88η ΓΣ ΔΟΕ: Δυναμική παρέμβαση των αναπληρωτών. Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών ΠΕ: Να παρθεί απόφαση για μονιμοποίησή τους

Δυναμική παρέμβαση έκαναν το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της 88ης Γενικής Συνέλευσης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), οι αναπληρωτές δάσκαλοι ζητώντας να πάρει απόφαση το Σώμα για μονιμοποίησή τους. Το αίτημά τους στήριξαν οι αριστερές παρατάξεις, μεταξύ των οποίων και η Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών ΠΕ.

Η πλειοψηφία (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ, ΕΡΑ-ΑΕΕΚΕ), όμως, επικαλούμενη το Καταστατικό προσπαθεί να βάλει κολλήματα, για την ακρίβεια να μη συζητηθεί καν το θέμα (με το δεδομένο πως κινείται στην κατεύθυνση των μνημονιακών πολιτικών και ουσιαστικά έριχνε «τουφεκιές» όταν περνούσε στη Βουλή το προσοντολόγιο και οι απολύσεις περίπου χιλιάδων αναπληρωτών). Ωστόσο, να σημειωθεί πως στο άρθρο 33, παράγραφος 11, ρητά αναφέρεται ότι το Σώμα μπορεί να συζητήσει και να αποφασίσει για οποιοδήποτε θέμα απασχολεί τον κλάδο.

Όπως έχει επισημάνει η Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών ΠΕ, με αφορμή την 88η ΓΣ της ΔΟΕ: «Η νομοθέτηση του προσοντολόγιου, οι επικείμενες απολύσεις αναπληρωτών, η εργασιακή ομηρία που χτυπάει κόκκινο, ο αλληλοσπαραγμός, το προεκλογικό εμπόριο ελπίδας σχετικά με τους διορισμούς, η εφαρμογή της αξιολόγησης, το χτύπημα στην ειδική αγωγή, οι περικοπές κι η ολοκλήρωση της νεοφιλελεύθερης αναδιάρθρωσης της εκπαίδευσης βρίσκονται σε αναμονή προώθησης από το Σεπτέμβρη (όποιες κι αν είναι οι πολιτικές εξελίξεις), σε μια χρονιά κρίσιμη για το μέλλον του δημόσιου σχολείου.

»…Στο κλίμα της περιόδου ήρθε να προστεθεί, στο χώρο της Πρωτοβάθμιας, η απροκάλυπτη στροφή της πλειοψηφίας της ΔΟΕ, που τη συγκροτούν από κοινού οι συνδικαλιστικοί βραχίονες της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ, ΕΡΑ-ΑΕΕΚΕ), προς τον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Η συνθήκη που δημιουργείται από την υιοθέτηση της αξιολόγησης, του προσοντολόγιου και της ατζέντας του ΟΟΣΑ στα εισηγητικά κείμενα της 88ης ΓΣ της ΔΟΕ, τις θέσεις και αποφάσεις του κλάδου, είναι μια καθαρή συνθήκη παράδοσης της μαχόμενης εκπαίδευσης στα νύχια των αξιολογητών και των νεοφιλελεύθερων διαχειριστών της εξουσίας.

»Από την πλευρά μας, θεωρούμε ότι απέναντι σ΄αυτήν την πραγματικότητα που δημιουργείται, όσο δύσκολη κι αν είναι, οι δυνάμεις του κινήματος, οι δυνάμεις του αγώνα μπορούν και πρέπει να χαράξουν δρόμους συνεννόησης, συμπόρευσης και να στοχεύσουν στην αγωνιστική ανάταση. Δίνοντας την πραγματική διάσταση της ελπίδας, που είναι οι μαζικοί ενωτικοί αγώνες των «από κάτω», οι αγώνες με τη νικηφόρα προοπτική, που ανοίγουν ρωγμές στον τοίχο της συναίνεσης, της συνθηκολόγησης και της υποταγής. Αγώνες που μπορεί να τρομάζουν το πολιτικό προσωπικό, να ξεπερνούν το ρόλο της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας» (εδώ το πλήρες κείμενο).


Βίντεο και φωτογραφίες από τη δυναμική παρέμβαση των αναπληρωτών.
Βίντεο από την παρέμβαση του Γιώργου Παζάλου, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών ΠΕ.