16.3 C
Athens
Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ευνοϊκές αλλαγές στις ποινές για τους διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης

Νέος ποινικός κώδικας: Σε ποιες πολύκροτες δίκες πέφτουν στα «μαλακά» οι κατηγορούμενοι

Πρόσφατα

Ευνοϊκότερος είναι ο νέος Ποινικός Κώδικας αναφορικά με το κακουργηματικό αδίκημα της διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση, μία πράξη που έχει αποδοθεί και στους 18 νυν και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Την ίδια ώρα, αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την έναρξη των απολογιών.

Άμεσο αντίκτυπο στην εξέλιξη της δίκης για τη Χρυσή Αυγή θα έχει ο νέος Ποινικός Κώδικας, ο οποίος προβλέπει σειρά αλλαγών και στις βασικές κακουργηματικές πράξεις που αφορούν στην εγκληματική οργάνωση. Λαμβάνοντας υπόψη τη βασική αρχή ότι ισχύει πάντοτε ο ηπιότερος νόμος, ακόμη και αναδρομικά, αλλάζει σημαντικά το πλαίσιο ποινής, τουλάχιστον για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, το οποίο αφορά όλα τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με τον καινούργιο κώδικα, έρχεται μία σημαντική μείωση ως προς το ελάχιστο όριο ποινής αναφορικά με το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Έτσι, από ποινή κάθειρξης 10 έως 20 έτη που προβλεπόταν μέχρι πρότινος, από 1η Ιουλίου ο «διευθυντής» εγκληματικής οργάνωσης (ΠΚ 187 παρ.3) τιμωρείται με ποινή κάθειρξης τουλάχιστον πέντε χρόνων. Επί της ουσίας, ο καταδικασθείς για διεύθυνση αντιμετωπίζει πλέον την ίδια ποινή με εκείνη του απλού μέλος μίας εγκληματικής οργάνωσης. Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, Κ. Παπαδάκης, υπάρχει και η απαλοιφή της επιβαρυντικής περίστασης για τους διευθυντές που υπήρχε στο αρχικό σχέδιο νόμου, έτσι ώστε η εξίσωση της ελάχιστης ποινικής ευθύνης διευθυντών και εκτελεστικών οργάνων να είναι πλήρης και αδιάκριτη.

Ακόμα μία σημαντική τροποποίηση στον Ποινικό Κώδικα που σχετίζεται με τους κατηγορούμενους στη δίκη της Χρυσής Αυγής, είναι η κατάργηση της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων. Κι αυτό γιατί ο νέος νόμος δίνει το δικαίωμα ακόμα και στους καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, παρά την αμετάκλητη καταδίκη τους, να θέτουν υποψηφιότητα και να εκλέγονται βουλευτές.

«Οι τροποποιήσεις αυτές αποτελούν ευθεία παρέμβαση στη δίκη της Χ.Α. που έχει αρχίσει (20/4/2015) πριν τη συγκρότηση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής (Ιούνιος 2015) και συνεπώς οι συνέπειές τους ήταν γνωστές και όπως φαίνεται επιθυμητές στους συντάκτες του Σχεδίου Νόμου. Δεν εξηγείται διαφορετικά η επιμονή της κυβέρνησης και της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για μειωμένη ποινική μεταχείριση στους διευθυντές εγκληματικής οργάνωσης παρά τις κινητοποιήσεις και αντιδράσεις του αντιφασιστικού κινήματος και μεγάλης μερίδας κοινωνικών φορέων» αναφέρει ο Κ. Παπαδάκης και καταλήγει: «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που με ευθύνη της η δίκη της Χ.Α. καθυστερεί, δεν καλύπτεται ραδιοτηλεοπτικά, δεν ηχογραφείται και διεξαγόταν αποκλειστικά μέχρι πριν λίγους μήνες στην περιθωριοποίηση του Κορυδαλλού, η κυβέρνηση που ξέπλυνε τη Χ.Α. με τις περιοδείες στο Καστελόριζο και τις δηλώσεις περί επανένταξής της στο δημοκρατικό τόξο, φρόντισε φεύγοντας για το τελευταίο και πιο σημαντικό δώρο της, που είναι η συμβολική και χωρίς σοβαρές νομικές συνέπειες ποινική της μεταχείριση, την ώρα που ο λαός με την ψήφο του επιτέλους αρχίζει να καθηλώνει και να επαναπεριθωριοποιεί τη ναζιστική οργάνωση συνειδητοποιώντας επιτέλους το ρόλο της. Αν ωστόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είπε την τελευταία της λέξη, δεν συμβαίνει το ίδιο και με το αντιφασιστικό κίνημα».

Οι απολογίες

Ο νέος Ποινικός Κώδικας κυρώθηκε λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη των απολογιών, ενώ πρόκειται να μπει σε ισχύ περίπου 10 ημέρες αφού το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα έχει καλέσει τον πρώτο κατηγορούμενο να δώσει εξηγήσεις για την εμπλοκή του στη μεγάλη δικογραφία της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με τα όσα έχουν αναφερθεί κατά την ακροαματική διαδικασία, οι κατηγορούμενοι θα καλούνται να απολογηθούν αλφαβητικά, όπως είναι καταχωρημένοι στο παραπεμπτικό βούλευμα. Αυτό σημαίνει ότι πρώτος στη σειρά θα είναι εκτός απροόπτου ο Ιω. Άγγος, ο οποίος φέρεται να ήταν εκείνος που το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα ενημέρωσε πρώτος τους συγκατηγορούμενούς του, με αποτέλεσμα να φτάσει το «τάγμα εφόδου» στη Νίκαια. Δεύτερος αναμένεται να απολογηθεί ο Διον. Αγιοβλασίτης, ο οποίος κατηγορείται ότι συμμετείχε στην επίθεση κατά του ελεύθερου κοινωνικού χώρου «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη το 2013, μαζί με τους βουλευτές Ιω. Λαγό και Νικ. Μίχο.

Πάντως, πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο ο Νικ. Μιχαλολιάκος να απολογηθεί τελευταίος, αφού πρώτα έχει λάβει γνώση του συνόλου των απολογιών των υπολοίπων κατηγορουμένων. Άλλωστε, αυτή την τακτική έχει ακολουθήσει η υπεράσπισή του και σε προηγούμενα στάδια, όπως προκύπτει από το ότι ήταν ο τελευταίος κατηγορούμενος που κατέθεσε έγγραφα για να αναγνωστούν, ενώ τελευταίοι κατέθεσαν και οι μάρτυρες υπεράσπισής του.

Ακριβώς 361 συνεδριάσεις μετρά το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων από τον Απρίλιο του 2015 μέχρι σήμερα και όπως όλα δείχνουν η δίκη έχει ακόμη μέλλον, αφού οι κατηγορούμενοι και γενικότερα οι παράγοντες της δίκης είναι πολλοί. Το βέβαιο είναι πως το άνοιγμα των ακροατηρίων της Αθήνας, που παραμένουν κλειστά μέχρι τις 14 Ιουνίου λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων που προηγήθηκαν, θα σηματοδοτήσει την έναρξη των απολογιών. Πρώτη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί στις 18 Ιουνίου, οπότε και αναμένεται να ολοκληρώσει την κατάθεσή του ο τελευταίος μάρτυρα υπεράσπισης. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει ο σχολιασμός καταθέσεων τόσο από την πολιτική αγωγή όσο και από την υπεράσπιση, ανοίγοντας το δρόμο για το στάδιο των απολογιών πιθανότατα την επόμενη κιόλας ημέρα. Άγνωστο πάντως, παραμένει μέχρι σήμερα αν και ποιοί από τους κατηγορούμενους βουλευτές θα αποφασίσουν να απολογηθούν οι ίδιοι ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης, αφού οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν παρευρεθεί ούτε μία ημέρα στη δικαστική αίθουσα και τίποτα δεν αποκλείει αντί για την απολογία τους, το δικαστήριο να ακούσει μία δήλωση των συνηγόρων υπεράσπισης.

Οι αριθμοί

Για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν συνολικά 68 κατηγορούμενοι, από τους οποίους οι 65 για τα αδικήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Δεκαοχτώ εξ αυτών είναι νυν και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Στη δίκη συμμετέχουν επίσης τρεις ομάδες συνηγόρων πολιτικής αγωγής, που σχετίζονται με τις βασικές της υποθέσεις, 12 δικηγόροι συνολικά, ενώ από πλευράς κατηγορουμένων έχουν δηλωθεί περισσότεροι από 150 συνήγοροι.

Στη διάρκεια των 361 συνεδριάσεων έχουν εξετασθεί 147 μάρτυρες κατηγορίας και στη συνέχεια, από το Φεβρουάριο 2018 έως τον Μάρτιο 2019, η δίκη πέρασε στη φάση της ανάγνωσης εγγράφων, αρχικά των εγγράφων του κατηγορητηρίου, στη συνέχεια αυτών που κατέθεσε η πολιτική αγωγή και μετά αυτών που κατέθεσε η υπεράσπιση. Στα έγγραφα συμπεριλαμβάνονται και τα οπτικοακουστικά πειστήρια (βίντεο, ηχητικά κ.λ.π.). Τέλος, έχουν καταθέσει 70 μάρτυρες υπεράσπισης από τους 230 που είχαν αρχικά προταθεί από τους κατηγορούμενους.

Πηγή: news247.gr


Νέος ποινικός κώδικας: Σε ποιες πολύκροτες δίκες πέφτουν στα «μαλακά» οι κατηγορούμενοι

Σημαντικές αλλαγές σε εν εξελίξει δίκες, κυρίως σε όσες έχουν οικονομικό αντικείμενο για τις οποίες εδώ και μήνες ζητούνται σωρηδόν αναβολές από κατηγορουμένους ως καταχραστές του δημοσίου , φέρνει ο νέος ποινικός κώδικας.

Η ισχύς των κωδίκων αρχίζει από την 1η Ιουλίου με πολλές δίκες να βρίσκονται κοντά στο στάδιο της εισαγγελικής πρότασης και σε άλλες, όπως στην δίκη των κατηγορουμένων για τα μαύρα ταμεία της Siemens, η εισαγγελέας έχει κάνει την πρόταση της επί της ενοχής (με βάση τον παλιό κώδικα) με τις νέες διατάξεις, όμως, να καταλαμβάνουν τους κατηγορουμένους, αφού ο νέος κώδικας έχει αναδρομική ισχύ και στις εκκρεμείς υποθέσεις.

Τι μέλλει γενέσθαι; όπως λένε νομικοί, είναι μονόδρομος οι δικαστές να… κατεβάσουν τα μολύβια μέχρι τις 2 Ιουλίου, ώστε να αντιμετωπίσουν την νέα πραγματικότητα, αποφεύγοντας οποιαδήποτε ενδιάμεση διαδικασία.

Η δωροδοκία και ο νόμος περί καταχραστών

Στις βασικές αλλαγές που φέρνει ο νέος Ποινικός Κώδικας βρίσκεται εκτός από την κατάργηση νόμου για τους καταχραστές του δημοσίου, που χρονολογείται από το 1950 και επέσυρε μέχρι και ισόβια και το αδίκημα της δωροδοκίας.

Πλέον, η δωροληψία δημοσίου υπαλλήλου είναι πλημμέλημα όταν τελείται για πράξη που ανάγεται στα καθήκοντα του υπαλλήλου, για παράδειγμα όταν πάρει «δώρο» για να βγάλει μία πολεοδομική άδεια γρηγορότερα, αλλά είναι κακούργημα όταν η πράξη που κάνει είναι αντίθετη με τα καθήκοντά του (δηλαδή για παράνομη αιτία).

Στον νέο κώδικα εντάσσεται σαφέστερα και η δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα ενώ η δωροδοκία πολιτικών προσώπων και δικαστών παραμένει κακούργημα και για εκείνον που κάνει την δωροδοκία και για εκείνον που λαμβάνει «το μποναμά», με τον τελευταίο όμως να τιμωρείται αυστηρότερα με ποινή μέχρι και 15 χρόνια.

Στα οικονομικής φύσεως αδικήματα συναντάται και η απιστία, στην οποία εάν η ζημία υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ, ο δράστης τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη, ενώ αν έγινε σε βάρος του Δημοσίου επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών έως 15.

Το ξέπλυμα χρήματος

Το πλαίσιο απειλούμενων ποινών λόγω των αλλαγών στο σύστημα ποινών του ΠΚ, αναμόρφωσε και τις ποινές στους ειδικούς ποινικούς νόμους, όπως το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η πράξη παραμένει κακούργημα, αλλά τιμωρείται με νέο πλαίσιο ποινής από 1 έως 6 χρόνια, ενώ στην διακεκριμένη του μορφή (κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση) είναι κακούργημα και τιμωρείται με κάθειρξη από 10 έως 15 χρόνια. Εάν δικαζόταν σήμερα ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος με τις διατάξεις του παλαιού Ποινικού Κώδικα καταδικάστηκε σε κάθειρξη 19 ετών, σήμερα η ποινή του θα μπορούσε να φθάσει τα 15 χρόνια.

Η Siemens

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα υπόθεσης που επηρεάζεται άμεσα είναι η δίκη για τις μίζες του γερμανικού κολοσσού της Siemens, όπου ένα μήνα νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας είχε κάνει την πρότασή της για τους κατηγορουμένους, την οποία θα κληθεί -όπως φαίνεται- να ξανακάνει συνυπολογίζοντας τα νέα δεδομένα. Οι αλλαγές που θα κληθεί να κάνει η εισαγγελική λειτουργός, δεν θα επηρεάσουν, όπως λένε παράγοντες της δίκης, τον πρώην «στρατηγό» Θεόδωρο Τσουκάτο, για τον οποίο είχε προτείνει ούτως ή άλλως απαλλαγή για το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων, όμως βέβαιο θεωρείται ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με βάση τις διατάξεις του νέου κώδικα οι κεντρικοί πρωταγωνιστές της υπόθεσης, όπως ο Μιχάλης Χριστοφοράκος ή ο Χρήστος Καραβέλας, οι οποίοι κατηγορούνται και για ενεργητική δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ., οι οποίοι θεωρούνταν δημόσιοι υπάλληλοι.

Ο νέος κώδικας ξεκαθαρίζει ότι οι οργανισμοί κοινής ωφέλειας, όπως ο ΟΤΕ δεν ανήκουν πλέον στον ευρύτερο τομέα του δημοσίου. Μετά την κατάργηση του άρθρου 263Α του ΠΚ, που θεωρούσε πλασματικά «δημόσιο» υπάλληλο τους εργαζομένους σε αυτά (ενώ στην πραγματικότητα Δημόσιο είναι πλέον οι ΟΤΑ, τα υπουργεία και τα ΝΠΔΔ, και όχι τα ΝΠΙΔ και οι ιδιωτικές τράπεζες) δεν μπορεί να έχει εφαρμογή ο ν. 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου (ο οποίος την ίδια ώρα καταργείται) και συνεπώς η ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων ενδέχεται να είναι επιεικέστερη.

Για τους κατηγορουμένους που αντιμετωπίζουν το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας, εκείνους που «λαδώνουν» με δύο λόγια, εφόσον αυτή μετατραπεί σε πλημμέλημα, έχει παραγραφεί (ανάλογα με τον χρόνο τέλεσης της). Ωστόσο, όπως εξηγούν νομικοί εάν η δωροδοκία είναι παραγεγραμμένη, το δικαστήριο δεν εμποδίζεται να καταδικάσει κάποιον για ξέπλυμα χρήματος, εάν κριθεί ένοχος και για αυτή τη πράξη (σ.σ παραγράφεται στα 20 χρόνια).

Η ανατροπή ωστόσο θεωρείται βέβαιη στην ποινική μεταχείριση των υπαλλήλων του ΟΤΕ που κατηγορούνται ότι « τα πήραν» (σ.σ παθητική δωροδοκία) ως υπάλληλοι του δημοσίου για την υπογραφή της σύμβασης 8002 του ΟΤΕ, καθώς πλέον δεν θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι.

Αξίζει να σημειωθεί, μετά την κατάργηση ειδικού ποινικού νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, παραμένουν ως επιβαρυντική περίσταση μία σειρά από αδικήματα που στρέφονται ευθέως κατά του δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, η οποία φθάνει τα 15 χρόνια, και η παραγραφή τους είναι 20ετής. Για παράδειγμα, μια υπεξαίρεση 300.000 ευρώ σε μία ιδιωτική τράπεζα επισύρει ποινή κάθειρξης 5-10 χρόνια, ενώ μία αντίστοιχη υπεξαίρεση στο Υπουργείο Πολιτισμού για παράδειγμα επισύρει ποινή από 10-15 χρόνια.

Τα τραπεζικά σκάνδαλα

Αλλαγές θα υπάρξουν όμως και στις δίκες για τα τραπεζικά σκάνδαλα, στην περίπτωση που υπάρξουν καταδίκες. Οι 35 κατηγορούμενοι στο δίκη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της απιστίας και απάτης με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν.1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Και σε αυτήν την περίπτωση το πλαίσιο ποινής θα αλλάξει, αφού «σπάνε» τα ισόβια. Τα ίδια θα ισχύσουν και για την δίκη της Proton Bank, με βασική διαφορά, ότι κάποιοι εκ των κατηγορουμένων βαρύνονται και με το αδίκημα της ένταξης και συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης. Εκεί ο νόμος διατηρεί την ποινή 5-10 ετών για τα μέλη, αλλά για τον «αρχηγό» η ποινή είναι μεταξύ 5-15 ετών, αλλαγή που επηρεάζει και την δίκη της Χρυσής Αυγής.

Αυστηρότερο γίνεται το πλαίσιο του νόμου και για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης, όπου πλέον περιλαμβάνεται ως ιδιαίτερα διακεκριμένη μορφή του εγκλήματος η τέλεση της πράξης κατά του Δημοσίου όταν το αντικείμενό της υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ. Το αδίκημα αυτό εντοπίζεται στην υπόθεση της Novartis, όπου σύμφωνα με τη δίωξη που άσκησε η Εισαγγελέας Διαφθοράς, ο αρμόδιος υπάλληλος του υπουργείου, μέλος της Διεύθυνσης Τιμών Φαρμάκου που βεβαίωσε την αυξημένη τιμή του σκευάσματος είναι αντιμέτωπος με την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης.

Νέα «ήθη» στην δικαστηριακή πρακτική

Με στόχο το διαρκές ζητούμενο που δεν είναι άλλο από την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής προχώρησαν σε αλλαγές και στις διατάξεις της Ποινικής Δικονομίας, στον τρόπο δηλαδή που λειτουργούν τα δικαστήρια, στις αρμοδιότητες τους, αλλά και εκείνες των οργάνων τους, των δικαστών και εισαγγελέων.

Το μοντέλο από το οποίο η επιτροπή υιοθέτησε κανόνες είναι κυρίως το γερμανικό, όπου κυρίαρχος της ανακριτικής διαδικασίας είναι ο εισαγγελέας. Υιοθετήθηκαν όμως και νέες διαδικασίες, όπως η αποχή από την ποινική δίωξη, η ποινική συνδιαλλαγή και η ποινική διαπραγμάτευση.

Η προσωρινή αποχή από την άσκηση της δίωξης από τον εισαγγελέα με την έγκριση του δικαστή, θα γίνεται στα πλημμελήματα με απειλούμενη ποινή φυλάκισης μέχρι 3 χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι ο δράστης θα εκπληρώσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ορισμένους όρους: όπως πχ ουσιώδη προσπάθεια συμφιλίωσης με το θύμα, ή τη καταβολή ενός ποσού σε ένα ίδρυμα. Εάν ο κατηγορούμενος τηρήσει τους όρους, τότε θα υπάρξει οριστική αποχή από την άσκηση της δίωξης. Η αποχή προβλέπεται και για το κακούργημα της υπεξαίρεσης, και της απιστίας, με την προϋπόθεση ότι ο δράστης θα αποκαταστήσει πλήρως την ζημία, καταβάλλοντας στον παθόντα -αποδεδειγμένα- το κεφάλαιο και τους τόκους υπερημερίας. Εάν ο δράστης δεν τελέσει μέσα σε τρία χρόνια το ίδιο αδίκημα, τότε η αποχή από την δίωξη σε βάρος του καθίσταται οριστική.

Ομολόγησε για να… «γλυτώσεις»

Η ποινική διαπραγμάτευση έχει ως κεντρικό γνώρισμα της την ανταλλαγή της ομολογίας με το «δώρο» της μειωμένης ποινής. Με δύο λόγια πες ότι είσαι ένοχος και θα έχεις ελαφρύτερη ποινή. Εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στην Γαλλία και την Γερμανία και αποδίδει καρπούς, αφού σε όλη την Ευρώπη στόχος είναι η αποφυγή της κλασσικής ποινικής δίκης-λόγω μακράς διάρκειας- αλλά και η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων. Η διαπραγμάτευση θα γίνεται με τον συνήγορο του κατηγορουμένου και τον εισαγγελέα, οι οποίοι θα πρέπει να συμφωνήσουν με την ποινή που πρόκειται να επιβληθεί. Ο εισαγγελέας θα είναι αυτός που θα αξιολογεί το έγκλημα, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τελέστηκε και την προσωπικότητα του δράστη και θα κρίνει εάν μπορεί η επίμαχη περίπτωση να ενταχθεί στον νέο θεσμό, ή θα πρέπει να γυρίσει στην πεπατημένη οδό, που δεν είναι άλλη από την κλασσική δίκη. Εκτός διαπραγμάτευσης βγαίνουν σε κάθε περίπτωση τα αδικήματα της τρομοκρατικής οργάνωσης, της ανθρωποκτονίας, της ληστείας μετά φόνου, αλλά και τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

Τέλος, ενισχύεται η διαδικασία της ποινικής συνδιαλλαγής η οποία δεν «περπάτησε» και αφορά στα οικονομικά εγκλήματα και στην ελαφρύτερη ποινική τους μεταχείριση, με την προϋπόθεση ότι θα γίνει πλήρης αποκατάσταση της οικονομικής βλάβης του θύματος ή του δημοσίου.

Πηγή: «Έθνος»

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις