Οι εργαζόμενοι, σ’ όλες τις χώρες, τιμούν την 1η Μαΐου τους νεκρούς εργάτες που έδωσαν τη ζωή τους για την καθιέρωση του 8ώρου, για καλύτερες συνθήκες ζωής, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την εξάλειψη της εργασιακής βαρβαρότητας. 133 χρόνια, μετά την αιματηρή εξέγερση του Σικάγου, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έχουν να αντιμετωπίσουν τη συντριβή των κατακτήσεών τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού.

Το σύστημα μας γυρίζει στις εργασιακές σχέσεις του 19ου αιώνα, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι γνωρίζουν απανωτές απώλειες που δεν μπορούν να ανακόψουν οι διάσπαρτοι αγώνες τους. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ με τη στάση τους έχουν υποταχθεί στη λογική της πολιτικής των μνημονίων , διευκολύνοντας την κυβέρνηση να εφαρμόζει την πιο σκληρή αντιλαϊκή πολιτική και τους εργοδότες να προσλαμβάνουν εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, γεγονός που όχι μόνο τους εξαθλιώνει, αλλά και τινάζει στον αέρα την κοινωνική ασφάλιση.

Εμείς οι συνταξιούχοι -όχι τυχαία- θεωρούμαστε υπεύθυνοι για τις «μεγάλες» Δημόσιες δαπάνες και πληρώνουμε την οικονομική κρίση του συστήματος. Ο κατήφορος θα συνεχιστεί, οι συντάξεις θα μειώνονται συνεχώς, η Δημόσια υγεία και Δημόσια δωρεάν παιδεία δε χωράνε στα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Και όσο δεν υπάρχει αντίδραση, οι δανειστές θα απαιτούν την πλήρη εξαθλίωση των εργαζομένων και συνταξιούχων, για να γίνει δήθεν ανταγωνιστική η οικονομία μας.

Μπροστά σ’ αυτό το «αδιέξοδο» που καθημερινά μας πλασάρουν, κυβέρνηση, τρόικα και ΜΜΕ, σωτήρες δεν υπάρχουν . Η λύση θα δοθεί μόνο από γιγαντιαίο κίνημα εργαζομένων και συνταξιούχων. Η ΠΕΣΕΚ απευθύνεται με ειλικρίνεια και συνέπεια σε όλους τους συνταξιούχους και σας καλεί να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα για ανατροπή αυτής της εγκληματικής πολιτικής που με τόση άνεση και χωρίς καμία ντροπή εφαρμόζει η κυβέρνηση Σύριζα. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την οργή του λαού, όταν αυτή μετασχηματίζεται σε οργανωμένο και ενωτικό αγώνα. Η ΠΕΣΕΚ έχει θέσει ως προτεραιότητα το συντονισμό όλων των συνταξιούχων για σύγκρουση με την πολιτική που εφαρμόζεται μέχρι την ανατροπή της.

Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι ο δρόμος είναι εύκολος και απαιτεί συνέπεια και υπέρβαση των συμβιβασμένων και ξεπουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Δεν αρκεί βεβαίως η καταδίκη τους και μετά η υποταγή στα κελεύσματά τους. Ούτε πείθει τους εργαζόμενους η εικόνα που προκύπτει από το μωσαϊκό των συγκεντρώσεων που έχουν ανακοινωθεί για την Πρωτομαγιά.

Με αυτό το πνεύμα το Δ.Σ της ΠΕΣΕΚ καλεί τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς σ’ όλη τη χώρα να δώσουν αγωνιστικό παρόν στις συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά. Για να τιμήσουμε τις θυσίες και τα θύματα του εργατικού κινήματος σ’ όλο τον κόσμο, που με το αίμα τους γύρισαν τον τροχό της ιστορίας προς τα εμπρός. Για τους νεκρούς της εξέγερσης του Σικάγου το 1886. Για τη νέα γενιά, γιατί δεν έχουμε δικαίωμα να τη παραδώσουμε αλυσοδεμένη στο σύστημα που τώρα παίρνει τη ρεβάνς για όσα αναγκάστηκε στο παρελθόν να παραχωρήσει στους εργαζόμενους. Για να ανακτήσουμε την ελπίδα. Για να δείξουμε ότι δεν αναθέτουμε σε κανένα να μας σώσει. Και ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά αυτός του οργανωμένου αγώνα που θα ακολουθήσουμε.

Οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί θα συγκεντρωθούν στα γραφεία της ΠΕΣΕΚ, Κορνάρου 2 και Ερμού, 4ος όροφος, Τετάρτη, 1η Μάη, ώρα 11.00.