Folli Follie: Tα αναπάντητα ερωτήματα του μεγαλύτερου εταιρικού σκανδάλου

Ένας χρόνος σήμερα από την έκθεση του αμερικανικού fund QCM και επτά μήνες μετά την επιβεβαίωση της εταιρικής απάτης από το πόρισμα της Alvarez&Marsal, αλλά η εταιρεία φυτοζωεί. Η υπόθεση εξακολουθεί να παραμένει εκκρεμής, αφήνοντας πίσω της μια εταιρεία «σκιά» του αλλοτινού εαυτού της αλλά και την αξιοπιστία της εγχώριας εποπτείας βαριά τραυματισμένη.

Στους 12 μήνες που μεσολάβησαν έως σήμερα, δεκάδες προθεσμίες και υποσχέσεις για την αποτύπωση του πραγματικού μεγέθους της Folli Follie έχουν αθετηθεί, σύμβουλοι και στελέχη διοίκησης έχουν παραιτηθεί, η συμφωνία εξυγίανσης με τους πιστωτές-ομολογιούχους έχει μάλλον απομακρυνθεί ως ενδεχόμενο, και οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας (συμπεριλαμβανομένων της Fosun και της Fidelity) σφυρίζουν αδιάφορα. Η Δικαιοσύνη, από την άλλη, έχει επιβάλει σειρά μέτρων κατά της εταιρείας και φυσικών προσώπων και διενεργεί τις δικές της έρευνες.

Αν η έκθεση της QCM αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για την αποκάλυψη του σκανδάλου Folli Follie, το πόρισμα της Alvarez&Marsal σφράγισε την εξακριβωμένη τεράστια εταιρική απάτη και αποτελεί μέχρι και σήμερα το μοναδικό ντοκουμέντο για την εικόνα και το μέγεθος του ομίλου. Το σχετικό πόρισμα κατ’ αρχάς κατέστησε σχεδόν ανύπαρκτες λειτουργικά τις ασιατικές θυγατρικές του ομίλου (με τζίρο μόλις 116 εκατ. ευρώ έναντι 1,112 δισ. ευρώ που ισχυρίζονταν ότι παρήγαν) αλλά και έδωσε μια πρώτη εικόνα για τις μεθοδεύσεις της οικογένειας Κουτσολιούτσου και των συνεργαζόμενων στελεχών, όσον αφορά τον τρόπο διενέργειας της απάτης.

Στο μεταξύ η εταιρεία πορεύεται με όσες φίρμες της έχουν απομείνει αφού σταδιακά τα συμβόλαια αντιπροσώπευσης χάνονται και οι φίρμες μετακινούνται σε άλλους παίκτες της αγοράς. Η δε νέα διοίκηση της εταιρείας (τα πρόσωπα της οποίας έχουν αλλάξει αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες) δεν είναι σε θέση να δώσει λύσεις ή απαντήσεις όσον αφορά την εκ των πραγμάτων αναγκαία αναδιάρθρωση της εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας -οι οποίοι αρχικώς υπολογίζονταν σε 1.100 περίπου στην Ελλάδα- παρέμεναν έως πρότινος καλυμμένοι μισθολογικά, αν και υπήρξαν προτάσεις μειώσεων αποδοχών, οικειοθελείς αποχωρήσεις αλλά και αναγκαστικές, καθώς το αντικείμενο εργασίας αρκετών εξ αυτών χάνεται. Η νέα διοίκηση της εταιρείας πάντως και ειδικότερα ο διευθύνων σύμβουλος Α. Φράγκος στις αρχές Μαρτίου 2019 δεν είχε τη δυνατότητα να ενημερώσει για το πλήθος των εργαζομένων…

Το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, από την άλλη, διατηρούν απαιτήσεις -οι οποίες τουλάχιστον έως τον Νοέμβριο του 2018 ήταν ρυθμισμένες.

Οι αρχές

Υπενθυμίζεται πως πέρα από αυτές καθαυτές τις ελεγχόμενες πράξεις όσον αφορά τη Folli Follie, η οικογένεια των βασικών μετόχων ελέγχεται και για σειρά άλλων πράξεων. Πρόκειται αφενός για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τη δυνατότητα που της έδωσε η μεγάλη εταιρική αναδιάρθρωση μετά την πώληση των ΚΑΕ αλλά και για το γεγονός του ότι κατά την εν λόγω πώληση φέρονται να έλαβαν και προσωπικό management fee.

Παράλληλα, η οικογένεια πρόλαβε να προσημειώσει προσωπικά της ακίνητα σε εταιρεία του πρώην συνεταίρου της στην Dufry, αξιοποιώντας υπέρ της τον χρόνο και την καθυστερημένη αντίδραση των μηχανισμών στην Ελλάδα.

Παρά το γεγονός του ότι πολλά σημεία της όλης υπόθεσης παραμένουν σκοτεινά και αναπάντητα, είτε αφορούν τους εμπλεκόμενους στην απάτη είτε την έλλειψη αντίδρασης εκείνων που δικαιωματικά είχαν λόγο, εντούτοις, όλα τα στοιχεία καταλήγουν στο ότι η Folli Follie ως εταιρεία σώζεται μόνο με θαύμα. Από την άλλη, η απόδοση ευθυνών και εντέλει ποινών στην οικογένεια Κουτσολιούτσου και στους συνεργάτες της βρίσκεται πλέον οριστικά στη δικαιοδοσία της ελληνικής Δικαιοσύνης.