«Αυτό το νομοσχέδιο είναι δικό μας νομοσχέδιο»

Από τον ταξικό «αποστάτη»

«Τώρα, υπάρχει και η παρακολούθηση που αφορά στις ουρές του 3ού προγράμματος και συγχρόνως υπάρχουν και κάποιες δεσμεύσεις. Μία από αυτές τις δεσμεύσεις, είναι για την κουλτούρα πληρωμής. Δηλαδή για το νομοσχέδιο που συζητάμε τώρα εδώ, έχουν λόγο οι Θεσμοί μόνο αν θεωρούν ότι πάμε πίσω και διαλύουμε την κουλτούρα πληρωμής.

»Αυτό, είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε μαζί τους, νομίζω ακούσατε από τους συνομιλητές μας πόσες προσπάθειες έχουμε κάνει να μην υπάρχει ζημιά στην κουλτούρα πληρωμής, θα το εξηγήσουμε στους Θεσμούς αυτό κι επειδή είμαστε μια κυβέρνηση που βασίζεται σ’ επιχειρήματα όταν κάνουμε διαπραγμάτευση, δεν προβλέπω πρόβλημα. Άρα, γενικώς, αυτό το νομοσχέδιο είναι δικό μας νομοσχέδιο».

Τάδε έφη υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε από κοινού με τους υπουργούς Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, και Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, για το νομοσχέδιο με τις 120 δόσεις για χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία, δήμους και εφορία.

Να υποθέσουμε όλοι εμείς, τελικώς, αυτό που δεν παραδέχεται δημοσίως η κυβέρνηση, ακόμα και στη… μεταμνημονιακή εποχή, όπως θέλει να τη λέει; Ότι οι μνημονιακοί νόμοι και οι… μεταμνημονιακοί νόμοι γράφονται έξω και ψηφίζονται από τους μέσα και με τα δυο χέρια; Ρητορική η ερώτηση…

Διότι, ιδιωτικώς, σε συναντήσεις, για παράδειγμα, με Ομοσπονδίες και Σωματεία εργαζόμενων, όταν τους τίθενται μισθολογικά αιτήματα, η «καραμέλα» είναι μία: «δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό» ή «δεν μας αφήνουν απέξω» κτλ.