16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων λέει ΟΧΙ στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Πρόσφατα

Οι δήμαρχοι των νησιών του Ιονίου, πλην Λευκάδας, υιοθέτησαν το ψήφισμα της Ανοιχτής Συνέλευσης Κεφαλονιάς-Ιθάκης και είπαν ΟΧΙ στις εξορύξεις στο Ιόνιο. Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων (ΠΕΔΙΝ):

Η ΠΕΔ Ιονίων Νήσων διαφωνεί με την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο με όποιους όρους κι αν αυτή προταθεί ή συμφωνηθεί, γιατί:

Είναι μια άκρως ρυπογόνος δραστηριότητα με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον που ζούμε και τον πρωτογενή τομέα.

Είναι ασύμβατη με το ποιοτικό τουριστικό προϊόν που προσφέρουν τα νησιά μας και θα επιφέρει μεγάλη οικονομική ζημία σε αυτόν τον τομέα.

Ενέχει τον κίνδυνο μεγάλου ατυχήματος εξαιτίας παραγόντων που αφορούν σε κάθε εξόρυξη, αλλά και της υψηλής σεισμικότητας της περιοχής, ενώ η εταιρεία απαλλάσσεται αποζημίωσης όταν το ατύχημα προκληθεί από φυσικά αίτια.

Τα δημόσια έσοδα από τις εξορύξεις είναι πενιχρά και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν λύση για την οικονομία του τόπου και της χώρας.

Για τους παραπάνω λόγους η ΠΕΔ Ιονίων Νήσων ζητά την έμπρακτη δέσμευση όλων των αρμοδίων για την άμεση διακοπή κάθε δραστηριότητας εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή του Ιονίου.

Ο κος Αθανάσιος Περδικάρης, Αντιδήμαρχος Λευκάδας, δεν συμφωνεί με το παραπάνω ψήφισμα, επειδή θεωρεί η ότι εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, που πρέπει να συζητηθεί ευρύτερα με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και θεσμικών φορέων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Η απόφαση αυτή έλαβε αριθμό: 3-9/17.04.2019.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις