Στον απόηχο των εκλογών για την Ευρωβουλή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, πρόκειται να πραγματοποιηθεί το συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας (ΟΣΥΠΕ) στις 26 Ιουνίου.
Τα αποτελέσματα των εκλογών επιβεβαιώνουν τόσο την ιδεολογική μεταστροφή της ελληνικής κοινωνίας με την επικράτηση του συντηρητισμού, όσο και την αδυναμία των υφιστάμενων πολιτικών σχηματισμών να εκφρασουν τις λαικές μάζες (αποχή πάνω από 50%). Επακόλουθο της δεκαετούς υλοποίησης των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολικών από τις διαδοχικές κυβερνήσεις είναι αφενός η εμπέδωση της λογικής ότι δεν υπάρχει εναλλακτική και αφετέρου η απενοχοποίηση των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών (7ημερή εργασία, ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών κ.λπ).
Στο αποτέλεσμα αυτό συνέβαλε και η κινηματική άπνοια και η ηχηρή απουσία του συνδικαλιστικού κινήματος, μετά το 2012 καθώς και η ανάθεση σε κομματικούς μηχανισμούς (παλιούς και νεόκοπους), χαρισματικούς ηγέτες και σωτήρες κάθε λογής.
Κόντρα σε αυτή την λογική, σταθερά και με επιμονή, στον εργασιακό μας χώρο, η συλλογικότητά μας συνεχίζει να παλεύει για να διατηρηθούν σπίθες αντίστασης, να παραμείνει ανοικτή η συζήτηση για την κοινωνική χειραφέτηση, να αναδειχθούν οι πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων.
Κόντρα στο κλίμα της προεκλογικής παροχολογίας, που έχει συγκεκριμένα όρια (την ανοχή των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών θεσμών, την αστική “μνημονιακή” νομιμότητα του ΣτΕ κα), όπως δείχνει και η περίφημη διεκδίκηση του 13-14ου μισθού στο Δημόσιο, εμείς αντιτάσσουμε την οργάνωση του αγώνα από τη βάση με προοπτική όχι τον συμβιβασμό αλλά τη πραγματική διεκδίκηση όσων δικαιούμαστε.
Κόντρα στο μέλλον που μας επιφυλάσσουν “προοδευτικές” συμμαχίες ή ο δημοκρατικά μασκαρεμένος νεοφιλελεύθερος συντηρητισμός, ένα μέλλον γεμάτο εργασιακή ανασφάλεια, επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας ακόμη και στο στενό Δημόσιο Τομέα, ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών στο βωμό του ιδιωτικού κέρδους, αντιπαραβάλλουμε την αποφασιστικότητα μας να υπερασπιστούμε με κάθε κόστος τα δικαιώματα και τον πλούτο που παράγουμε ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες.
Κόντρα στον ατομισμό, την ατομική “αξιολόγηση”, τον κοινωνικό κανιβαλισμό και την προς τα κάτω εξομοίωση της εργασίας σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, προτάσσουμε την αλληλεγγύη στους συναδέλφους μας που εργάζονται χωρίς να ξέρουν τι τους ξημερώνει. Σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, ΜΑΖΙ και όχι “απέναντι”, με μόνο αντίπαλο τα προβλήματα και αυτούς που τα χρησιμοποιούν ως μέσο για να αφαιρέσουν και άλλα δικαιώματα.
Σε αυτή την προσπάθεια δεν έχουμε αυταπάτες ως προς τους συμμάχους μας. Ο κατεστημένος συνδικαλισμός έχει από καιρό παραδοθεί. Ειδικά στον χώρο μας, εδώ και χρόνια κυριαρχεί η συντεχνιακή και ρουσφετολογική λογική που οδηγεί σε πολυδιάσπαση και εξασθένηση των πραγματικά σημαντικών συλλογικών αγώνων.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου γίνεται “υποχρεωτικά” πριν τις εκλογές για νέο ΔΣ. Γνωρίζουμε ότι αυτό το Συνέδριο της ΟΣΥΠΕ θα διεξαχθεί σε κάποιο ξενοδοχείο, μακριά από τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους. Σε ένα τελετουργικό κλίμα θα ακουστούν οι μονόλογοι των εκπροσώπων των παρατάξεων και με βάση τους υπάρχοντες συσχετισμούς θα εκλεγούν οι εκπρόσωποι του ΔΣ της ΟΣΥΠΕ.
Ο Αντί-Λόγος θα συμμετέχει στο συνέδριο με δύο εκπροσώπους. Έχοντας την πεποίθηση ότι αυτοί οι εκπρόσωποι δεν μπορεί να είναι έρημοι και απρόσωποι, ότι η εκπροσώπηση θα πρέπει να μεταφέρει τις απόψεις και τα αιτήματα των συναδέλφων μας μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, σας καλούμε σε ανοιχτή συνάντηση-συνέλευση την Τρίτη 25 Ιουνίου, στις 3μμ στην αίθουσα του 5ου ορόφου του κτηρίου της Δραγατσανίου 8, προκειμένου να συζητήσουμε τα όσα μας απασχολούν στην καθημερινότητα του εργασιακού μας βίου και τις δυνατότητες οργάνωσης της αντίδρασής μας.