Δικαστήρια Θεσσαλονίκης: Η ΒΙΟΜΕ δεν πωλείται. Και νέα συγκέντρωση κατά του πλειστηριασμού της | Πέμπτη 27 Ιούνη

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν την Πέμπτη 27 Ιούνη και ώρα 9 το πρωί, στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης, οι εργάτες και το Σωματείο της ΒΙΟΜΕ και αλληλέγγυοι του αγώνα τους, στο πλαίσιο του νέου πλειστηριασμού που θα επιχειρηθεί να γίνει για τα οικόπεδα που στεγάζεται η ΒΙΟΜΕ. Όπως σημειώνουν οι εργάτες, «με μειωμένη τιμή εκκίνησης αυξάνεται ο κίνδυνος να καταδικαστεί το εργοστάσιο να γίνει μπάζα και παλιοσίδερα» (σ.σ.: έχουν προγραμματιστεί άλλοι δύο: στις 19 του Σεπτέμβρη και στις 24 του Οκτώβρη του 2019).

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Ιούλη 2019 έγινε ο πρώτος πλειστηριασμός (4ος γύρος προσπάθειας υφαρπαγής του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου από τους εργάτες της ΒΙΟΜΕ), αλλά ωστόσο κηρύχθηκε άγονος από το δικαστήριο. Την ώρα του πλειστηριασμού, στην Αθήνα και στο υπουργείο Εργασίας, οι εργάτες της ΒΙΟΜΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ζητώντας να εξαιρεθούν τα οικόπεδα του εργοστασίου από τους πλειστηριασμούς.

Βίντεο από ΕΡΤ (20 Ιούλη 2019)

Στο εργοστάσιο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής στη Θεσσαλονίκη συμβαίνει εδώ και 6 χρόνια κάτι το οποίο αποτελεί μοναδικό παράδειγμα στην Ελλάδα: το εργοστάσιο λειτουργεί χωρίς αφεντικά, με εργατική αυτοδιαχείριση.

Το εργοστάσιο αποτελούσε θυγατρική της εταιρείας Φίλκεραμ, ιδιοκτησίας της οικογένειας Φιλίππου και κατασκεύαζε δομικά υλικά. Το 2011 η επιχείρηση κήρυξε πτώχευση και προχώρησε σε παύση πληρωμών. Οι εργαζόμενοι, ενώ ήταν ήδη απλήρωτοι αρκετούς μήνες, προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Τελικά, μέσω της γενικής τους συνέλευσης αποφάσισαν να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη του εργοστασίου, καταλαμβανοντάς το και ξεκινώντας τη λειτουργία του το 2013, παράγοντας φυσικά και οικολογικά προϊόντα γενικού καθαρισμού.

Η ΒΙΟΜΕ από τότε λειτουργεί με όρους πλήρους αυτοδιεύθυνσης και εργατικού ελέγχου, τόσο των παραγωγικών όσο των διοικητικών δομών της. Βασική και κεντρική αρχή λειτουργίας της είναι η ισοτιμία στη συμμετοχή και στη λήψη των αποφάσεων, η οριζοντιότητα και η άμεση δημοκρατία. Ανώτατο όργανο αποτελεί η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, καθένας έχει ίσο δικαίωμα ψήφου και ίσο μεροκάματο και η παραγωγή είναι προσανατολισμένη στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες και όχι στη συσσώρευση κέρδους.

Στο χώρο του εργοστασίου λειτουργεί επίσης το Εργατικό Ιατρείο στη ΒΙΟΜΕ, μία αυτοδιαχειριζόμενη δομή φροντίδας υγείας,που με ένα ολιστικό και συνθετικό τρόπο σκέψης και λειτουργίας προσεγγίζει τα ζητήματα υγείας των εργαζόμενων μέσα και έξω από το εργοστάσιο. Επιπλέον, η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στη ΒΙΟΜΕ συσπειρώνει ανθρώπους της κοινωνίας που θέλουν να στηρίξουν τον αγώνα της ΒΙΟΜΕ.

Όπως λένε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και το Σωματείο τους:

Παλεύοντας να κρατήσουμε τις θέσεις εργασίας και τις οικογένειες μας ζωντανές, καταφέραμε να λειτουργούμε το εργοστάσιο κάτω από εργατικό έλεγχο της παραγωγής και αυτοδιεύθυνση μέσα από την συνέλευση μας .

Καταφέραμε να βγάζουμε ένα μικρό εισόδημα και να μην φτάνουμε στο σημείο να ζητάμε τα ψίχουλα που προσφέρει η εξουσία για να παραδόσεις αξιοπρέπεια και λόγο.
Καταφέραμε να κάνουμε γνωστό το εργοστάσιο σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο με αποτέλεσμα το 55% της παραγωγής να εξάγεται.

Καταφέραμε να κρατήσουμε επί έξι και πλέον χρόνια το εργοστάσιο ζωντανό και όχι άλλο ένα κουφάρι άψυχο όπως τόσα και τόσα εργοστάσια. Και μάλιστα παράγοντας προϊόντα ωφέλιμα για την κοινωνία και ακίνδυνα για το περιβάλλον, προϊόντα υψηλής ποιότητας και ταυτόχρονα προσιτά για τις λαϊκές οικογένειες.

Καταφέραμε να αποτρέψουμε την πώληση (και την έξωση μας από το εργοστάσιο) σε 15 προηγούμενους πλειστηριασμούς που βρεθήκαμε και βάλαμε (εμείς και εσείς ) τα κορμιά μας για να δείξουμε ότι δεν έχουμε σκοπό να πέσουμε αμαχητί σε ενεχόμενη πώληση.

Μα αυτό που καταφέραμε ποιο πολύ απ’ όλα τα άλλα είναι να βρεθούμε μαζί στο δρόμο για οποιαδήποτε αδικία που γινόταν σε βάρος των αδυνάτων. Να βρισκόμαστε μαζί στον δρόμο για να δείξουμε ότι υπάρχουν και κάποιοι που δεν σκύβουν το κεφάλι δεν υποχωρούν απέναντι σε κάθε είδους εξουσίας.

Καταφέραμε να ενώσουμε ψυχές και σώματα να νιώσουμε σύντροφοι και ότι οι ανάγκες μας και οι αγώνες για να τις κάνουμε δικαίωμα είναι κοινοί.

Όπως καταφέραμε να έχουμε το εργοστάσιο συνεχώς ανοιχτό στην κοινωνία διοργανώνοντας εκατοντάδες εκδηλώσεις που στηρίχτηκαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από πολύ κόσμο.

Απευθυνόμαστε σε σένα συνάδελφε και συναδέλφισσα , σε σένα συναγωνίστρια /στη, σε σένα που βρέθηκες μαζί μας σε δράσεις που αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε το ανέφικτο εφικτό.

Σε σένα που βρέθηκες δίπλα μας στα δικαστήρια και ένιωσες την ένταση όταν περνούσε η ώρα χωρίς να έχει το θράσος να εμφανιστεί κανείς αγοραστής και στο τέλος της διαδικασίας να φωνάζουμε δυνατά σείοντας το μέγαρο «μπάτσοι δικαστές ακούστε το καλά, Η ΒΙΟΜΕ θα μείνει σε χέρια εργατικά».

Σε καλούμε να βρεθείς και πάλι μαζί μας στην αποτροπή των πλειστηριασμών που θα γίνουν στις 13, 20, 27 του Ιούνη , στις 19 του Σεπτέμβρη και στις 24 του Οκτώβρη του 2019.

Να βρεθείς δίπλα μας για να κρατήσουμε ζωντανό το μοναδικό παράδειγμα που μας δίνει το δικαίωμα να λέμε «αν δεν μπορούν αυτοί μπορούμε εμείς » και να ακολουθήσουν και άλλα εργοστάσιά .

Γιατί δεν τους έχουμε ανάγκη να σωθούμε δεν μας έχουν ανάγκη να καταστραφούν.