Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών ΠΕ: Πρόταση για συγκρότηση ανεξάρτητου ενωτικού μετώπου στη 88η ΓΣ ΔΟΕ

Από τις ριζοσπαστικές και αγωνιστικές δυνάμεις || Kαλούμε σε συνάντηση με αυτό το θέμα, την Κυριακή 23 Ιούνη στις 15.30, στην αίθουσα Ίκαρος, στον ημιώροφο του Novotel, και σας περιμένουμε για μια ανοιχτή και συντροφική συζήτηση

Συναγωνιστές–στριες, συναδέλφισσες και συνάδελφοι… Οι Γενικές Συνελεύσεις στους συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε. της χώρας, που πραγματοποιήθηκαν μπροστά στην 88η ΓΣ της ΔΟΕ, συνέπεσαν  με τις πολιτικές εξελίξεις που δρομολογήθηκαν από τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών και τις εθνικές εκλογές της 7ης του Ιούλη: Τέσσερα χρόνια μετά το περήφανο «OXI» του λαού μας, αποδοκιμάστηκε  η κυβέρνηση του 3ου μνημονίου, και με την πολιτική της στρώνει το δρόμο σε μια ακραία νεοφιλελεύθερη και νεοσυντηρητική επέλαση, την επόμενη περίοδο.  

Στο χώρο της εκπαίδευσης η επίθεση είναι δρομολογημένη και θα ενταθεί: Η νομοθέτηση του προσοντολόγιου, οι επικείμενες απολύσεις αναπληρωτών, η εργασιακή ομηρία που χτυπάει κόκκινο, ο αλληλοσπαραγμός, το προεκλογικό εμπόριο ελπίδας σχετικά με τους διορισμούς, η εφαρμογή της αξιολόγησης, το χτύπημα στην ειδική αγωγή, η αμφισβήτηση του δίχρονου νηπιαγωγείου αλλά και του δημόσιου χαρακτήρα του και η ολοκλήρωση της νεοφιλελεύθερης αναδιάρθρωσης της εκπαίδευσης βρίσκονται σε αναμονή προώθησης από το Σεπτέμβρη (όποιες κι αν είναι οι πολιτικές εξελίξεις), σε μια χρονιά κρίσιμη για το μέλλον του δημόσιου σχολείου.

Η λεηλασία στους μισθούς και τις συντάξεις, στη δημόσια περιουσία και τη λαϊκή κατοικία, η φοροεπιδρομή, η ανεργία κι η κατεδάφιση των κοινωνικών αγαθών, είναι στοιχεία μιας αντιλαϊκής πολιτικής που όχι μόνο συνεχίζεται αμείωτη, αλλά επιχειρείται να επανανομιμοποιηθεί πολιτικά μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και τα πολιτικά διλήμματα.

Στο  αρνητικό κλίμα της περιόδου ήρθε στο χώρο της Πρωτοβάθμιας να προστεθεί η απροκάλυπτη στροφή της πλειοψηφίας της ΔΟΕ, που τη συγκροτούν από κοινού οι συνδικαλιστικοί βραχίονες της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ, ΕΡΑ-ΑΕΕΚΕ), προς τον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Η συνθήκη που δημιουργείται από την υιοθέτηση της αξιολόγησης, του προσοντολόγιου και της ατζέντας του ΟΟΣΑ στα εισηγητικά κείμενα της 88ης ΓΣ της ΔΟΕ, τις θέσεις και αποφάσεις του κλάδου, είναι μια συνθήκη καθαρής παράδοσης της μαχόμενης εκπαίδευσης στα νύχια των αξιολογητών και των νεοφιλελεύθερων διαχειριστών της εξουσίας.

Από την πλευρά μας, θεωρούμε ότι απέναντι σ΄αυτήν την πραγματικότητα που δημιουργείται, όσο δύσκολη κι αν είναι, οι δυνάμεις του κινήματος, οι δυνάμεις του αγώνα μπορούν και πρέπει να χαράξουν δρόμους συνεννόησης, συμπόρευσης και να στοχεύσουν στην αγωνιστική ανάταση. Δίνοντας την πραγματική διάσταση της ελπίδας, που είναι οι μαζικοί ενωτικοί αγώνες των «από κάτω», οι αγώνες με τη νικηφόρα προοπτική, που ανοίγουν ρωγμές στον τοίχο της συναίνεσης, της συνθηκολόγησης και της υποταγής. Αγώνες που μπορεί να τρομάζουν το πολιτικό προσωπικό και να ξεπερνούν το ρόλο της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.

