι τα ακριβή δεδομένα, σύμφωνα με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του Φορέα (Γενική Διεύθυνση Στρατηγικής και Ανάπτυξης), είναι αναρτημένα στον ιστότοπο www.efka.gov.gr, απ’ όπου και μπορεί να ληφθεί η σχετική ενημέρωση. Επισημαίνει, δε, «ότι οι πιστώσεις του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ 2019 επαρκούν και για την κάλυψη της πληρωμής της επιπρόσθετης διαφοράς των συντάξεων χηρείας, ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ για τη συντόμευση των διαδικασιών», χαρακτηρίζοντας ως ανακριβή τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι «δεν υπάρχουν λεφτά για τις συντάξεις χηρείας».