24ωρη απεργία πραγματοποιούν την Τετάρτη 19 Ιούνη οι εργαζόμενοι στον κλάδο Επισιτισμού – Τουρισμού και Ξενοδοχείων σε αρκετές πόλης της χώρας, που έχουν προκηρύξει τα Συνδικάτα τους. Το Κλαδικό Συνδικάτο Αττικής καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 9.30πμ. στο υπουργείο Τουρισμού (Αμαλίας 12 – Σύνταγμα). Στοπλαίσιο διεκδικήσεων που έχει διαμορφώσει, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής αιτήματα: Υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις. 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, με δυο συνεχόμενα ρεπό. Επαναφορά και διεύρυνση των βαρέων και ανθυγιεινών και του εφάπαξ. Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
Την κήρυξη 24ωρης απεργίας για την Τετάρτη 19 Ιούνη, με συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη (Αριστοτέλους με Μητροπόλεως), αποφάσισε το Συνδικάτο Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικής. Απόφαση για απεργία και συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο έχει πάρει και ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας. Στην προκήρυξη απεργία στις ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις του Νομού Αχαΐας αποφάσισε το Συνδικάτο Αχαΐας, ενώ στο πλαίσιο της απεργίας θα γίνουν περιφρουρήσεις σε χώρους δουλειάς.
Με σύνθημα «Παλεύουμε για δουλειά με δικαιώματα, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας», το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 19 Ιούνη στις 19.00 έξω από τα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων (Αρτεμισία 2, Κως). Τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στηρίζει το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς – Ιθάκης.
ΛΑΝΤΖΑ: Όλοι στην απεργία των εργαζομένων στον Τουρισμό-Επισιτισμό ν. Αττικής | Τετάρτη 19 Ιούνη
Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε Επισιτισμό,Τουρισμό, Ξενοδοχεία βιώνουν με τον χειρότερο τρόπο αυτό που αποκαλούμε εργασιακή ζούγκλα. Ελαστικές εργασιακές σχέσεις, εργασία part time, πενιχρό ωρομίσθιο των 3 ευρώ την ώρα, ακραία εντατικοποίηση, εργοδοτικός δεσποτισμός, απουσία και των πιο στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων συνθέτουν ένα τοπίο εργασιακού μεσαίωνα.
Ειδικότερα για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις εστίασης, ταχυφαγείων κτλ, η έλλειψη Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας έχει απορυθμίσει περαιτέρω την ήδη πολύ δύσκολη εργασιακή κατάσταση. Παρά όμως τις ευνοϊκές προς τα συμφέροντα των εργοδοτών συνθήκες αυτοί δεν παύουν να αυξάνουν τις απαιτήσεις τους για κατάργηση θεσμικών δικαιωμάτων ενώ παράλληλα εκμεταλλευόμενοι πλήρως την απουσία ελέγχων και με τις πλάτες των κυβερνήσεων και εργοδοτικού συνδικαλισμού έχουν ισοπεδώσει την έννοια της μόνιμης και σταθερής εργασίας με δικαιώματα με τις ατομικές συμβάσεις. Να κυριαρχούν, την ανασφάλιστη εργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες και τα φαινόμενα εργοδοτικής ασυδοσίας να αποτελούν μια κανονικότητα η οποία έχει επιβληθεί με το πιο άγριο τρόπο στους εργαζόμενους που αναζητούν εναγωνίως ένα τρόπους να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ανεργία ακόμα και με ένα φτωχοκάματο εξαθλίωσης. Σε αυτό τον ακήρυχτο πόλεμο επιβίωσης δεν είναι λίγες οι φορές που συνάδελφοι μας αφήνουν ακόμα και τη τελευταία τους πνοή εν ώρα εργασίας. Τα εργατικά ατυχήματα έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, αφού μόνο το 2019 σκοτώθηκαν 18 διανομείς εν ώρα εργασίας.
Ίδιο και ίσως και χειρότερο είναι το τοπίο που διαμορφώνεται για τους εργαζόμενους στον τουρισμό. Το ‘’θαύμα” του Τουρισμού βασίζεται μόνο στην υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων διαμορφώνοντας ένα τοπίο εργασιακού Μεσαίωνα το οποίο προωθείται με ιδιαίτερη ένταση από τους μηχανισμούς όλων των Κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς εξυπηρέτηση του μεγάλου τουριστικού κεφαλαίου και της διασφάλισης της κερδοφορίας του. Πίσω από την πολυτέλεια κρύβονται εξαθλιωμένοι εργαζόμενοι που λιώνουν από την υπερεντατικοποίηση, αμείβονται με ψίχουλα και σε πολλές περιπτώσεις βιώνουν άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης ιδίως στα ξενοδοχεία σεζόν. Οι απλήρωτες υπερωρίες είναι πλέον καθεστώς ενώ από τη μνημονιακή λαίλαπα δεν γλύτωσαν ούτε τα ψήγματα εργατικών δικαιωμάτων που είχαν απομείνει.
Τεράστια και διαχρονική ευθύνη για τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο φέρουν οι ξεπουλημένες παρατάξεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού της ΠΑΣΚΕ ΔΑΚΕ ΣΥΡΙΖΑ που πλειοψηφούν στην Ομοσπονδία. Με την υπογραφή της κατάπτυστης κλαδικής σύμβασης κατάφεραν να βάλουν ταφόπλακα σε μια από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις του εργατικού κινήματος που αφορά το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας. Πιστοί στις προσταγές των αφεντικών τους, που εδώ και καιρό επιθυμούν διακαώς να ελαστικοποιήσουν ακόμα περισσότερο τις σχέσεις εργασίας, άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου καταργώντας το πενθήμερο. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα τσιράκια των μεγαλοξενοδόχων πρωτοπορούν αφού η αντεργατική τους πολιτική έχει εκφραστεί πολλάκις και στο παρελθόν(μεγάλες μειώσεις του 2012, συναίνεση στην επιβολή 10ωρης εργασίας στους ξενοδοχοϋπαλλήλους).
Ήρθε η ώρα εμείς οι εργαζόμενοι του κλάδου, να απαντήσουμε μαζικά, συλλογικά, ταξικά συμμετέχοντας στην απεργία του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής. στις 19 Ιούνιου. Διεκδικώντας αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κόντρα στις συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες αυτών που χέρι-χέρι με τα αφεντικά, την κυβέρνηση και την ΕΕ στηρίζουν και συμμετέχουν στη δημιουργία της σύγχρονης εργασιακής σκλαβιάς.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
-
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους χωρίς διακρίσεις. Δεν θα γίνουμε δούλοι του εργασιακού μεσαίωνα.
-
Κατάργηση όλων των μορφών της ελαστικής εργασίας. Όχι στα κάθε λογής προγράμματα προσφοράς «τζάμπα» εργατικού δυναμικού για την εργοδοσία (μαθητείες, πρακτικές, «εργασιακής εμπειρίας»), κατάργηση όλων των δουλεμπορικών.
-
Επαναφορά του Εφαπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην 20ετία
-
Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, υποχρεωτικές για κάθε επιχείρηση, που θα περιλαμβάνουν αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας
-
7ωρο – 5ήμερο-35ωρο, Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων
-
Επαναφορά των βαρέων και ανθυγιεινών με επέκταση τους και σε άλλες ειδικότητες
-
Επίδομα ανεργίας μέχρι την επαναπρόσληψη που θα αντιστοιχεί στο 80% της ΚΣΣΕ με το χρόνο ανεργίας να υπολογίζεται σαν κανονικός χρόνος για τη συνταξιοδότηση
-
Δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου και μείωση των ορίων για πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα, για να αντιμετωπιστεί η ανεργία. Όχι στο μοίρασμα της φτώχειας.
-
Υποχρέωση των εργοδοτών στην παροχή μέτρων ατομικής προστασίας και οχήματος, κατάταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά, απαγόρευση διανομών όταν επικρατούν ακραία καιρικά φαινόμενα, χιλιομετρικό όριο διανομών, για όσους εργάζονται ως διανομείς
-
Μέτρα που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια και την υγιεινή στους χώρους εργασία.
Επιτροπή Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης: Απεργία και μοτοπορεία την Τετάρτη 19 Ιούνη
Με τους αγώνες μας επιβάλλαμε το νόμο για τους διανομείς! Με τους αγώνες μας επιβάλλουμε την εφαρμογή του! Τετάρτη 19/6: Μοτοπορεία 10:30πμ., Εγνατίας και Αγ. Σοφίας
Είναι πλέον γεγονός! Μετά από έναν αγώνα διαρκείας εδώ και 2 χρόνια περίπου, που κορυφώθηκε στις 11 Απρίλη με την Πανελλαδική Μέρα Δράσης των Διανομέων, τον οποίο συνεχίζουμε και εντείνουμε, ψηφίστηκε ο νόμος (Ν.4611/2019 – Αρ. 55, 56, ) για τους διανομείς!
Συμμετέχουμε μαζικά στην μοτοπορεία στις 19/6 –ημέρα 24ωρης κλαδικής απεργίας στον Επισιτισμό Τουρισμό, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του κλάδου– και προειδοποιούμε εργοδότες, κυβερνήσεις (πρώην και επόμενη), ότι συνεχίζουμε ακόμη πιο δυναμικά μέχρι να εφαρμοστεί η εργατική νομοθεσία σε όλα τα καταστήματα επισιτισμού: Πλήρη ασφάλιση για όλους, πληρωμή δώρων, αδειών/ επίδομα άδειας, πληρωμή υπερωριών & προσαυξήσεων για εργασία τη νύχτα & Κυριακές/αργίες, καταβολή της μηνιαίας αποζημίωσης 15% σε όλους τους διανομείς που εργάζονται με δικό τους μηχανάκι καθώς και την υποχρεωτική παροχή των Μέσων Ατομικής Προστασίας.
– Απαιτούμε από το ΕΦΚΑ και την Επιθεώρηση Εργασίας εντατικούς ελέγχους και επιβολή αυστηρών ποινών όπου δεν εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία!
– Παλεύουμε για πραγματική επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και Υποχρεωτική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ.
– Επανένταξη όλων των ειδικοτήτων στα ΒΑΕ.