17 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ενέχυρο στις τράπεζες δόθηκε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Πρόσφατα

Το ένα μετά το άλλο τα σχέδια επί χάρτου που καταρτίζει η διοίκηση της ΔΕΗ, για να ωραιοποιήσει την εικόνα της επιχείρησης και να κερδίσει χρόνο, προσκρούουν στα βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα. Μετά την άδοξη προσπάθεια έκδοσης ομολόγου και μάλιστα από τις διεθνείς αγορές, όταν διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχουν πρόθυμοι επενδυτές να τη χρηματοδοτήσουν, ήρθε η σιωπηρή απόσυρση ενός άλλου μεγαλεπήβολου σχεδίου: του εταιρικού μετασχηματισμού με την απορρόφηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Οι τράπεζες, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση, δέχθηκαν να της δώσουν δάνειο 200 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή του ομολόγου που λήγει την 1η Μαΐου ύψους 350 εκατ. ευρώ. Αυτό που δεν ανακοινώθηκε είναι ότι οι τράπεζες για να μπορέσουν να δανείσουν τη ΔΕΗ ζήτησαν και πήραν ως ενέχυρο τις μετοχές της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ανατρέποντας έτσι τον στρατηγικό σχεδιασμό απορρόφησης της θυγατρικής της, στον οποίο η διοίκηση της ΔΕΗ έχει στηρίξει τον φιλόδοξο στόχο για ισχύ 2,5 GW από ΑΠΕ μέχρι το 2030, που αντιστοιχεί σε διπλασιασμό της σημερινής ισχύος της στον κλάδο.

Η απόφαση για συγχώνευση της ΔΕΗ ΑΠΕ εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ τον Νοέμβριο του 2018, με ορόσημο ημερομηνίας μετασχηματισμού την 31η Δεκεμβρίου 2018. Η διοίκηση της ΔΕΗ δεν ήταν ανυποψίαστη για τη στάση των τραπεζών όταν προχωρούσε στη συγκεκριμένη απόφαση, αφού ένα αντίστοιχο αίτημα τέθηκε από την πλευρά τους και στις διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα της προηγούμενης γραμμής χρηματοδότησης ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Στην προηγούμενη συμφωνία, και προκειμένου να αποφύγει την ενεχυρίαση των μετοχών της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, είχε αποδεχθεί μια σειρά από όρους. Αυτοί περιελάμβαναν παραχώρηση σειράς συμβάσεων πελατών της, ακόμη και το μεγαλύτερο ποσοστό των αναμενόμενων εσόδων από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων.

Επί του παρόντος, η διοίκηση της ΔΕΗ κρατάει «παγωμένο» το επιχειρησιακό σχέδιο της Mackinsey για την «εξυγίανση» της Επιχείρησης, που προβλέπει μέσα από σειρά δράσεων βελτίωση της κερδοφορίας κατά 500 εκατ. ευρώ εντός της πενταετίας. Η μείωση του προσωπικού κατά 5.860 άτομα μέχρι το 2022 και η αναπροσαρμογή των τιμολογίων προς τα πάνω αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του σχεδίου Mckinsey.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες συστάθηκε το 1998 ως 100% θυγατρική της ΔΕΗ με σκοπό την αξιοποίηση του ανανεώσιμου δυναμικού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σήμερα, η εταιρεία λειτουργεί συνολικά λιγότερα από 160 MW ΑΠΕ –κατέχοντας μερίδιο της τάξης μόλις του 2,9% της αγοράς– και το επενδυτικό της πρόγραμμα προβλέπει αύξηση στα 500 ΜW μέχρι το 2020. Στις 31 Δεκεμβρίου 2017 απασχολούσε 72 εργαζομένους, από 54 στις 31 Δεκεμβρίου 2016. Με βάση τον στρατηγικό σχεδιασμό για νέα ισχύ 2,5 GW με ορίζοντα το 2030, η διοίκηση της ΔΕΗ προχώρησε σε μελέτη για τον βέλτιστο σχεδιασμό προς επίτευξη του φιλόδοξου αυτού στόχου, τα συμπεράσματα της οποίας έδειξαν ως καταλληλότερο το σενάριο της συγχώνευσης της θυγατρικής ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη μητρική εταιρεία.

Το σχέδιο «πάγωσε» προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης της ΔΕΗ. Ο κ. Παναγιωτάκης καλείται τώρα να διαχειριστεί τις αντιδράσεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες που απασχολούνται με ατομικές συμβάσεις και διεκδικούν την ένταξή τους στο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων των εργαζομένων στη ΔΕΗ, όπως τους υποσχέθηκε με το σχέδιο απορρόφησης. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή με στάση εργασίας και απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις…


Σχετική ανάρτηση | ΣΕΔΕΗΑΝ: Κινητοποιήσεις του Συλλόγου ΔΕΗ Ανανεώσιμες κατά των ατομικών συμβάσεων και υπέρ της μόνιμης δουλειάς

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις