Όταν η ΣΙΔΕΝΟΡ επικαλείται… οικονομική δυσπραγία από το «φορολογικό παράδεισο» της ΕΕ: το Λουξεμβούργο!

Από τη Δευτέρα 24 Ιούνη, η εργοδοσία της ΣΙΔΕΝΟΡ βγάζει όλο της το προσωπικό σε διαθεσιμότητα, επικαλούμενη… οικονομικά προβλήματα. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρα μια εκδικητική της κίνηση έναντι των εργαζομένων που βρίσκονται από τις 7 Ιούνη σε κινητοποιήσεις-στάσεις εργασίας, διεκδικώντας ΣΣΕ με ανάκτηση των απωλειών τους (οι συνολικές απώλειες στο εισόδημα των εργαζομένων αγγίζουν ακόμα και το 35% από το 2009, ενώ η ΕΣΣΕ, που είναι σε ισχύ από το 2013, ήταν το κερασάκι στην τούρτα, με μείωση 15%) και μέτρα ασφαλείας στο εργοστάσιο. Οι στάσεις εργασίας των εργαζομένων συνεχίστηκαν και το Σαββατοκύριακο 22-23 Ιούνη.

Στο πλαίσιο της εργοδοτικής εκδικητικής μανίας, επιστρατεύθηκαν μέχρι και οι θυγατρικές της ΣΙΔΕΝΟΡ, η ΕΡΛΙΚΟΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΡΜΑΤΩΝ ΑΒΕ και η ΑΕΙΦΟΡΟΣ Α.Ε., που απειλούν τα μέλη του Σωματείου, μέσα από εξώδικα-καρμπόν, με προσφυγές εναντίον για τα υποτιθέμενα διαφυγόντα κέρδη τους. Και μέσα στα εξώδικα, όπως καταγγέλλει το Σωματείο, επιστρατεύθηκε και η αστυνομία, για να… επαναφέρει στην τάξη τους απεργούς (διαβάστε: Τα εξώδικα-καρμπόν και η επιστράτευση της αστυνομίας κατά του Σωματείου ΣΙΔΕΝΟΡ).

Όπως έχει δηλώσει στο ergasianet.gr ο πρόεδρος του Σωματείου ΣΙΔΕΝΟΡ, Λευτέρης Κιοσέογλου, από την Τρίτη 25 Ιούνη, «οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται από το πρωί στο εργοστάσιο, που θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας και τους “ημέτερους” της διοίκησης».

Τι απαντά, όμως, ο πρόεδρος του Σωματείου ΣΙΔΕΝΟΡ στην άρνηση της εργοδοσίας να υπογράψει νέα ΣΣΕ και στα λεγόμενά της περί οικονομικής δυσχέρειας; «Η εργοδοσία επικαλείται τη διεθνή οικονομική αβεβαιότητα, τους δασμούς που έχει επιβάλει ο Τραμπ, οι οποίοι έχουν προκαλέσει υπερσυσσώρευση προϊόντος στη λεκάνη της Μεσογείου. Υπερσυσσώρευση που, όπως λέει η εργοδοσία, υπάρχει λόγω του άνισου ανταγωνισμού ειδικά από την Τουρκία (χαμηλό κόστος) και τη στασιμότητα της ελληνικής αγοράς. Πάνω απ’ όλα αυτά υπάρχει ο βασικότερος λόγος. Δεν θέλει να επιστρέψει με τίποτα λίγα από όσα χάθηκαν στα χρόνια της κρίσης στους εργαζόμενους (γιατί πού θα ξαναβρεί τέτοια ευκαιρία!). Επίσης επικαλείται έλλειψη ρευστότητας, πράγμα που δεν ισχύει μιας και πήρε επιμήκυνση για τα δάνειά της για 6 χρόνια και η έδρα της βρίσκεται εδώ και χρόνια στο Λουξεμβούργο, άρα επιτυγχάνει χρηματοδότηση από τράπεζες του εξωτερικού κι έχει περάσει και τα crash test της Pricewaterhouse που έλεγξε τις ελληνικές χαλυβουργίες» (εφημερίδα «Εργατική Αριστερά», συνέντευξη στο Θοδωρή Πατσατζή).