16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αγωνιστική Κίνηση Τράπεζας Πειραιώς: Μερικά σχόλια για τη Γ.Σ. ΣΕΤΑΠ, στις 6 Απρίλη

Πρόσφατα

1. Κρίνουμε σαν θετικό το γεγονός της αυξημένης συμμετοχής στη φετινή εκλογοαπολογιστική συνέλευση του ΣΕΤΑΠ. Παρά τη μείωση των μελών του συλλόγου, η συμμετοχή ήταν ανεβασμένη σε σχέση με πέρυσι.

2. Η εκτίμηση μας ότι ο ΣΕΤΑΠ οδηγείται σε οικονομική χρεοκοπία επιβεβαιώθηκε και επίσημα από τον ταμία του συλλόγου, με τα στοιχεία που παρουσίασε στα οποία εμφανίζεται έλλειμμα 500.000 ευρώ για το 2018. Αυτό οφείλεται κυρίως στην εκτόξευση των εξόδων που έφτασαν τα 800.000 ευρώ εξαιτίας της υπερβολικής αύξησης των οδοιπορικών των διοικητικών συμβούλων, της αύξησης του κόστους συντήρησης των γραφείων, του κόστους των δικαστικών διεκδικήσεων, της αύξησης του κόστους των καλοκαιρινών διακοπών, των αριστείων, αλλά κυρίως εξαιτίας των προσφυγών πρώην μελών που διεκδικούν (και κερδίζουν δικαστικά) χρήματα από το ασφαλιστήριο για τα εξερχόμενα μέλη. Η συνέχιση των προσφυγών θα σημαίνει ακόμα μεγαλύτερα έξοδα για τα επόμενα χρόνια και εξαφάνιση των αποθεματικών.

3. Ξεκαθαρίστηκε πλέον οριστικά το ζήτημα που έχει να κάνει με την καταγγελία για την επαναπρόσληψη μετά τη συνταξιοδότησή του, κορυφαίου συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ. Δύο χρόνια μετά την καταγγελία (από άλλο πρώην στέλεχος της ΔΑΚΕ) και αφού ο συγκεκριμένος δεν έχει βγάλει άχνα για το ζήτημα, η απάντηση της εκπροσώπου της ΔΑΚΕ ήταν: «Σας έχουμε δώσει εξουσιοδότηση να διερευνήσετε το ζήτημα», δηλαδή άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε.

Πλέον είναι σαφές ότι η καταγγελία ισχύει, δηλαδή η τράπεζα παρενέβη στα εσωτερικά του ΣΕΤΑΠ με ωμό τρόπο επαναπροσλαμβάνοντας έναν συνδικαλιστή εκλεγμένο στο ΔΣ και αποσπασμένο στο σύλλογο μετά τη συνταξιοδότησή του.

Γιατί τον επαναπροσέλαβε η Τράπεζα και πως τον αξιοποίησε;

Τον προσέλαβε για να συνεχίσει να είναι αποσπασμένος στον ΣΕΤΑΠ σαν “εκπρόσωπος των εργαζομένων” και  για να συνεχίσει να… “κάνει συνδικαλισμό” (υπέρ της τράπεζας φυσικά). Η ΔΑΚΕ είναι φυσικό να μη λέει κουβέντα για το θέμα, καθώς το συγκεκριμένο περιστατικό αποδεικνύει ότι η διοίκηση της Τράπεζας ενδιαφέρθηκε και με το παραπάνω για τις εκλογές του ΣΕΤΑΠ και παρενέβη σε αυτές ενισχύοντας τη συγκεκριμένη παράταξη.

4. Στελέχη της ΔΑΚΕ, ποντάροντας στην εργασιακή ανασφάλεια πολλών συναδέλφων, έκαναν σημαία τους τη διεκδίκηση μετάταξης στο δημόσιο των επιτυχόντων με τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, παρότι οι ίδιοι ομολογούν σε ανακοινώσεις τους ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση γιατί υπάρχουν μνημονιακές δεσμεύσεις. To τελευταίο διάστημα, όσοι ονειρεύονται να στήσουν συνδικαλιστική καριέρα πουλώντας ψεύτικες ελπίδες, ισχυρίστηκαν ότι θα επιτύχουν το ακατόρθωτο, δηλαδή τη φυγή στον παράδεισο του δημοσίου.

Αλήθεια, δεν μας ενημέρωσαν τι αποτέλεσμα είχαν οι προσπάθειες των στελεχών της ΔΑΚΕ να ζητήσουν από τους κυβερνητικούς ΜΟΝΟ βουλευτές, τους οποίους θα έβρισκαν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους που πήγαν να γιορτάσουν το Πάσχα, να στηρίξουν το αίτημα της μετάταξης; Τους βρήκαν τα στελέχη της ΔΑΚΕ; Και τι τους είπαν; Οι άλλοι βουλευτές, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που πρόσκεινται φιλικά τα στελέχη της ΔΑΚΕ, γιατί δεν είναι κατάλληλοι για να ικανοποιήσουν το αίτημα της μετάταξης;

5. Άξια σχολιασμού είναι η κορώνα του προέδρου κι επικεφαλής της ΔΗΣΥΕ για τη στάση εργασίας της 4ης Φεβρουαρίου ότι: «Εμείς κατεβάζαμε τον κόσμο στο δρόμο». Η φράση αυτή είναι ωμό ψέμα. Πέρα από τις μαρτυρίες των συναδέλφων του RBU, ο συγκεκριμένος είναι πρόεδρος του ΣΕΤΑΠ και αν ήθελε να κατεβάσει τον κόσμο στο δρόμο, μπορούσε να συγκαλέσει Δ.Σ. ώστε να πάρει και ο ΣΕΤΑΠ απόφαση συμμετοχής στη στάση εργασίας. Όμως τίποτα τέτοιο δεν έκανε.

6. Σε σχέση με την κριτική που μας έγινε για την αναφορά της ιδρυτικής μας διακήρυξης στη Συσπείρωση, απαντάμε ότι η κριτική μας βασίστηκε στη θέση της Συσπείρωσης στην ανακοίνωσή της στις 2 Φλεβάρη, (https://sysp.gr/r-b-u-ergo-) στην οποία αναφέρει: «Τίποτε από αυτά τα σενάρια που αφορούν αποσχίσεις, απολύσεις και αγοραπωλησίες εργαζομένων δεν πρόκειται να συμβεί! […] Δεν είναι δυνατόν καμία κυβέρνηση να συναινέσει σε απολύσεις στις τράπεζες σήμερα και μάλιστα την στιγμή που το δημόσιο θα εμπλακεί εκ νέου». Η θέση αυτή δείχνει μάλλον υπερβολική πίστη στη σημερινή μνημονιακή κυβέρνηση, κι αντί να συμβάλλει στην καλλιέργεια κλίματος αγωνιστικής εγρήγορσης, μάλλον ενισχύει τον εφησυχασμό.

Σαν Αγωνιστική Κίνηση, καταψηφίσαμε τον οικονομικό και διοικητικό απολογισμό της απερχόμενης πλειοψηφίας.

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην αναγκαιότητα μαχητικής απάντησης του ΣΕΤΑΠ, μαζί με τους άλλους συλλόγους, στις επιδιώξεις της διοίκησης για μείωση των θέσεων εργασίας, καθώς και ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν κοινά συμφέροντα με την εργοδοσία. Είναι πεποίθησή μας ότι πρέπει άμεσα ο ΣΕΤΑΠ να ανοίξει τη διαδικασία ενοποιήσεων των σωματείων. Η πολυδιάσπαση συμφέρει μόνο την εργοδοσία και τα συνδικαλιστικά τσιράκια της.

Πιστεύουμε ότι τα σωματεία πρέπει να παλεύουν ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων και να έχουν ανεξαρτησία από το κράτος, την εργοδοσία και τα κόμματα της.

Στις εκλογές του ΣΕΤΑΠ στις 10 Ιούνη επιβάλλεται η αγωνιστική επιλογή: στηρίξτε το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Κίνησης.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις