Στη Γενική Γραμματεία Εργασίας το ΣΕΠΕ – Καταργείται το ΣΔΟΕ

Στην κατάργηση της οργανωτικής και επιχειρησιακής αυτονομίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) προχωρά το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος, Παναγιώτη Κορφιάτη. Σύμφωνα με ανάρτησή του στο facebook o κ. Κορφιάτης αναφέρει πως το ΣΕΠΕ, με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείο Εργασίας, υπάγεται πλέον στην Γενική Γραμματεία Εργασίας μαζί με τη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία, τη Διεύθυνση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας και την Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων.

Κατάργηση ΣΔΟΕ

Στο μεταξύ, στη νεοσύστατη γενική γραμματεία φορολογικής πολιτικής και δημόσιας περιουσίας περνούν οι αρμοδιότητες της ειδικής γραμματείας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος η οποία καταργείται. Με την έκδοση σχετικού προεδρικού διατάγματος έγινε ένας ακόμη γύρος αλλαγών στη δομή του υπουργείου Οικονομικών. Είχε προηγηθεί η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης.

Πάντως, και οι δύο κινήσεις προκάλεσαν έντονο προβληματισμό. Η κυβέρνηση από την πλευρά της, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο διορθωτικών κινήσεων σε οργανωτικό επίπεδο σε περίπτωση που παρατηρηθούν δυσλειτουργίες.

Ειδικά το θέμα της ΓΓΠΣ –η οποία ελέγχει τις υποδομές του TAXIS- θεωρείται πολύ μεγάλης σημασίας καθώς οι οργανωτικές αλλαγές γίνονται εν μέσω της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αλλά και ενόψει της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ.

Ήδη, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στον γραμματέα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή και το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής προκειμένου η διαδικασία της μετάβασης να μην προκαλέσει προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία.

Όσον αφορά στην κατάργηση του ΣΔΟΕ ως αυτοτελούς ειδικής γραμματείας κυβερνητικός αξιωματούχος έλεγε χθες ότι οι αρμοδιότητες θα διατηρηθούν και θα μεταφερθούν στην νέα γενική γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής ενώ πρόσθεσε ότι «αν χρειαστεί, αν δηλαδή διαπιστωθούν δυσλειτουργίες, κανείς δεν απαγορεύει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις».

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ:

Συνιστάται στο υπουργείο Οικονομικών, Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας. Στη νέα Γενική Γραμματεία μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων, οι παρακάτω υπηρεσίες:

  • Από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής, η Διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής.

  • Οι υπαγόμενες στην καταργούμενη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας υπηρεσίες των άρθρων 71 έως 78 του ιδίου π.δ., (γ) οι υπαγόμενες στην καταργούμενη Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος υπηρεσίες των άρθρων 79 έως 83 του ιδίου π.δ..

  • Η αυτοτελής Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας και η Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος καθώς και οι αντίστοιχες θέσεις Γενικού/Τομεακού και Ειδικού/Ειδικού Τομεακού Γραμματέα καταργούνται.

Η Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Οικονομικών και η αντίστοιχη θέση του Γενικού/Διοικητικού Γραμματέα καταργούνται. Οι υπηρεσίες που υπάγονται εφεξής στον Υπουργό Οικονομικών είναι:

(α) Το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (Π.Σ.Ε.Α.),

(β) Το αυτοτελές Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου,

(γ)Το αυτοτελές Τμήμα Νομοθετικής Πρωτοβουλίας,

(δ) Η αυτοτελής Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης και

(ε) Η γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών.