10.4 C
Athens
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Αντί-Λογος: Να αποκρούσουμε τις νέες επιθέσεις στα συμφέροντα μας κυβερνήσεων που υπηρετούν συμφέροντα των λίγων

Την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019, πραγματοποιήθηκε το 13 Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας. Στην Ομοσπονδία συμμετέχουν 3 πρωτοβάθμια σωματεία του Υπουργείου: Ο σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Συμμετείχαν 35 εκλεγμένοι σύνεδροι. Για τον Σύλλογο Υπαλλήλων Υπουργείου Εργασίας, οι 26 σύνεδροι είχαν εκλεγεί στις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν τον Ιουνίου του 2018.

Η εργατική συλλογικότητα Αντί-Λογος, που στηρίζεται κι από τις δυνάμεις του ΜΕΤΑ, συμμετείχε με 2 συνέδρους (Νίκος Μποσινάκος, Δώρα Σταθοπούλου). Μεταξυ άλλων τέθηκε από την πλευρά του, όπως επίσης κι από την Αγωνιστική Συσπείρωση, το θέμα της σπατάλης που προκαλεί η διοργάνωση του Συνεδρίου σε αίθουσα ξενοδοχείου.

Οι δύο σύνεδροι του Αντί-Λογου τοποθετήθηκαν στο Συνέδριο. Η Δώρα Σταθοπούλου εστίασε στην σημερινή απογοητευτική εικόνα του συνδικαλιστικού κινήματος που ειδικά μετά το 2015 είτε δεν έδωσε καν είτε έχασε τι μάχες που όφειλε να δώσει. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η απεργία-αποχή από την αξιολόγηση και η διεκδίκηση του 13ου-14ου μισθού.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Νίκου Μποσινάκου στο Συνέδριο:


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Επιτρέψτε να ξεκινήσω σε προσωπικό τόνο καθώς για το πρώτο 14μηνο της θητείας του απερχόμενου ΔΣ διατέλεσα μέλος του, αναλαμβάνοντας το Ταμείο. Αποχώρησα από την παράταξη της ΑΡΣΥ, μαζί με την συνάδελφο Δώρα Σταθοπούλου, για λόγους που έχουμε δημοσιά εκθέσει και που εν συντομία αφορούν την σταδιακή πρόσδεση της ΑΡΣΥ σε έναν στείρο κυβερνητικό συνδικαλισμό. Ταυτόχρονα παρέδωσα την θέση μου στο ΔΣ στην παράταξη με την οποία είχα εκλεγεί. Στη συνέχεια συγκροτήσαμε με άλλους συναδέλφους και συναδέλφισσες τον Αντί-Λογο, μια συλλογικότητα με απεύθυνση στην βάση, την οποία οι συνάδελφοι τίμησαν στις περσινές εκλογές, δίνοντας μας την δυνατότητα να απευθυνθούμε στο σημερινό Συνέδριο.

Στο σύντομο χρονικό διάστημα που χειρίστηκα τα οικονομικά της Ομοσπονδίας, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ αλλά και τους συναδέλφους από τα Πρωτοβάθμια Σωματεία, τους οποίους ευχαριστώ ιδιαίτερα, πραγματοποιήθηκαν τα εξής:

  • Εισπράχθηκαν οι συνδρομές από τα Πρωτοβάθμια Σωματεία για τα έτη 2016-2017

  • Εξοφλήθηκαν οι συνδρομές στην ΑΔΕΔΥ για το διάστημα 6/2014-6/2016

  • Εξοφλήθηκαν οι υποχρεώσεις στο ξενοδοχείο στο οποίο πραγματοποιήθηκε το 12ο Συνέδριο

  • Καλύφθηκε το κόστος του Εκτάκτου Συνεδρίου (Νοέμβριος 2016)

  • Καλύφθηκαν έγκαιρα τα τρέχοντα έξοδα της ΟΣΥΠΕ (έξοδα μετακίνησης μελών, δαπάνες για εκδηλώσεις, κοινωνικές υποχρεώσεις κ.α).

  • Καλύφθηκε το κόστος της προκαταβολής για την υλοποίηση της νέας ιστοσελίδας της ΟΣΥΠΕ.

Επισημαίνω ότι τα ανωτέρω πραγματοποιήθηκαν σε συνθήκες εξαιρετικής έλλειψης ρευστότητας καθώς ο λογαριασμός της ΟΣΥΠΕ στην ΕΤΕ παρέμενε σε όλο αυτό το διάστημα δεσμευμένος λόγω της εκκρεμοδικίας που προέκυψε από το προηγούμενο Συνέδριο.

Το 13ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας πραγματοποιείται μακριά από τις ανάγκες των συναδέλφων και χωρίς να ακούγεται η φωνή τους και τα αιτήματά τους. Δυστυχώς, πρόκειται για μια διαδικασία που, με τον τρόπο που πραγματοποιείται απηχεί και αντικατοπτρίζει όλες τις παθογένειες του συντεχνιακού και γραφειοκρατικού συνδικαλισμού. Δεν θα επεκταθώ σε λεπτομέρειες, απλώς εστιάζω στην απλή διαπίστωση ότι ελάχιστοι συνάδελφοι γνωρίζουν και κανένας δεν θα παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα ή τα συμπεράσματα του σημερινού συνεδρίου. Αυτό και μόνο για εμάς, που επιχειρούμε συνεχώς με τις μικρές μας είναι αλήθεια δυνάμεις, να ανοίξουμε την συζήτηση με την βάση, συνιστά λόγο αποτυχίας του Συνεδρίου.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του Συνεδρίου, το οποίο διεξάγεται σε μια ρευστή πολιτικά περίοδο, δυστυχώς και εδώ, ως μαχόμενο συνδικάτο ενός κατεξοχήν κρίσιμου χώρου, στον οποίο χαράσσεται η πολιτική για τις εργασιακές σχέσεις, δεν αναλάβαμε τις πρωτοβουλίες που οφείλαμε να αναλάβουμε Με την εξαίρεση των Ψηφισμάτων του Εκτάκτου Συνεδρίου, για τις εργασιακές σχέσεις, που συντάχθηκαν σε μεγάλο βαθμό με πρωτοβουλία των συνέδρων που σήμερα συσπειρωνόμαστε στο Αντί-λογο, ουδεμία πραγματική πρωτοβουλία αναλήφθηκε από την Ομοσπονδία μας την τελευταία τριετία ώστε να αναδειχθεί η ζοφερή κατάσταση στην αγορά εργασίας αλλά και οι αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες και εμείς οι ίδιοι ως υπάλληλοι της ΚΥ ή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ακούμε τα καθήκοντά μας. Ακόμη και τα συγκεκριμένα Ψηφίσματα έμειναν απλά κείμενα που διακινηθήκαν μεταξύ μας και δεν “επικοινωνήθηκαν” στο απαιτούμενο βαθμό στο ευρύ κοινό.

Αλλά και στις σημαντικές μάχες που δόθηκαν για την Δημοσιοϋπαλληλία κατά την τελευταία τριετία, η Ομοσπονδία μας δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Θα σταθώ μόνο στην χαρακτηριστική περίπτωση του αγώνα κατά της “αξιολόγησης”. Η Ομοσπονδία μας αλλά και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία του χώρου υπήρξαν τυπικές περιπτώσεις προσχηματικού αγώνα για την τιμή των όπλων. Παρά το γεγονός ότι η βάση εξέπληξε με την συμμετοχή της στο απεργιακό μέτρο την πρώτη χρονιά, ακόμη και τις ίδιες της συνδικαλιστικές ηγεσίες, στην συνέχεια στο όνομα του υπεύθυνου ρεαλισμού και υπό την πίεση της τροπολογίας Γεροβασίλη, η Ομοσπονδία μας αφιερώθηκε αποκλειστικά στην χλιαρή νομική συμπαράσταση στους διωκόμενους συναδέλφους μας και έκλεισε με νόημα το μάτι σε όσους “έσπασαν” και τελικά αξιολόγησαν. Είμαστε ενήλικες και υπεύθυνοι για την συνέπεια λόγων και έργων. Σας παρακαλώ να κοιταχτούμε όλοι στα μάτια και να μιλήσουμε με τις συνειδήσεις μας. Πόσοι από εμάς εδώ, ενώ ψηφίσαμε ομόφωνα υπέρ του απεργιακού μέτρου τελικά συμμετείχαμε στην αξιολόγηση απλώς και μόνο για να διεκδικήσουμε θέσεις ευθύνης;

Υπενθυμίζω βέβαια ότι προεκλογικά η τροπολογία Γεροβασίλη καταργήθηκε και αποκαταστάθηκε μια κάποια ομαλότητα ως προς αυτό το θέμα. Το κύρος και η αξιοπιστία στο συνδικαλιστικό κίνημα ωστόσο δεν είναι εύκολο να επανέλθει αν έτσι πορευόμαστε.

Ως συλλογικότητα που είναι σχετικά νέα στον χώρο, αλλά που κουβαλά μέσω όσων συμμετέχουν σε αυτή βιώματα και εμπειρίες αρκετών ετών, γνωρίζουμε τι ακριβώς διακυβεύεται σε συνέδρια σαν το σημερινό. Γνωρίζουμε επίσης και δεν τρέφουμε αυταπάτες σχετικά με τις διαδικασίες, τους συσχετισμούς, τα κίνητρα και τις επιδιώξεις που καθορίζουν τις ψηφοφορίες. Ποτέ-και το έχουμε αποδείξει-δεν συμμετείχαμε σε Διοικητικά Συμβούλια ή σε συνδικαλιστικές διαδικασίες στην βάση ψηφοθηρικών τακτικισμών. Στεκόμαστε με θάρρος και πίστη στις αξίες τις οποίες υπηρετούμε και διεκδικούμε την υποστήριξή σας, την ψήφο καθενός και καθεμίας σας, ανεξαρτήτως παραταξιακής προέλευσης ή εργασιακού χώρου.

Διεκδικούμε την υποστήριξη σας ώστε να υπάρχει στο ΔΣ της Ομοσπονδίας μας μια φωνή που δεν θα επηρεάζεται από προσωπικές, κομματικές ή άλλες φιλοδοξίες και προτεραιότητες αλλά θα δρα με αποκλειστικό γνώμονα το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων στο χώρο μας αλλά και του κόσμους της εργασίας γενικότερα. Μια φωνή που θα υπερασπίζεται και θα αναδεικνύει τα κακώς κείμενα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, χωρίς να υπολογίζει πολιτικό ή προσωπικό κόστος και με μόνο σκοπό την αποτροπή κάθε μέτρου που βλάπτει τα συμφέροντά μας, αλλά και την μαχητική διεκδίκηση όσων μας έχουν στερήσει τα χρόνια της κρίσης.

Απευθυνόμαστε με μεγαλύτερη πίστη και ελπίδα στους συναδέλφους που συμμετέχουν στα κοινά του χώρου μας, με αφετηρία θέσεις και ιδεολογία που μιλά στο όνομα της Αριστεράς, της εργατικής τάξης, των λαϊκών αγώνων. Τους καλούμε-κόντρα σε πιθανές κομματικές γραμμές και περιχαρακώσεις, πέρα από ανούσιες καταγραφές ψήφων, να συμβάλλουν δημιουργικά στην θεμελίωση ενός πραγματικά αριστερού, λαϊκού πόλου στην Ομοσπονδία μας, ώστε να τεθούν οι βάσεις για μια αλλαγή πορείας στον συνδικαλισμό του χώρου μας. Απευθυνόμαστε σε όσους κάτω από την ταμπέλα των ανεξάρτητων ψηφοδελτίων, κρύβουν την πραγματική αγωνία τους για να υπηρετήσουν τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, Δυστυχώς, η “ανεξαρτησία” δεν εξασφαλίζεται από έναν τίτλο στο Ψηφοδέλτιο, αλλά αποδεικνύεται στην πράξη. Και επιτρέψτε μου να είμαι σε θέση ότι πολλές εξαρτήσεις και συμβιβασμοί καλύπτονται δυστυχώς από τον μανδύα της “ανεξαρτησίας”. Και φυσικά, επιτρέψτε μου να διαφωνήσω κάθετα, παρά το γεγονός ότι σέβομαι την επιλογή των συναδέλφων με την λογική των συντεχνιακών ψηφοδελτίων. Οι συνάδελφοι της ΓΓΚΑ και του ΜΤΠΥ έχουν πολύ περισσότερα να μοιραστούν με όλους μας από όσο μαρτυρά η συμμετοχή τους σε συντεχνιακά ψηφοδέλτια.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Το επόμενο χρονικό διάστημα, ως εργαζόμενοι και ως πολίτες θα κληθούμε να αντιπαλέψουμε την συνήθεια της απώλειας των δικαιωμάτων μας, να ανατρέψουμε την αδράνεια που μας επιβάλλει το πιεστικό παρόν και να νικήσουμε τον φόβο του αβέβαιου μέλλοντος. Να αποκρούσουμε τις νέες επιθέσεις στα συμφέροντα μας, κυβερνήσεων που υπηρετούν συμφέροντα των λίγων. Κυβερνήσεων και κέντρων εξουσίας που δυστυχώς βρήκαν την δικαίωση τους και το καλύτερο πάτημα για την αντιλαϊκή ατζέντα τους από μια Κυβέρνηση που εκλέχτηκε ως αριστερή, αλλά εν τέλει εξευτέλισε την συγκεκριμένη έννοια και πρόδωσε τις λαϊκές προσδοκίες.

Ως μαχόμενοι συνδικαλιστές οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και να αποσαφηνίσουμε τους στόχους μας, να οικοδομήσουμε τις συμμαχίες μας και να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα μας με σκοπό να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση. Με αυτό το πνεύμα και σε αυτή την κατεύθυνση ας πορευτούμε όλοι, ανεξαρτήτως του τι θα γίνει στο σημερινό Συνέδριο. Ως Αντί-Λογος σε αυτή τη λογική και σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε από αύριο κιόλας.

Παρόμοια Άρθρα