Σ’ αυτήν την αναγκαιότητα, που γίνεται αδήριτη, δεν συντείνει ο κατακερματισμός, η κομματική και παραταξιακή περιχαράκωση των δυνάμεων του κινήματος. Για αυτό, ως Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών, έχοντας καθαρό στίγμα, ταυτότητα, θέσεις και δράση στο χώρο του ανεξάρτητου ταξικού συνδικαλισμού, προβάλλουμε ως αναγκαιότητα για την προαγωγή της δράσης τη συγκρότηση ενωτικού μετώπου των δυνάμεων του ριζοσπαστικού χώρου σε αντικυβερνητική, αγωνιστική κατεύθυνση με τα χαρακτηριστικά της αυτοτέλειας κάθε χώρου, του αμοιβαίου σεβασμού και της αλληλεγγύης.

Με αυτήν την  ενωτική αντίληψη και πλαίσιο κοινής δράσης πορευτήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα στο κίνημα και στους πρωτοβάθμιους συλλόγους, από τους οποίους ξέσπασαν και τα μόνα αγωνιστικά γεγονότα που τάραξαν τα νερά στο χώρο της εκπαίδευσης τη φετινή χρονιά: Από τους αγώνες του Γενάρη και την κατειλημμένη πρυτανεία, τις απεργίες και τα μαχητικά συλλαλητήρια, μέχρι την ενωμένη δράση και το συντονισμό των συλλόγων στα σεμινάρια της ντροπής και την κοινή διακήρυξη για την αξιολόγηση και την απεργία αποχή.

Την ίδια ενωτική αντίληψη κατέθεσαν τα σχήματα της Πρωτοβουλίας στις ΓΣ των συλλόγων μπροστά στην 88η ΓΣ της ΔΟΕ, την ίδια αντίληψη κατέθεσαν συναγωνιστές και συναγωνίστριες που αναφέρονται στην Πρωτοβουλία στα ενωτικά σχήματα που συμμετέχουν σε όλη τη χώρα. Αντίληψη ενότητας και αγώνα, που βρίσκει αποδοχή, έτσι που οι δυνάμεις μας στο συνέδριο παρουσιάζουν σχετική αύξηση.

Θέλουμε, λοιπόν, να είμαστε ξεκάθαροι και ξεκάθαρες. Στην 88η ΓΣ της ΔΟΕ, τρία στοιχήματα πρέπει να κερδηθούν από τις δυνάμεις του αγώνα:

Το πρώτο στοίχημα είναι να συγκροτηθεί το μέτωπο αλλά και το σχέδιο των αγώνων για να εμπνεύσει τις μάχες της επόμενης περιόδου, ώστε να μην περάσει η αξιολόγηση, το προσοντολόγιο, η κατεδάφιση του δημόσιου σχολείου κι η νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης.

Το δεύτερο στοίχημα είναι η ανάσχεση της προσπάθειας του κυβερνητικού συνδικαλισμού, νέου και παλιού, να περάσει τις θέσεις του ΟΟΣΑ και την αξιολόγηση, ως θέσεις και αιτήματα του κλάδου(!), πράγμα που δεν πρέπει να επιτρέψουμε!

Το τρίτο στοίχημα  είναι να επιδράσει η δυναμική της ενότητας στους συσχετισμούς  του συνεδρίου με ένα ισχυρό ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ για να εμποδίσει την αλλαγή των συσχετισμών σε αντιδραστική κατεύθυνση, πράγμα που θα δυσκολέψει τους αναγκαίους αγώνες της επόμενης περιόδου απέναντι στη νεοφιλελεύθερη επέλαση.

Η Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών ΠΕ καλεί όλους και όλες τις συναγωνιστές και τις συναγωνίστριες της μαχόμενης εκπαίδευσης, σχήματα και κινήσεις που επιμένουν αντικυβερνητικά, αντιμνημονιακά, ριζοσπαστικά, αντισυστημικά, αντικαπιταλιστικά, να συγκροτήσουμε από κοινού ένα τέτοιο μέτωπο. Ένα μέτωπο που θα άρει την απογοήτευση, θα ικανοποιήσει και θα εμπνεύσει πολλούς αγωνιστές και αγωνίστριες συναδέλφους σε όλη τη χώρα, θα δώσει νέα ώθηση και προοπτική στους αγώνες για το σχολείο των όλων και των ίσων, την ανατροπή και την κοινωνική χειραφέτηση.

Kαλούμε σε συνάντηση με αυτό το θέμα, την Κυριακή 23 Ιούνη στις 15.30 στην αίθουσα Ίκαρος στον ημιώροφο του Novotel και σας περιμένουμε για μια ανοιχτή και συντροφική συζήτηση.