ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ: «Ήταν όλοι τους παιδιά μας» του Μίλλερ | Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας, στις 18/5

Από τη Θεατρική Ομάδα «Από κοινού» της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας

«…Να καταλάβετε πως ένας ολόκληρος κόσμος ζει και κινείται έξω από την αυλή σας και πως είστε υπεύθυνοι γι’ αυτόν…»

Η Θεατρική Ομάδα «Από κοινού» της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας παρουσιάζει το έργο του Άρθουρ Μίλλερ, «Ήταν όλοι τους παιδιά μου», στο πλαίσιο συνεργασίας με τη Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας το Σάββατο, 18 Μαΐου 2019 και ώρα 20:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας (Ταϋγέτου 60, Πατήσια). ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Στο έργο εξερευνούνται τρόποι με τους οποίους οι επιλογές και οι συμπεριφορές του παρελθόντος εισβάλλουν, διαμορφώνουν και προκαλούν απρόβλεπτες και αναπόφευκτες συνέπειες στο μέλλον. Ο Μίλλερ υιοθετεί την τεχνική του Ίψεν, να »εισάγει σταδιακά το παρελθόν στο παρόν», καθώς ένα από τα κεντρικά θέματα του έργου είναι το ζήτημα των πράξεων και οι συνέπειές τους. Το έργο αρχίζει »τσεχωφικά». Μια αδιατάραχτη ηρεμία και μια ακηλίδωτη ευτυχία καλύπτει τα πάντα στην αυλή των Κέλλερ. Όμως πρόκειται για μια ευτυχία επίπλαστη… Και γίνεται ταυτόχρονα απειλητική, όταν ακουστεί η πρώτη νύξη για το έγκλημα… Ένας γνήσιος τρόμος αρχίζει να κινείται στις καρδιές των ενόχων…

Η δομή του έργου καθώς εξελίσσεται από τη δεύτερη στην τρίτη πράξη θυμίζει αρχαία τραγωδία. Ο τρόπος που αποκαλύπτεται σιγά-σιγά η αλήθεια, η στιγμή της τρομακτικής επίγνωσης, η κάθαρση… Η διαπραχθείσα Ύβρις, με συνέπειες καθοριστικές για τη ζωή αθώων, ζητάει την τιμωρία των αλαζόνων.

Μια προσέγγιση του έργου αποκλειστικά μέσα από το πρίσμα του κοινωνικού του περιεχομένου και με γνώμονα το αίτημα για κοινωνικά υπεύθυνη συμπεριφορά, θα ήταν μονοδιάστατη και θα αδικούσε το σύνθετο και συναρπαστικό τρόπο με τον οποίο ο Μίλλερ διερευνά την αινιγματική σχέση του ατόμου με το σύνολο.

Εργαστήκαμε στο έργο με τέτοιο τρόπο, που το τελικό αποτέλεσμα της δουλειάς μας, να δημιουργεί μια αίσθηση ενότητας ανάμεσα στους ηθοποιούς και το κοινό. Θέσαμε το μεγάλο στοίχημα του ρεαλισμού για να φέρουμε τους θεατές κυριολεκτικά μέσα στην αυλή των Κέλλερ. Έτσι, θα συνυπάρξουν συνένοχοι με τις πράξεις της τραγικής οικογένειας. Θέλαμε δηλαδή η ένταση και το πάθος των ηρώων του έργου, να περάσει στους θεατές σαν κάτι που αφορά την καθημερινή τους ζωή, το σπίτι τους, τη δουλειά τους… Κάθε ήρωας του έργου μάς μοιάζει. Είναι ένας από εμάς, ένας από τους θεατές…

Παίζουν με τη σειρά που εμφανίζονται

 • Μητέρα: Μαίρη Σιδηρά

 • Τζιμ, Μπερντ: Χρήστος Σιάχος

 • Τζο Κέλλερ: Άγγελος Μπουμπούλης

 • Φρανκ: Νίκος Κωνσταντόπουλος
  Λούσυ: Αλεξάνδρα Μπάρλου

 • Μάρτζυ: Γιώτα Οικονόμου

 • Σου: Ανδριάνα Ψήνια

 • Λύντια: Έλενα Νταή

 • Κρις: Χρήστος Σταθόπουλος

 • Άννι: Μαρία Δαλαμήτρου

 • Τζωρτζ: Φώτης Λάζαρης

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

Σκηνοθεσία-Σκηνικά-Μουσική επιμέλεια: Φώτης Λάζαρης

Σχεδιασμός Φωτισμού: Βασίλης Βανταράκης

Ρύθμιση στα φώτα: Βασίλης Βανταράκης, Βασίλης Παπαδόπουλος

Σχεδιασμός Ήχου-ρύθμιση: Νίκος Αντωνίου

Κατασκευή Σκηνικών: Γιώργος Ντάφλος, Χρήστος Σιάχος, Άγγελος Μπουμπούλης, Νίκος Κωνσταντόπουλος

Φωτογραφία: Βασίλης Λάγιος.