ΕΑΣ Δ. Καισαριανής: Δίκαιη επιλογή συγκρότησης των εκλογικών συνεργείων. Όχι επιλεκτική και εργοδοτική

Με αφορμή τη συγκρότηση των εκλογικών συνεργείων στο Δήμο μας, ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019, αλλά και διαβάζοντας την ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων, τις παρεμβάσεις μελών της ΔΑΣ/ΟΤΑ προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, η ΕΑΣ θέλει να επισημάνει τα εξής:

1. Ακόμη μια φορά αντιμετωπίζονται οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ σαν εργαζόμενοι δευτέρας κατηγορίας, αφού, ενώ έχουν την κύρια ευθύνη της προετοιμασίας και της τελικής διεξαγωγής των εκλογών, εντούτοις αμείβονται πολύ λιγότερο από τους άλλους εμπλεκόμενους εργαζόμενους του δημοσίου.

2. Ακόμη μια φορά αδικούνται συνάδελφοι που υποχρεωτικά εργάζονται για μεγάλο διάστημα, και Σ/Κ ή μέχρι τις 12μμ (δημοτολόγιο, ΚΕΠ, πρωτόκολλο) και δεν αμείβονται ούτε για την πραγματική εργασία που προσέφεραν, έστω υπερωριακά!

Και σαν μην φτάνουν όλα αυτά, προβλήματα δημιουργούνται και από τον τρόπο συγκρότησης των εκλογικών συνεργείων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διακρίσεις, επιλεκτικές επιλογές κλπ.

Το χειρότερο όμως είναι ότι εμπλέκεται και το σωματείο σ’ αυτά, αντί να υπερασπίσει την θεσμοθέτηση κανόνων που θα είναι δίκαιοι και δεν θα αδικούνται συνάδελφοι, ούτε θα γίνονται αντικείμενο υποκειμενικών επιλογών από τη διοίκηση. Η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου και τα μέλη της ΔΑΣ/ΟΤΑ, αντί να κάνουν το αυτονόητο, θέλουν να γίνουν αυτοί χαλίφηδες στη θέση του Χαλίφη, να «πουλήσουν» εκδούλευση σε κάποιους συναδέλφους και να απαλλάξουν την διοίκηση του δήμου από τις ευθύνες της.

Η ΕΑΣ προτείνει ένα δίκαιο και όσο γίνεται αντικειμενικό σύστημα συγκρότησης των εκλογικών συνεργείων που θα προβλέπει τα εξής:

1. Στα εκλογικά συνεργεία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι των υπηρεσιών που υποχρεωτικά και εκ του νόμου εμπλέκονται στις εκλογές και είναι: Οι εργαζόμενοι του δημοτολογίου και του ΚΕΠ και εργαζόμενοι από το τμήμα διοίκησης, το πρωτόκολλο, την πληροφορική και ο απαραίτητος αριθμός των οδηγών.

2. Όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα κλάδου και ειδικότητας, του Δήμου και του ΝΠ, και αφού εξαιρεθούν όσοι εργάστηκαν στις προηγούμενες εκλογές, αλλά και όσοι δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν να εργαστούν σ’ αυτές τις εκλογές, μπαίνουν σε κλήρωση και οι εργασίες που πρέπει να γίνουν είναι όλες οι εργασίες που προβλέπονται από την Παρασκευή το μεσημέρι 5 Ιούλη έως και τη Δευτέρα 8 Ιούλη.

Το σωματείο λοιπόν, αν θέλει να λειτουργεί με βάση αρχές και να υπερασπίζεται τα δίκαια συμφέροντα όλων των εργαζομένων, πρέπει να παλεύει για την επιβολή κανόνων και όχι να προσπαθεί να «συνδιοικήσει», να κάνει «εξυπηρετήσεις» και να αφήνει στο απυρόβλητο τη διοίκηση του Δήμου και τις ευθύνες της.

Φαίνεται ότι δεν έβγαλαν τα απαραίτητα συμπεράσματα από την ήττα τους στις εκλογές. Ακόμη και σήμερα ο Δήμαρχος παρεμβαίνει στο ποιος και πού θα δουλέψει στα εκλογικά συνεργεία, ακόμα και ποια μέρα, για να μπορούν κάποιοι «ευνοούμενοι» να απασχοληθούν και σε άλλες εργασίες των εκλογών για να πάρουν διπλό μεροκάματο. Και δυστυχώς αυτό γίνεται σε συνεργασία της Δημοτικής Αρχής με το προεδρείο του σωματείου!

Και εμείς αναρωτιόμαστε: Ποιος μας προστατεύει από τους προστάτες;

Δεν μας εκπλήσσει όμως η στάση αυτή, αφού 5 χρόνια λειτούργησε ως το μακρύ χέρι της διοίκησης, έπαιξε έναν καθαρά εργοδοτικό ρόλο και συνεχίζει να παίζει, αφού ακόμα τώρα πχ, και για τις πραγματικές υπερωρίες, που κάνουν κάποιοι εργαζόμενοι, είτε αυτοί είναι στη διεύθυνση διοικητικών υπηρεσιών, είτε στο ΚΕΠ, είτε αλλού, κόβονται ετσιθελικά και εκδικητικά από τη διοίκηση και η πλειοψηφία του σωματείου δεν κάνει κιχ παρόλο που έχουν ενημερωθεί και γραπτώς από τους ίδιους τους εργαζομένους!

Έχουμε την βεβαιότητα ότι από 1η Σεπτέμβρη θα βγουν από το λήθαργο και θα προσπαθήσουν να παίξουν το ρόλο τους. Μόνο που θα είναι για τους εργαζόμενους πιο δύσκολο, αφού, όταν για τα ίδια πράγματα έκανες πριν το κορόιδο, τώρα δεν θα πείθεις για τις καλές σου προθέσεις.

Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και, την κάθε Δημοτική Αρχή, όπως και στο παρελθόν, θα την κρίνουμε με βάσει αυτά που θα λέει και κυρίως με αυτά που θα πράττει.

Οι συνάδελφοι της ΔΑΣ/ΟΤΑ δεν εμπέδωσαν το αυτονόητο ότι οι δήμαρχοι έρχονται και παρέρχονται, ενώ οι εργαζόμενοι είμαστε πάντα εδώ και δεν πρέπει να ταυτιζόμαστε με καμιά δημοτική αρχή. Αυτοί είναι εργοδότες, εμείς είμαστε εργαζόμενοι και τα συμφέροντά μας είναι αντιτιθέμενα.


Καισαριανή, 4 Ιουλίου 2019
Από την  ΕΑΣ