Αγωνιστική Κίνηση: Μένουμε ή φεύγουμε; Τράπεζα Πειραιώς ή Intrum;

Κόντρα στις απειλές της Τράπεζας ότι όσοι δεν πάνε στην Intrum κινδυνεύουν με απόλυση, και στην κοροϊδία της ΟΤΟΕ ότι διασφάλισε την εθελοντική συμμετοχή στο νέο σχήμα, εμείς καλούμε ξεκάθαρα όλους τους συναδέλφους να μείνουν στην Τράπεζα Πειραιώς.

Η ΟΤΟΕ δηλώνει ότι δεν είναι ρεαλιστικό το αίτημα να μην φύγει κανείς.

Εμείς δηλώνουμε ότι οι ανάγκες μας έχουν προτεραιότητα και οποιοσδήποτε χειρισμός οδηγεί 1300 συναδέλφους στην ανεργία, δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Ρεαλισμός είναι το μεροκάματο που φέρνουμε σπίτι μας όχι οι σχεδιασμοί  των τραπεζών για την αύξηση της κερδοφορίας τους.

Επίσης, η λογική του Πόντιου Πιλάτου «να κάνουν ότι θέλουν οι συνάδελφοι, όσοι θέλουν να μείνουν, και όσοι θέλουν να φύγουν» μας βρίσκει αντίθετους, γιατί αποκρύπτει ότι αυτό που περιμένει όσους φύγουν είναι η ανεργία.

Η απόφαση της ανάθεσης τραπεζικών εργασιών (όπως είναι η διαχείριση των κόκκινων δανείων) σε μη πιστωτικά ιδρύματα, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, στην απώλεια των θέσεων εργασίας. Τα σωματεία πρέπει να έχουν ξεκάθαρη θέση, ότι όλες οι τραπεζικές εργασίες πρέπει να παραμείνουν στις τράπεζες, να εκτελούνται από τραπεζοϋπαλλήλους, που καλύπτονται από την κλαδική ΣΣΕ της ΟΤΟΕ.

Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να αφυπνιστεί από την προσπάθεια που γίνεται στο χώρο των τραπεζών (έναν χώρο με, παραδοσιακά, ισχυρή συνδικαλιστική εκπροσώπηση) για μείωση των εργαζομένων με ισχυρά δικαιώματα και κάλυψη  από κλαδικές ΣΣΕ. Η προσπάθεια αυτή αποτελεί ένα ύπουλο χτύπημα στο κομμάτι εκείνο των εργαζομένων με τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε συνδικάτα. Στόχος είναι η εδραίωση του outsourcing, της ενοικιασμένης εργασίας και εν τέλει το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων.

Οι τράπεζες, έχοντας ως στόχο την επαναφορά της κερδοφορίας των μετόχων, αποφασίζουν να αποσυρθούν από εργασίες διαχείρισης του προβληματικού χαρτοφυλακίου, γεγονός που οδηγεί στην κατάργηση πολλών θέσεων εργασίας.

Η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς έχει βάλει στο τραπέζι τα μεγάλα όπλα, εκφοβισμό («θα καταργηθεί η θέση εργασίας σου», «όσοι δεν θέλουν να πάνε στην Intrum θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση εναντίωσης, η οποία συνιστά σοβαρό λόγο για απόλυση»), πειθώ («το μέλλον των τραπεζών είναι αβέβαιο, ενώ η Intrum είναι μεγάλη εταιρία, με προοπτικές») και ίσως, ακολουθήσουν και χρηματικά κίνητρα. Εκείνο όμως που τελικά προσπαθούν να πετύχουν είναι να ξεφορτωθούν το προσωπικό, χωρίς να διαταραχθεί η εργασιακή ειρήνη και σε αυτό το σχέδιο έχουν αρωγό την ξεπουλημένη συνδικαλιστική ηγεσία, η οποία παίζει βρώμικο παιγνίδι εις βάρος των εργαζομένων.

Η συζήτηση περί απόσχισης ή μη απόσχισης, βάσει ποιου νόμου, πότε ψηφίστηκε, μήπως είναι καλύτερα στην Intrum, θα βγει η εθελούσια, ποιους θα αφορά, θα είναι καλύτερη ή χειρότερη από τη προηγούμενη κλπ είναι αποπροσανατολιστική.

Οποιαδήποτε συζήτηση αποδέχεται το διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη για συρρίκνωση των τραπεζικών εργασιών και μείωση του εργασιακού κόστους, είναι λογική ήττας και θα οδηγήσει σε περεταίρω μείωση των τραπεζοϋπαλλήλων και σε αδυνάτισμα της γραμμής άμυνας.

Συνάδελφοι,

Μένουμε Πειραιώς, δεν αλλάζουμε εργοδότη, δεν υποκύπτουμε στους εκβιασμούς της Τράπεζας και διεκδικούμε από τον σύλλογό μας και την ΟΤΟΕ να μην γίνει καμιά απόλυση, καμιά απόσχιση, καμία αλλαγή εργασιακής σχέσης.