13.3 C
Athens
Τρίτη, 18 Μαρτίου, 2025

Σωματείο ΕΥΑΘ: 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο για την υπογραφή ΣΣΕ

Πρόσφατα

Σε 48ωρη απεργία κατέρχονται, από σήμερα Δευτέρα 1η Ιούλη, οι 350 εργαζόμενοι στην Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), διεκδικώντας την υπογραφή της επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), που είναι συμφωνημένη από τον Απρίλιο. Στο πλαίσιο της πολύμηνης διαπραγμάτευσης για την νέα επιχειρησιακή ΣΣΕ, μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε μεσοσταθμική αύξηση 5,5% στους μισθούς των εργαζομένων σε βάθος τετραετίας (σ.σ.: στα χρόνια των μνημονίων οι υπάλληλοι της εταιρείας «έχασαν» το 35% των αποδοχών τους).

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος του Σωματείου επισήμανε πως εάν ως τη Δευτέρα υπάρξει θετική εξέλιξη από πλευράς του Υπερταμείου στο θέμα της υπογραφής της νέας επιχειρησιακής ΣΣΕ, «εννοείται πως η απεργιακή μας κινητοποίηση θα ανασταλεί». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «εάν δεν έχουμε νεότερα, τότε οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα είναι επαναλαμβανόμενες». Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογραμμίζουν οι απεργοί, οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να ανησυχούν για το νερό στη βρύση τους, αφού υπάρχει ειλημμένη απόφαση ότι το νερό δεν κλείνει ποτέ, ενώ θα βρίσκεται επί ποδός και προσωπικό ασφαλείας.

Περί Κρεστενίτη

Αναφορικά με την άσκηση των καθηκόντων του τέως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, καθηγητή Γιάννη Κρεστενίτη (σ.σ.: παραιτήθηκε). οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν την παραίτηση ως «απόδραση», τονίζουν ότι επέδειξε αδυναμία εκπλήρωσης των διοικητικών υποχρεώσεων του, επισημαίνοντας πως «αν και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της επιχειρησιακής ΣΣΕ, έθετε απαιτήσεις που καμία άλλη διοίκηση μνημονιακής κυβέρνησης δεν είχε».

Επίσης, όπως αναφέρει η διοίκηση του Σωματείου, «στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που ο κ. Κρεστενίτης συγκάλεσε για τις 20 Ιουνίου, με μόνο θέμα την υπογραφή της νέας Σύμβασης, προσήλθε χωρίς να καταθέσει καν εισήγηση, όπως όφειλε σαν επικεφαλής της διοίκησης, για να πει ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τους εργαζομένους και να θέλει να αποχωρήσει… Τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης συμφωνούν, μετά και τις αλλαγές που έγιναν, στην πρόταση που ουσιαστικά επεξεργάσθηκαν οι εργαζόμενοι, πρόταση που έχει στηρίξει και Γ.Γ. Εργασίας στις δύο τριμερείς συναντήσεις που έγιναν. Το κείμενο της νέας Σύμβασης είναι έτοιμο από το τέλος Μάη και δεν υπογράφηκε εξαιτίας του κ. Κρεστενίτη».

Σωματείο και εργαζόμενοι ΕΥΑΘ καλούν το Υπερταμείο να ζητήσει την υπογραφή της ΕΣΣΕ από τη διοίκηση της εταιρείας, έστω και αν αυτή είναι προσωρινή.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις