13.6 C
Athens
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Ενεργοί Άνεργοι: ΝΔ και υποψήφιοι βουλευτές της βρήκαν… τη λύση για την ανεργία!

Προ ημερών, διά στόματος Κώστα Κυρανάκη, μάθαμε με ποιον τρόπο μπορεί να «καταπολεμηθεί η ανεργία» στη χώρα μας και πως εμείς οι άνεργοι θα μπορέσουμε να ζήσουμε καλύτερα.

Ο υποψήφιος Βουλευτής και στέλεχος της ΝΔ σε ραδιοφωνική εκπομπή, ανέφερε όλος αυτοπεποίθηση ότι η μείωση των φόρων για τις μεγάλες επιχειρήσεις θα ανοίξει θέσεις εργασίας ενώ η συνεχής επανακατάρτιση των ανέργων στους κλάδους που έχουν ανάπτυξη ( πχ Τουρισμός ) θα συμβάλει στην εύρεση εργασίας.

Δεν περιμέναμε και τίποτα διαφορετικό από τον γεννημένο στο Λουξεμβούργο και αμερικανοτραφή Κώστα Κυρανάκη παρά να προκρίνει ως λύση στο πρόβλημα της ανεργίας τα δωράκια στους εργοδότες τα συμφέροντα των οποίων εξυπηρετεί κι ο ίδιος και την προωθούμενη πολιτική για την ανεργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ως παράδειγμα κλάδου ανάπτυξης παρουσιάζεται ο τουρισμός, που αποφέρει μεν τεράστια κέρδη για το κεφάλαιο αλλά για τους εργαζομένους μεταφράζεται σε δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ, χωρίς ασφάλιση, άδειες, στέγαση σε κοντέινερ στα νησιά, εργατικά ατυχήματα κ.α.

Σε ποιο κόσμο ζει ο Κυρανάκης κι όμοιοι του; Γιατί όλοι εμείς γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι οι εργοδότες θέλουν να βγάζουν τη δουλειά με το μικρότερο δυνατό εργατικό κόστος, να μας ξεζουμίζουν κανονικά, άρα ενδεχόμενη μείωση των εργοδοτικών εισφορών όχι απλά δε θα λειτουργήσει ως κίνητρο για νέες προσλήψεις αλλά θα αποτελέσει ακόμα ένα δώρο για την εργοδοσία. Θα τους βολέψει κανονικότατα!

Το δε θέμα της επανακατάρτισης τίθεται κι αυτό αντιδραστικά από τη στιγμή που δεν πρόκειται για ένα σχεδιασμό δημιουργίας θέσεων εργασίας που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίες και στις τεράστιες ελλείψεις που έχουμε κυρίως σε υγεία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια, εργατική στέγη, περιβαλλοντική προστασία, διατροφικό ζήτημα κλπ. Αλλά αφορά σε ένα πλάνο που οι χιλιάδες άνεργοι ανεξαρτήτως τι έχουν σπουδάσει, που έχουν δουλέψει στο παρελθόν θα ωθούνται σ ένα κυκλώνα επανακαταρτίσεων εξειδικευμένων και πλήρως προσανατολισμένο στις πρόσκαιρες και εποχιακές ανάγκες του κεφαλαίου και της ελεύθερης αγοράς: το ένα χρόνο λίγο καθαριότητα, το άλλο χρόνο στον τουρισμό, τον παράλλο πάλι άνεργος…

Σίγουρα οι δηλώσεις Κυρανάκη και η προωθούμενη πολιτική λογική πάει χέρι χέρι με τις δηλώσεις άλλης υποψήφιας Βουλευτή της ΝΔ Κατερίνας Πατσογιάννη ότι η εφταήμερη εργασία είναι καλό να μπορεί να επιλέγεται (!!) από τους εργαζομένους γιατί τους κάνει να λειτουργούν και να αποφασίζουν ελεύθερα.

Με τέτοια ανεργία, τέτοια φτώχεια, τέτοια μεγάλη ανάγκη να βρούμε δουλειά και να βγάλουμε τα προς το ζην πόσο «ελευθερες» θα είναι οι ατομικές διαπραγματεύσεις μας με τον εργοδότη;; Περισσότερο θα μοιάζουν με εκβιασμό του τύπου «ή το δέχεσαι ή εξω από την πόρτα γιατί περιμένουν άλλοι!»

Είναι τόσο χυδαίο σήμερα που έχουν διαλύσει κάθε έννοια εργατικού δικαίου, έχουν ανατρέψει κάθε έννοια προστασίας των εργαζομένων, κάθε έννοια εργατικού δικαιώματος να μιλούν για «ελεύθερη επιλογή» στο πως και πόσες ώρες θα εργαστούμε! Είναι προκλητικό!

Όλες οι μνημονιακές Κυβερνήσεις μέχρι τώρα έχουν σμπαραλιάσει τα εργασιακά δικαιώματα και ευθύνονται για τα τεράστια ποσοστά ανεργίας και επισφαλούς και ελαστικής εργασίας. Το ίδιο έρχεται να εντείνει και η ΝΔ. Το ίδιο έκανε κι η τωρινή κυβέρνηση, που έστρωσε το δρόμο σε όλους αυτούς! Που όχι μόνο δεν πήρε μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας αλλά διόγκωσε τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας- ανακύκλωσης των ανέργων, δεν επανάφερε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δεν πήρε μέτρα κατά των απολύσεων, ούτε για το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας. Έχουν ευθύνη γιατί κι αυτοί μας κορόιδεψαν, πανηγύριζαν για μείωση της ανεργίας ενώ ουσιαστικά μοίραζαν την ανεργία σε προγράμματα και ημιαπασχόληση!

Τώρα πρέπει να μιλήσουμε εμείς, με τον αγώνα μας! Να θέσουμε ψηλά το θέμα της ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

Η ανεργία δεν θα καταπολεμηθεί μέσα από την μείωση των εργοδοτικών εισφορών ούτε η θέση των εργαζομένων θα βελτιωθεί μέσα από την εφταήμερη και άνω του 8ωρου εργασία, τέτοια μέτρα κερδισμένους βγάζουν μόνο το κεφάλαιο και την εργοδοσία. 

Για μας το κοινό συμφέρον ανέργων και εργαζομένων περνάει μέσα από το αίτημα για μείωση του χρόνου εργασίας για να μπορούμε να δουλεύουμε όλοι, για προσλήψεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για μόνιμη και σταθερή εργασία.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, μέσα από την οργάνωσή μας σε επιτροπές ανέργων.

Μαζί με τα σωματεία, Όλοι μαζί να παλέψουμε για:

  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους

  • Τα χρόνια ανεργίας να υπολογίζονται στα συντάξιμα

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τώρα-

  • Μείωση του χρόνου εργασίας και των ορίων συνταξιοδότησης για να δουλέψουμε όλοι. Υπάρχει η δυνατότητα σήμερα, είναι ανάγκη για να ζήσουμε.

  • Nα παρθούν άμεσα μέτρα ώστε να εφαρμοστεί πραγματικά η αύξηση του κατώτατου μισθού εδώ και τώρα.

  • Να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός ώστε να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια, να γίνου αυξήσεις σε όλους τους μισθούς. Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων εδώ και τώρα.

  • Να καταργηθούν τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας

  • Καμία φορολογία για τους ανέργους, μείωση της φορολογίας των κατώτατων και μεσαίων στρωμάτων και αύξηση για το κεφάλαιο.

Παρόμοια Άρθρα