6.7 C
Athens
Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2023

Σωματείο ΚτΥΠ: Για την εγκατάσταση με συνοπτικές διαδικασίες εκατοντάδων νηπίων σε προκάτ αίθουσες

Πρόσφατα

Το Σωματείο μας εκφράζει την αλληλεγγύη και τη στήριξή του στον καθόλα δίκαιο αγώνα και το διεκδικητικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής και των Συλλόγων εκπαιδευτικών, ενάντια στον απαράδεκτο και άκρως αντιπαιδαγωγικό νόμο εγκατάστασης εκατοντάδων νηπίων σε προκάτ αίθουσες που θα τοποθετηθούν κυρίως μέσα σε υπάρχοντα σχολεία. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με 200 νηπιαγωγεία και θα ακολουθήσουν άλλα 400 τουλάχιστον. Ο νόμος παρακάμπτει την κείμενη νομοθεσία, προκειμένου να προχωρήσει ταχύτατα και με το ελάχιστο κόστος η όλη διαδικασία, ενώ δεν δίνει καμία προοπτική για την κατασκευή νέων νηπιαγωγείων, αφού για ακόμα μία φορά μετακυλύει την ευθύνη στους Δήμους!!

Ως Σωματείο τονίζουμε για πολλοστή φορά τα εξής:

  1. Είναι απόλυτα υπεύθυνες τόσο οι προηγούμενες όσο και η σημερινή κυβέρνηση, για το γεγονός ότι δεν σχεδίασαν και δεν υλοποίησαν έγκαιρα ένα πρόγραμμα κατασκευής δημόσιων δωρεάν σύγχρονων και ασφαλών νηπιαγωγείων, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών των λαίκών οικογενειών. Αντίθετα κάθε χρόνο –ακόμα και για το «μεταμνημονιακό» 2019- κόβουν συνεχώς εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για απαλλοτριώσεις οικοπέδων, μελέτη και κατασκευή σύγχρονων σχολείων και άλλων δημόσιων κτιριακών υποδομών.

  2. Εδώ και χρόνια -και ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων- οι εκάστοτε κυβερνήσεις προχώρησαν στην πλήρη αποδυνάμωση του μοναδικού κρατικού τεχνικού φορέα που είναι υπεύθυνος για την κατασκευή σχολικών κτιρίων όλων των βαθμίδων. Με το 2ο μνημόνιο συγχώνευσαν τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.) με το τεχνικό τμήμα της ΚΕΔ, τη ΔΕΠΑΝΟΜ και τη ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ διαμορφώνοντας τις ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ, ενώ στις αρχές του 2018 –αφού με τους αγώνες μας πετύχαμε την απένταξη του φορέα από το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων- «φρόντισαν» να αποψιλώσουν την Κτ.Υπ. από τεχνικό προσωπικό, μετατάσσοντας τα 2/3 των μηχανικών !!

  3. Επιχείρησαν με τον «Καλλικράτη» και συνεχίζουν «με τον Κλεισθένη» να «μετακυλύουν» την ευθύνη του κράτους για την κατασκευή νηπιαγωγείων και όχι μόνο, στις Περιφέρειες και του Δήμους, διαμορφώνοντας έτσι Παιδεία πολλών ταχυτήτων, ανάλογα και με την κατάσταση κάθε Περιφέρειας η Δήμου, με αποτέλεσμα οι γονείς να καλούνται να ξαναβάλουν «βαθιά το χέρι στην τσέπη» για υποδομές που έχουν χιλιοπληρώσει με τη φοροκαταιγίδα.

  4. Τώρα έρχονται και επικαλούνται μία κατάσταση που οι ίδιοι έφεραν στο «μη παρέκει» και γεμίζουν τη χώρα με προκατ αίθουσες στις οποία θα πάνε τα πιο ευαίσθητα χρόνια της ζωής τους μικρά παιδιά !! Παράλληλα δε, θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τις συνθήκες εκπαίδευσης σε λειτουργούντα σχολεία, ιδιαίτερα στην Αττική και άλλα αστικά κέντρα, που θα επιλεγούν για να τοποθετήσουν προκατ νηπιαγωγεία. Βέβαια λένε ότι αυτό θα ισχύσει μόνο για 4 έως 6 χρόνια, αλλά σε αυτή τη χώρα όλοι γνωρίζουμε ότι … «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», πόσο δε μάλλον που «ρίχνουν» τη ευθύνη πλέον στους Δήμους !!

  5. Για πρώτη φορά στη χώρα μας αποφασίζεται εγκατάσταση προκάτ-λυόμενων για μη έκτακτες ανάγκες. Μέχρι τώρα αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονταν μόνο σε περιπτώσεις σεισμών ή άλλων ανάλογων έκτακτων και επειγουσών αναγκών, καθώς και για τη αντιμετώπιση αναγκών στέγασης των μεταναστευτικών ροών. Είναι η πρώτη φορά που αποφασίζεται η τοποθέτηση και αξιοποίηση εκατοντάδων προκάτ για τρέχουσες ανάγκες και μάλιστα για τη στέγαση εκατοντάδων νηπίων στα πιο ευαίσθητα χρόνια της ζωής τους. Δεν πρέπει να περάσει η επιχείρηση εξοικείωσης με τη μιζέρια.

Με όλα όσα προαναφέραμε και τη βεβαιότητα πλέον ότι, η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με εκατοντάδες νήπια εκτός νηπιαγωγείων και εκατοντάδες άλλα να γίνονται δεκτά υπό απαράδεκτες συνθήκες, ώστε τελικά τα προκάτ να γίνουν αποδεκτά ως αναγκαίο κακό, θεωρούμε μονόδρομο τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις γονιών, εκπαιδευτικών και συνολικότερα των εργαζομένων ώστε το κράτος να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του, να μην τις μετακυλήσει στους Δήμους και να παρέχει σύγχρονες και ασφαλείς συνθήκες στέγασης και υλοποίησης του προγράμματος δίχρονης προσχολικής αγωγής για όλα τα νήπια, υποδομές και συνθήκες για τις οποίες οι γονείς και ο λαός συνολικότερα έχει χιλιοπληρώσει!

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΣΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις