Προκλητική η εργοδοσία της ΣΙΔΕΝΟΡ. Και δεν υπογράφει ΣΣΕ και επιρρίπτει ευθύνες στους εργαζομένους για ενδεχόμενο λουκέτο

Με ένα ανυπόγραφο κείμενο-κονσέρβα, το οποίο, όπως καταγγέλλει το Σωματείο ΣΙΔΕΝΟΡ, «ήταν έτοιμο από μέρες και μόνο η ημερομηνία ήταν ανοιχτή, προκειμένου να μοιραστεί μόλις ανακοινωθούν οι νέες κινητοποιήσεις» και «και περιέχει πολλές σκόπιμες ανακρίβειες που βγάζουν μάτι», η εργοδοσία της ΣΙΔΕΝΟΡ, σε μια ακόμη προσπάθεια να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων και να τους διαιρέσει, να σπάσει δηλαδή το αραγές μέτωπο που έχουν για τις διεκδικήσεις τους, από τότε που ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους (σ.σ.: από τις 7 Ιούνη), επικαλείται πάλι… οικονομικά προβλήματα και επιρρίπτει ευθύνες σε εργαζομένους και Σωματείο για περαιτέρω οικονομική δυσπραγία της. Μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, τους λέει πως εάν μπει λουκέτο έχουν μερίδιο ευθύνης.

Επιπλέον, ξεκάθαρα αναφέρει πως δεν πρόκειται να υπογράψει καμία ΣΣΕ, με ανάκτηση μισθολογικών απωλειών, όπως επίσης πως δεν υπάρχει καν στο πίσω μέρος του «μυαλού» της για μέτρα ασφαλείας στο εργοστάσιο, αιτήματα για τα οποία οι εργαζόμενοι και δικαιώς αγωνίζονται μαχητικά. «Υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι ΑΔΥΝΑΤΟ (σ.σ.: τα κεφαλαία από την εργοδοσία) να ικανοποιηθούν» τα όποια αιτήματα, λέει η εργοδοσία.

Ευθύνες στους εργαζομένους

Αφού στα εξώδικα που είχε στείλει, τόσο η ιδία όσο και οι θυγατρικές της, χαρακτήριζε «παράνομες» τις στάσεις εργασίας, τώρα, στο ανυπόγραφο κείμενο-κονσέρβα, από τη μια προσπαθεί να χρυσώνει το χάπι, σημειώνοντας πως «δε σας υποδείξουμε αν απεργήσετε ή όχι, είναι δικαίωμά σας», κι από την άλλη ευθέως τρομοκρατεί απειλώντας με λουκέτο στο εργοστάσιο και με ανεργία και εξαθλίωση τους εργαζομένους, λέγοντας πως «η ενέργειά σας να προβείτε σε κινητοποιήσεις επιδεινώνει την δυσμενή ως και οριακή κατάσταση. Σας καλούμε να προβληματιστείτε για το πού οδηγείται η κατάσταση, πώς σηματοδοτείται το μέλλον της εταιρείας και των εργαζομένων της… Από εκεί και πέρα όμως, ο καθένας αναλαμβάνει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί για ότι αυτό σημαίνει για το μέλλον της εταιρείας και του κάθε εργαζόμενου ατομικά».

Το ergasianet.gr να υπενθυμίζει τις δηλώσεις του προέδρου του Σωματείο ΣΙΔΕΝΟΡ, Λευτέρη Κιοσέογλου, προς την ιστοσελίδα, ότι «θα πεινάσουμε, αλλά τη ΣΣΕ από τη ΣΙΔΕΝΟΡ θα την κερδίσουμε» και πως «τις επιχειρήσεις τις κλείνουν οι εργοδότες, κι όχι οι εργαζόμενοι».

Και όταν μιλάμε για ΣΙΔΕΝΟΡ, αναφερόμαστε σε μια επιχείρηση που έχει την έδρα της στον ευρωπαϊκό φορολογικό παράδεισο του Λουξεμβούργου, έκανε εκατομμύρια επενδύσεων εις βάρος του μόχθου των εργατών της, ελέγχει πάνω από το ήμισυ του κλάδου του μετάλλου στη χώρα μας, έχει επιστρέψει στην κερδοφορία από τα μέσα του 2017, και μέχρι σήμερα, όπως φαίνεται κι αυτό το παρακάτω έγγραφο, εξακολουθεί να αρνείται να ικανοποιήσει την απαίτηση των εργαζομένων για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις και την εφαρμογή μέτρων ασφαλείας.


Σχετική ανάρτηση | Σωματείο ΣΙΔΕΝΟΡ: Νέο «τσουνάμι» στάσεων εργασίας για ΣΣΕ και μέτρα ασφαλείας | Παρασκευή 12 Ιούλη