10.4 C
Athens
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

Συμβασιούχοι καθαριότητας – εστίασης ΠΓΝ Ιωαννίνων: Μπουχτίσαμε από υποσχέσεις, χτυπήματα στην πλάτη και ομηρία. Άμεση μονιμοποίησή μας!

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας, Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Πρόσφατα

Το κείμενο αυτό υπογράφεται μέχρι στιγμής από 70 και πλέον συμβασιούχους εργαζομένους στο ΠΓΝΙ, με τη συλλογή υπογραφών να συνεχίζεται. Κατατέθηκε, με τις υπογραφές των συμβασιούχων, την Τετάρτη 3 Ιουλίου, στον Διοικητή του ΠΓΝΙ. Μέσω της ανοιχτής επιστολής, ζητούν τη μονιμοποίησή τους με μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Πέντε μήνες πριν την λήξη της σύμβασης μας η προοπτική, είναι είτε η απόλυση όλων μετά την λήξη της σύμβασης και η έλευση ιδιωτικού συνεργείου στο ΠΓΝΙ, είτε μια νέα προκήρυξη πανομοιότυπη αυτής του 2017, όπως αποφάσισε ομόφωνα το Δ.Σ. του ΠΓΝΙ στις 6 Ιούνη.

Και τα δύο ενδεχόμενα απορρίπτονται ως αρνητικά τόσο για την κάλυψη των δικών μας αναγκών όσο και για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των ασθενών του ΠΓΝΙ σε καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη.

Μετά από 16 μήνες δύσκολων εργασιακών συνθηκών, που οξύνθηκαν με το άνοιγμα του 4ου κτηρίου και την αύξηση της προσέλευσης ασθενών στο ΠΓΝΙ, καλεσμάτων για υπομονή, υποσχέσεων για αυξημένη μοριοδότηση των ήδη εργαζόμενων, αλλά και δημιουργία ελπίδων για μετατροπή των συμβάσεων μας σε αορίστου χρόνου, η πραγματικότητα είναι ότι ήταν όλα ψέμα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΓΝΙ στις 6 Ιούνη αποφάσισε να ζητήσει την προκήρυξη νέου διαγωνισμού με τον ίδιο αριθμό εργαζομένων χωρίς να εκτιμήσει την εμπειρία 16 μηνών και τις ανάγκες που έχουν προκύψει. Ούτε όμως, έστω μέσω της εισήγησής της έβαλε το θέμα της αυξημένης μοριοδότησης για τους ήδη υπηρετούντες εργαζόμενους. Με τον τρόπο αυτό η διοίκηση δημιουργεί τη δυνατότητα ακύρωσης της νέας προκήρυξης και ανοίγει τον δρόμο στην έλευση ιδιωτικού συνεργείου. Ακόμη όμως κι αν τελικά εκδοθεί νέα προκήρυξη, οι μισοί από εμάς θα μείνουμε άνεργοι λόγω ακριβώς της μη αυξημένης μοριοδότησης.

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν εκδιώχθηκαν οριστικά οι εργολάβοι, αφού ποτέ δεν νομοθέτησε η κυβέρνηση την απαγόρευση της δυνατότητας τους διεκδικούν την είσοδο τους στον ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο των νοσοκομείων.

Μπουχτίσαμε από υποσχέσεις, συναντήσεις με υπουργούς, συνελεύσεις του σωματείου που δεν καταλήγουν σε στοχευμένη δράση, χτυπήματα στην πλάτη και ομηρία.

Καλύπτουμε οξυμένες πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο ΠΓΝΙ. Δεν είμαστε συμπληρωματικό προσωπικό ορισμένης χρήσης. Μπήκαμε στο ΠΓΝΙ μέσω προκήρυξης ΑΣΕΠ. Αποκτήσαμε στους 16 μήνες με κόπο την εμπειρία στον τομέα εργασίας μας. Μπορούμε και θέλουμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στο ΠΓΝΙ.

Για αυτό:

1. Ζητάμε ως ελάχιστο «μαξιλάρι» διασφάλισης των θέσεων μας την αναθεώρηση της απόφασης του Δ.Σ. του ΠΓΝΙ, την πρόβλεψη για αυξημένη μοριοδότηση όσων ήδη εργάζονται, και τον υπολογισμό των πραγματικών αναγκών, ώστε και η καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη να καλύπτονται με επάρκεια προς όφελος των ασθενών και των εργαζομένων. Διατηρούμε επιφυλάξεις για το ζήτημα του απολυτηρίου όπως μπαίνει στην εισήγηση για τη νέα προκήρυξη.

2. Κλείνουμε την περίοδο της σιωπής και της βασανιστικής υπομονής. Δεν δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να μας θεωρεί δεδομένους λόγω της ανασφάλειας μας. Καμιά νέα αναμονή. Βγαίνουμε στο προσκήνιο δυναμικά και διεκδικούμε το μόνο που μπορεί να καλύψει ταυτόχρονα τις δικές μας ανάγκες αλλά και την ομαλή χωρίς προβλήματα κάλυψη των αναγκών των ασθενών του ΠΓΝΙ. Την μονιμοποίηση μας με μετατροπή των συμβάσεων μας σε αορίστου χρόνου.

Αυτό είναι και το μήνυμά μας σε όποια νέα κυβέρνηση έρθει.


Στο πλευρό των συμβασιούχων το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων

Χαιρετίζουμε την θαρραλέα συλλογική απόφαση των συμβασιούχων, να ορθώσουν ανάστημα και να μιλήσουν δημόσια, για όσα συμβαίνουν και όσα σχεδιάζονται για το μέλλον τους στο ΠΓΝΙ, από την παρούσα κυβέρνηση, την Διοίκηση του ΠΓΝΙ, αλλά και από την επερχόμενη της ΝΔ.

Τιμούμε το θάρρος που χρειάζεται να επιδείξουν εκείνοι που σε συνθήκες ομηρίας βρίσκονται ανάμεσα στην Σκύλλα των υποσχέσεων και στη Χάρυβδη των απειλών .

Το ΕΚΙ από την μαύρη εποχή του εργασιακού κάτεργου που είχαν διαμορφώσει οι εργολάβοι στο ΠΓΝΙ έχει σταθεί στο πλάι όσων σήκωσαν ανάστημα για το δίκιο τους, μέχρι και τις απάνθρωπες απολύσεις εγκύων καθαριστριών. Όταν το 2017 επί της θητείας της σημερινής Διοίκησης εφαρμόστηκαν οι νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, πάλεψε έμπρακτα να προσληφθούνε όσοι εργάζονταν τότε στην καθαριότητα-σίτιση. Η ταλάντευση και υποχώρηση τελικά των εργολαβικών εργαζομένων κάτω από τις υποσχέσεις του εργολάβου από τη μια, και της Διοίκησης από την άλλη, τους εγκλώβισαν να στοιχηθούν πίσω από ξένα σε αυτούς συμφέροντα και να δεχτούνε το μικρότερο κακό με αποτέλεσμα να απολυθούνε 100 εργαζόμενοι, πολλοί από τους οποίους δουλεύανε για 15 χρόνια στο ΠΓΝΙ.

Προειδοποιήσαμε τότε ότι με τις νέες συμβάσεις θα συνεχίσουν, σε άλλη εκδοχή, οι άσχημες εργασιακές συνθήκες των ιδιωτών εργολάβων και σύντομα θα βρεθούνε πάλι στο δρόμο, όπως αποκαλύπτεται σήμερα από τις εξελίξεις που οι ίδιοι αναδεικνύουν.

Αποδεικνύεται από τα γεγονότα ότι η λογική του χαμηλότερου κόστους με τη μέγιστη αποδοτικότητα, η λογική των επιχειρήσεων, που έχει γιγαντωθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα δημόσια νοσοκομεία, αποτελεί «κατάρα» για συμβασιούχους και μόνιμους υγειονομικούς. «Κατάρα» που βρίσκεται στον πυρήνα των θέσεων της ΝΔ για την Δημόσια Υγεία. «Κατάρα» που είναι οδηγός των κατευθύνσεων της ΕΕ για αύξηση και επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για χάρη της ανάπτυξης, προς όφελος των λίγων.

Ως ΕΚΙ θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους αγώνες για το δίκαιο αίτημα της μετατροπής των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου. Αίτημα που μόνο αυτό μπορεί να καλύψει ταυτόχρονα και τις ανάγκες των συμβασιούχων αλλά και την ομαλή χωρίς προβλήματα κάλυψη των αναγκών των ασθενών του ΠΓΝΙ σε καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη.

Καλούμε όλους τους συμβασιούχους του ΠΓΝΙ να ακολουθήσουν το παράδειγμα των 15 συμβασιούχων του ΟΑΕΔ ηλικίας 55 και άνω, οι οποίοι δύο μήνες πριν, με την ανυποχώρητη στάση τους και την εμπιστοσύνη που έδειξαν στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο ΠΓΝΙ, υποχρέωσαν την κυβέρνηση να τους επαναπροσλάβει όλους.

Καλούμε όλους τους συμβασιούχους του Νομού, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, να κάνουν υπόθεση ανυποχώρητου αγώνα την κάλυψη της ζωτικής ανάγκης για μόνιμη και σταθερή εργασία. Κάθε άλλη ευφάνταστη εναλλακτική ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, θα πετσοκόβει διαρκώς τα δικαιώματά τους.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις