21.9 C
Athens
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

ΟΣΕΑΔΕ: Γιατί συνεχίζουμε την απεργία-αποχή από την «αξιολόγηση»

Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Ελλάδας

Πρόσφατα

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι… Οι εργαζόμενοι στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο Δημόσιο συνεχίζουμε την απεργία – αποχή από όλες τις διαδικασίες της αξιολόγησης, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ και της ΟΣΕΑΔΕ, για τους κάτωθι λόγους:

 1. Η κυβέρνηση συνεχίζει να προσπαθεί να επιβάλλει, την εφαρμογή της αντιδραστικής αξιολόγησης στους εργαζόμενους στους δημόσιους φορείς, παρά την εκφρασμένη αντίθεσή μας και με την προωθούμενη ηλεκτρονική αξιολόγηση (άρθρο 9 του Ν. 4553/2018), προσπαθεί να κάμψει την αντίσταση των εργαζομένων και προχωρά ένα βήμα παραπέρα, προκειμένου να απομονώσει τους εργαζόμενους και να αποδυναμώσει τη συλλογική δράση η οποία έφερε αποτέλεσμα στην πράξη. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση δυναμώνει την επίθεσή της στους Δημοσίους Υπαλλήλους, ενισχύοντας το αντιλαϊκό νομοθετικό οπλοστάσιο.
 2. Το γεγονός ότι η προωθούμενη αξιολόγηση, δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη για επιστημονική, τεχνική, επαγγελματική στήριξη των Δημοσίων Υπαλλήλων.
 3. ΓΙΑΤΙ συνεχίζουν να υφίστανται οι αρνητικοί παράγοντες που προσδιορίζουν το περιεχόμενο του νόμου Βερναρδάκη (Ν. 4369/2016), όπως έχει τροποποιηθεί προς αντιδραστικότερη κατεύθυνση με την απεργοσπαστική τιμωρητική διάταξη – τροπολογία (Γεροβασίλη – Μητσοτάκη) (24 Α του Ν. 4369/2016).

ΞΕΡΟΥΜΕ καλά ότι τα ποσοστά αποχής σε όλο το Δημόσιο αποτέλεσαν επιβαρυντικό  παράγοντα εφαρμογής της συνολικής αντεργατικής πολιτικής. ΕΜΕΙΣ, οι εργαζόμενοι στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις:

 • ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ στην κυβέρνηση να προωθήσει το σχεδιασμό της, δίνοντας «bonus», μισθολογικά κλιμάκια σε όποιον εργαζόμενο θέλουν και να πληρώνονται διαφορετικά εργαζόμενοι στο ίδιο γραφείο, με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία.
 • ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ στην κυβέρνηση να προωθεί μισθολογικά και βαθμολογικά όποιον εργαζόμενο θέλει «βαφτίζοντας» όποιες θέσεις εργασίας θέλει μέσα από τα περιγράμματα θέσης ως ιδιαίτερης σημασίας!!!
 • ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΨΟΥΜΕ την ΑΠΟΛΥΣΗ κανενός συναδέλφου.
 • ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ την εκβιαστική – τιμωρητική τροπολογία Γεροβασίλη – Μητσοτάκη που ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΕΙ την συνδικαλιστική δράση, τιμωρώντας τους συναδέλφους προϊσταμένους που μετέχουν στην προκηρυγμένη «ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ» από τις διαδικασίες της αξιολόγησης με τη στέρηση του δικαιώματος επιλογής στις όποιες διαδικασίες «κρίσεων» θέσεων ευθύνης.
 • ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ να αποτελούμε ένα χειραγωγημένο υπαλληλικό προσωπικό που θα εξειδικεύει και θα εφαρμόζει τις αντιλαϊκές αποφάσεις και στοχεύσεις της εκάστοτε κυβέρνησης.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ότι η «αξιολόγηση» δεν είναι ένα απλά τεχνοκρατικό ή διαδικαστικό ζήτημα, αποσυνδεδεμένο από τη στόχευση της εκάστοτε κυβέρνησης για να λειτουργήσει το δημόσιο ως «επιτελικό», «μικρό», στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων (εκχώρηση υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα μέσω π.χ. ανάθεσης σε εξωτερικό συνεργάτη κτλ.).

Η «αξιολόγηση» έχει συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο, όπως εξάλλου έχει και η αξιολόγηση της κυβέρνησης από τους λεγόμενους «θεσμούς»…

Έτσι, ο νόμος της αξιολόγησης (Ν. 4369/2016) συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με τον υπαλληλικό κώδικα (Ν. 3528/2007), τα οργανογράμματα (Ν. 4178/2013), την απαγόρευση προσλήψεων, τη δημοσιονομική πολιτική κλπ.. Γι’ αυτό:

Με το άρθρο 12 του μισθολογίου συνδέεται η αξιολόγηση με την μισθολογική εξέλιξη, αφού παρέχεται στους «άριστους» επιπλέον μισθολογικό κλιμάκιο.

 • Με το ίδιο άρθρο επίσης μετά από τρεις (3) ετήσιες συνεχόμενες αξιολογήσεις μπορεί να αναστέλλεται η «αυτόματη» μισθολογική εξέλιξη του υπαλλήλου.
 • Με το άρθρο 17 συνδέεται η αμοιβή με την αξιολόγηση της θέσεις εργασίας, αφού ο κάθε φορέας θα μπορεί να βαθμολογεί και να αξιολογεί ως ιδιαίτερης σημασίας όποιες θέσεις εργασίας θέλει…
 • Με τα άρθρα 83, 95 και 152 του Υπαλληλικού Κώδικα ο μόνιμος υπάλληλος «ο οποίος εγγράφεται σε δύο διαδοχικούς πίνακες μη προακτέων στον ίδιο βαθμό (λόγω κακής αξιολόγησης), παραπέμπεται (…) προς κρίση στο υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο (…) μπορεί να τον απολύσει ή να τον υποβιβάσει κατά έναν βαθμό». Με άλλα λόγια όποιος αξιολογείται και βαθμολογείται ως «ακατάλληλος» (0-24) ΑΠΟΛΥΕΤΑΙ!!! Και μάλιστα μέσα από την προβλεπόμενη Δ/νση Παρακολούθησης και Στατιστικής Ανάλυσης των Βαθμολογιών Αξιολόγησης θα παρεμβαίνει στη βαθμολόγηση εφαρμόζοντας το λεγόμενο ‘συντελεστή διόρθωσης’. Δηλαδή, θα μπορεί να βάζει όποια «ποσοστά» θέλει, να αυξάνει ή να μειώνει τους άριστους, τους ανεπαρκείς, τους ακατάλληλους κλπ… Ποιος μας λέει ότι αυτό δεν θα οδηγήσει ακόμα και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15% ; Γι’ αυτό, έχει μεγάλη σημασία σήμερα να επαναβεβαιώσουμε την απόφασή μας συνεχίζοντας τον αγώνα ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο αποφασιστικά.
 • Τέλος, εξακολουθούν να λαμβάνονται υπόψη τα κριτήρια της αξιολόγησης και της συνέντευξης στις διαδικασίες επιλογής θέσεων ευθύνης (μόνο για τις κατηγορίες ΠΕ καθώς οι ΤΕ και οι ΔΕ στους υπό έκδοση οργανισμούς δεν θα εξελίσσονται πλέον…..!!!), της κινητικότητας και των μετατάξεων.

Το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τις διατάξεις του Ν. 4590/2019 και την υπ΄ αριθ. ΔΑΠΔΕΠ/Φ.5/1/οικ. 11100/12-3-2019 εγκύκλιό του θέτει τις νέες προθεσμίες για την διενέργεια της ηλεκτρονικής πλέον αξιολόγησης έτους 2018.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ
ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ
Να απέχουν μαζικά από την ηλεκτρονική αξιολόγηση.
Να υπογράψουν μαζικά, ατομικά ή ομαδικά (ανά Υπηρεσία/κτίριο) την Δήλωση Συμμετοχής στην Προκηρυγμένη Απεργία-Αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης και να την καταθέσουν στο Σύλλογο.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις