24.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εκουαδόρ: ιστορικό επίτευγμα της φυλής Waorani ενάντια στις πετρελαϊκές εταιρίες

Μετάφραση από τα γαλλικά για την ελληνική Pressenza: Ανδρέας Παπαγγελόπουλος

Πρόσφατα

Το Νομικό Συμβούλιο της Παστάζα, μίας από τις επαρχίες του Αμαζονίου στο Εκουαδόρ, έλαβε μία απόφαση υπέρ της φυλής Waorani αναγνωρίζοντας ότι, το δικαίωμα σε μία προηγούμενη και αποσαφηνισμένη διαβούλευση όπως και η αυτοδιάθεση, είχε παραβιαστεί. Επίσης, η δικαστής Pilar Araujo, προχώρησε στη πράξη το θέμα της προστασίας που είχαν αιτηθεί οι κοινότητες. Η απόφαση αυτή, θα εμποδίσει τουλάχιστον προσωρινά, την ανάπτυξη των πετρελαϊκών δραστηριοτήτων στα προγονικά εδάφη που καταλαμβάνονται από αυτή τη φυλή των αυτοχθόνων του Εκουαδόρ.

Η δίκη αυτή είχε κινηθεί το 2012 από μία εκ των 16 κοινοτήτων Wao. H δράση στοχοποιούσε το Κράτος του Εκουαδόρ και ιδιαιτέρως το Υπουργείο Ενέργειας και Ανανεώσιμων Πηγών, καθώς και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, για παραβίαση των προγονικών δικαιωμάτων.

Υπάρχουν 180.000 εκτάρια τα οποία βρίσκονται σε διένεξη όπως διαβεβαίωσε μπροστά στο επαρχιακό δικαστήριο της Παστάζα ο Memo Yahuiga Ahua: «Εμείς οι Pikenanis (ιερείς-σοφοί της φυλής Waorani), δεν θα πουλήσουμε ποτέ το έδαφός μας στις πετρελαϊκές εταιρίες. Θέλουμε να ζούμε ευτυχισμένα στον τόπο μας«.

Η νωρίτερη, ελεύθερη και γνωστοποιημένη διαβούλευση, είναι ένα νόμιμο και αναγνωρίσιμο δικαίωμα στις φυλές και τις εθνότητες του Εκουαδόρ και απαιτείται να έχουν πρόσβαση σε αυτή κάθε φορά όταν πρόκειται για εξερεύνηση, εκμετάλλευση ή εμπορευματοποίηση των μη ανανεώσιμων φυσικών πηγών που βρίσκονται στα αυτόχθονα, αφρικανικά ή λοφώδη εδάφη.


Σχόλιο-παρατήρηση: Πριν από μέρες (σ.τ,σ. 22 Απριλίου), ο Santiago Caviedes, υφυπουργός της Οικονομίας, δήλωσε ότι σε σχέση με τις συμφωνίες που έχει συνάψει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η κυβέρνηση Moreno έλαβε υπόψη τα έσοδα των εξορύξεων σε κάποιες γεωγραφικές ζώνες της χώρας, μεταξύ των οποίων της Loma Larga στα νότια, του δήμου Giron, όπου κατόπιν λαϊκής διαβούλευσης την 24η Μαρτίου, εισέπραξε ένα μεγάλο »όχι» στη δραστηριότητα των εξορύξεων. Σήμερα λοιπόν που γιορτάζουμε τον θρίαμβο της φυλής Waorani, κοιτάμε από άλλη γωνία τις φωτογραφίες με τις χειραψίες μεταξύ του διοικητή Άμυνας του Εκουαδόρ και του επιχειρησιακού διοικητή των ΗΠΑ.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις