ΜΕΤΑ: Καμία νομιμοποίηση στη δοτή διοίκηση της ΓΣΕΕ

Μοναδική επιλογή σήμερα είναι η σύγκληση πανελλαδικής σύσκεψης με τη συμμετοχή όλων των συνδικάτων (πρωτοβάθμιων σωματείων, ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων), καθώς και κάθε τίμιου συνδικαλιστή και η συγκρότηση πλατιάς οργανωτικής επιτροπής, με την ισότιμη συμμετοχή όλων των τάσεων του συνδικαλιστικού κινήματος, καθώς και άλλων ανένταχων συνδικαλιστών, με στόχο την οργανωτική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Στο πλαίσιο αυτό, το ΜΕΤΑ διοργανώνει οργανώνει, οργανώνει, στα μέσα Ιούνη, αμέσως μετά τις επαναληπτικές αυτοδιοικητικές εκλογές, ευρεία σύσκεψη συνδικαλιστών του, ευρεία σύσκεψη συνδικαλιστών

Φωτογραφία αρχείου

Στις 17 Απρίλη, εκδόθηκε η προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθήνας, για το διορισμό προσωρινής διοίκησης της ΓΣΕΕ, με την ίδια σύνθεση και τα ίδια αξιώματα, ενώ η κύρια αίτηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων που προσέφυγαν, θα συζητηθεί στις 6 Μάη.

Είναι γεγονός ότι οι τελευταίες εξελίξεις, γύρω από την προσπάθεια σύγκλησης του 37ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ, ανέδειξαν την κατάσταση που επικρατεί στο συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας, ιδιαίτερα στην ηγεσία του, κάτι που ήταν γνωστό. Η ενσωμάτωση του συνδικαλιστικού κινήματος στη γραμμή του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού και της ταξικής συνεργασίας τα τελευταία 30 χρόνια οδήγησαν στις αντιλήψεις του «κοινωνικού εταιρισμού» και της «κοινωνικής συμμαχίας».

Αυτή η ηγεσία νιώθει καλύτερα στα σαλόνια της εξουσίας και στις σχέσεις της με την εργοδοσία, παρά δίπλα στους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους απόμαχους της δουλειάς, τους ντελιβεράδες και τους εργάτες στα γιαπιά, τα εργοτάξια, τα εργοστάσια και τις βιοτεχνίες, τους μάγειρες, τις καθαρίστριες και τις καμαριέρες των ξενοδοχείων, τους εργαζόμενους στον τομέα των υπηρεσιών και του εμπορίου. Είναι μακριά απ’ αυτούς που δουλεύουν δυο και τρεις δουλειές για να ζήσουν, απ’ αυτούς που είναι στη ζώνη της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας, απ’ αυτούς που φεύγουν για το μεροκάματο και δεν ξέρουν αν θα γυρίσουν στο σπίτι τους σώοι και αβλαβείς.

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι, ενώ τα τελευταία χρόνια ήρθαν τα πάνω-κάτω και η ζωή των εργαζομένων ανατράπηκε, στην ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν άλλαξε τίποτα. Αυτό και μόνο αποτελεί τρανταχτή απόδειξη για τον τρόπο που αναδεικνύεται αυτή η ηγεσία, η οποία, μέσα από σωματεία-σφραγίδες και νόθους αντιπροσώπους, μέσα από τους εκβιασμούς και τις σχέσης της με την εργοδοσία, διασφαλίζει τη συνέχειά της.

Το πρόβλημα λοιπόν για τους εργαζόμενους δεν είναι αν δεν έγινε το συνέδριο την άνοιξη, πριν από τις εκλογές, για να γίνει το φθινόπωρο, μετά τις εκλογές, και να μην αλλάξει τίποτα. Οι πλειοψηφίες αυτές δεν είναι ικανές και δεν θέλουν να αλλάξουν τίποτα και να χάσουν τη βολή και τα προνόμια τους. Είναι μια συνδικαλιστική ηγεσία ξεκομμένη και δεν έχει καμιά θετική προσφορά στους εργαζόμενους.

Από την άλλη, όμως, μας προβληματίζει και η στάση του ΠΑΜΕ, το οποίο συμμετέχει και νομιμοποιεί τις δοτές διοικήσεις και δεν δείχνει να έχει ένα διαφορετικό σχέδιο για την αναγκαία ταξική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι «...Απέτυχε η προσπάθεια της πλειοψηφίας της ηγεσίας της ΓΣΕΕ αποκλεισμού της ΔΑΣ» και το ερώτημα που προκύπτει είναι: τον Νοέμβρη που ενδεχομένως θα γίνει το 37ο συνέδριο της ΓΣΕΕ, τι θα έχει αλλάξει;

Το ΜΕΤΑ θεωρεί ότι καμιά νομιμοποίηση, καμιά συμμετοχή δεν πρέπει να υπάρξει από καμιά ταξική δύναμη και από κανέναν τίμιο συνδικαλιστή. Τη λύση να τη δώσουν οι εργαζόμενοι, μέσα από τα σωματεία, διασφαλίζοντας τις δημοκρατικές διαδικασίες και αποκλείοντας τις νοθείες, και όχι το κράτος και οι δικαστές.

Μοναδική επιλογή σήμερα είναι η σύγκληση πανελλαδικής σύσκεψης με τη συμμετοχή όλων των συνδικάτων (πρωτοβάθμιων σωματείων, ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων), καθώς και κάθε τίμιου συνδικαλιστή και η συγκρότηση πλατιάς οργανωτικής επιτροπής, με την ισότιμη συμμετοχή όλων των τάσεων του συνδικαλιστικού κινήματος, καθώς και άλλων ανένταχων συνδικαλιστών, με στόχο την οργανωτική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, την υπέρβαση της διάσπασης, σε συνδικάτα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, του πολυκατακερματισμού τους, την ενίσχυση της εσωτερικής τους δημοκρατίας και την αλλαγή της δομής τους, ώστε να διασφαλίζεται η δημοκρατική συμμετοχή των εργαζομένων, να καθορίζεται η πορείας τους από τους ίδιους και να μην αναπαράγονται οι μηχανισμοί, ο παραγοντισμός και η γραφειοκρατία.

Με στόχο το άνοιγμα αυτής της συζήτησης, το ΜΕΤΑ οργανώνει, στα μέσα Ιούνη, αμέσως μετά τις επαναληπτικές αυτοδιοικητικές εκλογές, ευρεία σύσκεψη συνδικαλιστών του, στην οποία καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που συμφωνούν σε μια τέτοια προοπτική, καθώς και συνδικαλιστικές παρατάξεις και εργατικές συλλογικότητες για να εκφράσουν τις απόψεις τους.


Αθήνα, 22-04-2019