Προοδευτική Κίνηση: Καμία ανάθεση, κανένα συμβιβασμό που καταποντίζει τα δικαιώματά μας

Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έστρωσε το δρόμο σε μια ακραία νεοφιλελεύθερη και νεοσυντηρητική επέλαση την επόμενη περίοδο, με ό,τι επιπλέον αρνητικό σημαίνει αυτό για τα εργασιακά δικαιώματα. Ωστόσο, στον κλάδο των ιατρικών επισκεπτών, εδώ και καιρό, ο εργοδοτικός συνδικαλισμός μέσω της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας μας, έχει αποδεχθεί μια τέτοια εξέλιξη.

Η Προοδευτική Κίνηση Ιατρικών Επισκεπτών & Φαρμακοϋπαλλήλων αναφέρεται στην υπογραφή της ΣΣΕ, που η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας μας «σπρώχνει» προς τη Διαιτησία. Μια ΣΣΕ που ουδεμία σχέση έχει με τα συμφέροντα των εργαζομένων, καθώς δεν συμπεριλαμβάνει στις διεκδικήσεις της την απώλεια του χαμένου εισοδήματός μας τα χρόνια του μνημονίων και είναι ξεκάθαρο πως εξυπηρετεί υπέρ το δέον την εργοδοσία.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, αυτό που ακούστηκε στην τελευταία Πανολομέλεια, να «διεκδικήσουμε στη διαιτησία» και να «απαιτήσουμε» με βάση τους ισολογισμούς των φαρμακευτικών επιχειρήσεων που έχουν δημοσιευθεί. Πρωτοφανές για το εργατικό κίνημα! Να προτείνεται εργατική διεκδίκηση, με βάση τις «ανάγκες» των εργοδοτών!

Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, αντί να οργανώσει την ενημέρωση και κινητοποίηση του κλάδου, αντί να αναδείξει το δίκαιο των αιτημάτων του, προτίθεται να οδηγήσει απευθείας τη συζήτηση στον ΟΜΕΔ και στη Διαιτησία για τη σύναψη της ΣΣΕ. Τονίζουμε, ακόμη μια φορά, ότι η διεκδίκηση της ΣΣΕ δεν αποτελεί μια υπογραφή σε ένα χαρτί. Σ’ αυτήν, αντανακλώνται οι δυνατότητες της πίεσης προς τους εργοδότες που μπορεί να ασκήσει ο κλάδος μας για την αύξηση των αποδοχών και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των δικαιωμάτων μας.

Η τακτική της εργοδοτικής πλειοψηφίας στην Ομοσπονδία μας είναι σαφές ότι δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση τη δυναμική διεκδίκηση μιας ΣΣΕ, με βάση τις ανάγκες μας, καθώς αυτή που προωθεί στη Διαιτησία είναι «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα των εργοδοτών και έχει ως βάση συνέχισης της διαπραγμάτευσης αποδοχές που είναι μειωμένες, εφόσον δεν λαμβάνει υπόψη της την απώλεια του εισοδήματος που επέφεραν τα μνημόνια, σε σχέση με αυτό που προέβλεπε η τελευταία διετής σύμβαση 2009-12, με παράλληλη κατακρεούργηση των δικαιωμάτων μας.

Η κίνηση της ηγεσίας της Ομοσπονδίας μας ουσιαστικά φανερώνει έναν απροκάλυπτο συμβιβασμό με την εργοδοσία (έτσι εξηγείται η… χαλαρή στάση του ΣΦΕΕ) και απεμπολεί το δικαίωμα των εργαζομένων ιατρικών επισκεπτών να ανακτήσουν τα όσα έχασαν την περίοδο των μνημονίων, τη στιγμή που γνωρίζει καλά ότι η εργοδοσία διατήρησε την κερδοφορία της πατώντας πάνω στα αντεργατικά μέτρα των μνημονιακών κυβερνήσεων (φορολογία εταιρικών αυτοκινήτων, μειώσεις μισθών, απολύσεις, επέκταση ελαστικών σχέσεων εργασίας, «τέντωμα» του ωραρίου κτλ).

Ο «στρουθοκαμηλισμός» και η «αφωνία» που υπάρχει ουσιαστικά εκ μέρους της Ομοσπονδίας, που η μόνη της κίνηση είναι οι… αναθέσεις των προβλημάτων του κλάδου σε επιτροπές που η ίδια δημιουργεί, στοχεύει όχι μόνον στο να υπογραφεί μια ΣΣΕ πέραν και μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων ιατρικών επισκεπτών, αλλά και στο να ξεχαστεί πως ουδεμία πίεση έχει υπάρξει από πλευράς της, από πλευράς του κλάδου προς την εργοδοσία.

Όπως, για παράδειγμα, το ότι δεν έχει υλοποιήσει ακόμα αυτό που αποφάσισε το τελευταίο Συνέδριο: την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας για την υπογραφή ΣΣΕ. Η θητεία της παρούσας διοίκησης λήγει σε λίγους μήνες (Φεβρουάριο 2020) και η Ενωτική Κίνηση… περί πολλά τυρβάζει.

Και δεν είναι μόνον αυτό: ουδεμία κίνηση – πίεση για να καταργηθεί ο επαίσχυντος νόμος για τη φορολόγηση των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούμε στην εργασία μας και δεν μας ανήκουν, ουδεμία για το Μητρώο Ιατρικών Επισκεπτών κτλ.

Η Προοδευτική Κίνηση θεωρεί πως οι «κινήσεις» της πλειοψηφίας καθιστούν ουσιαστικά άκυρη και απονομιμοποιημένη στα μάτια των εργαζομένων κάθε συζήτηση και απόφαση για τη ΣΣΕ. Δηλώνει, δε, πως θα παλέψει με όλες τις αγωνιστικές δυνάμεις στον κλάδο και τα πρωτοβάθμια σωματεία, για να φράξει το δρόμο σε μια τέτοια αρνητική εξέλιξη για όλους μας.

Καλούμαστε να είμαστε σε αγωνιστική επαγρύπνηση αλλά και παρόντες και παρούσες στις κινητοποιήσεις για την υπογραφή της κλαδικής ΣΣΕ. Η Προοδευτική Κίνηση θα είναι πρώτη στη γραμμή του αγώνα, διεκδικώντας ΣΣΕ με βάση την τελευταία του 2012 και με ανάκτηση όλων των απωλειών μας.