10.5 C
Athens
Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

ΠΓΑ Σάμου: 19 εργαζόμενοι για πλέον 4.000 πρόσφυγες | Πανελλαδική στάση εργασίας από το ΣΕΣΥΑ, την Πέμπτη 18 Απρίλη

Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου

Πρόσφατα

Οι εργαζόμενοι/ες της Υπηρεσίας Ασύλου καθημερινά δουλεύουμε σε υποστελεχωμένες δομές, υπό πιεστικές και επισφαλείς συνθήκες, με συνεχή εντατικοποίηση της εργασίας μας, χωρίς να λαμβάνουμε αντάλλαγμα για την υπερωριακή απασχόλησή μας, με διαρκείς ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, ενώ ταυτόχρονα γινόμαστε μάρτυρες των άθλιων συνθηκών διαβίωσης των αιτούντων /ούσων άσυλο και προσφύγων, που ζουν εγκλωβισμένοι/ες.

Ιδιαιτέρως κρίσιμη είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Σάμο το τελευταίο χρονικό διάστημα, η οποία αποτυπώνεται στην ακόλουθη επιστολή μαζικής διαμαρτυρίας των εργαζομένων του Περιφερειακού Γραφείο Σάμου:

Επιστολή διαμαρτυρίας των εργαζόμενων στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Σάμου

Προς τον κ. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, τον κ. Διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου, τον κ. Αν. Προϊστάμενο του Π.Γ.Α. Σάμου και κάθε ενδιαφερόμενο/η.

Με αφορμή την κήρυξη του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Σάμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της επικείμενης νέας μεγάλης επιχείρησης αποσυμφόρησης για ακόμα μια φορά, οι εργαζόμενοι/ες του γραφείου θελήσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας τα κάτωθι:

Το Π.Γ.Α. Σάμου στελεχώνεται από 21 εργαζόμενους/ες, εκ των οποίων αυτή την περίοδο απασχολούνται οι 19 καθώς 2 συναδέλφισσές μας βρίσκονται σε πολύμηνη αναρρωτική άδεια. Από το περασμένο καλοκαίρι οι αφίξεις στο νησί της Σάμου είναι συνεχείς με αποτέλεσμα ο αριθμός των αιτούντων/ουσών άσυλο στο ΚΥΤ Σάμου να έχει, το λιγότερο, τετραπλασιαστεί. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ένας τεράστιος όγκος εργασίας, ο οποίος είναι μη διαχειρίσιμος, καθώς όλοι/ες μας αναγκαζόμαστε να εργαζόμαστε πολλές ώρες πέραν του ωραρίου μας στην προσπάθειά μας να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις. Εμείς οι 19, λοιπόν, καλούμαστε να διαχειριστούμε κάθε στάδιο της διαδικασίας ασύλου για περισσότερους από 4.000 ανθρώπους, με αποτέλεσμα την ψυχική και σωματική μας εξάντληση.

Η εργασία μας γίνεται ακόμα πιο δύσκολη εξαιτίας της ανεπάρκειας των χώρων εργασίας σε συνάρτηση με τον αριθμό των υπαλλήλων, με συνέπεια να εργαζόμαστε σε κυλιόμενες βάρδιες. Παράλληλα, το γραφείο μας βρίσκεται συνεχώς σε έλλειψη βασικών υλικών, όπως χαρτί εκτύπωσης, μελάνια για τους εκτυπωτές και δελτία αιτούντων διεθνή προστασία, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούμε όχι μόνο από την έλλειψη υπαλλήλων αλλά και από την έλλειψη αναλώσιμων υλικών. Οι συνθήκες στο ΚΥΤ Σάμου είναι απάνθρωπες για τους αιτούντες/ούσες άσυλο και ακατάλληλες για τους/ις εργαζόμενους/ες. Οι συνθήκες υγιεινής είναι άθλιες, καθώς «συμβιώνουμε» στον εργασιακό μας χώρο με τρωκτικά και κάθε είδους έντομα, την ίδια στιγμή που βασικά είδη καθαριότητας βρίσκονται καθημερινά σε έλλειψη. Οι εγκαταστάσεις, τουλάχιστον στο επίπεδο όπου στεγάζεται η Υπηρεσία Ασύλου, είναι σε τραγική κατάσταση, καθώς υπάρχουν πόρτες σε κοντέινερ που δεν κλείνουν, σκουριασμένα κιγκλιδώματα που αποτελούν πηγή μόλυνσης, καθώς και μια σιδερένια γέφυρα που μετά βίας στέκεται στη θέση της, στην οποία, μάλιστα, τραυματίστηκε την προηγούμενη βδομάδα μία συναδέλφισσά μας.

Την εβδομάδα που πέρασε κληθήκαμε να εργαστούμε όλοι/ες μας, για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες, στη διαχείριση διαδικασιών προκειμένου να αποσυμφορηθεί το ΚΥΤ Σάμου, σύμφωνα και με τις οδηγίες του Υπουργείου. Καθ’ όλη της διάρκεια αυτής της εβδομάδας εργαστήκαμε πολλές παραπάνω ώρες από τις προβλεπόμενες, χωρίς αυτό να είναι επιλογή μας και φυσικά χωρίς κάποιο αντίκρισμα. Αναγκαζόμαστε, αντιλαμβανόμενοι/ες τις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων διεθνούς προστασία, να εργαζόμαστε υπερωρίες χωρίς να τις πληρωνόμαστε, καθώς μετακυλίεται σε εμάς το βάρος της ευθύνης για την καθημερινή επιβίωση όλων αυτών των ανθρώπων που βρίσκονται στο ΚΥΤ σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες. Επιπλέον, για την ερχόμενη εβδομάδα καλούμαστε για ακόμη μια φορά να εργαστούμε υπό την ίδια πίεση για αποσυμφόρηση του ΚΥΤ, το οποίο πρακτικά σημαίνει την εργασία μας σε διπλοβάρδια και, μάλιστα, στις δυσμενείς συνθήκες που προαναφέρθηκαν. Η πρακτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη εξουθένωσή μας, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Δεν είμαστε υπεράνθρωποι και σίγουρα δεν μπορούμε και δεν είμαστε διατιθέμενοι/ες να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε υπό αυτές τις συνθήκες.

Ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε στάση εργασίας την Πέμπτη 18/04/2019 ζητώντας, παράλληλα, την συμπαράσταση όλων των συναδέλφων/ισσών μας ανά την Ελλάδα. Δηλώνουμε πως είμαστε διατεθειμένοι/ες να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας εάν δεν υπάρξει άμεση ενίσχυση του Π.Γ.Α. Σάμου με προσωπικό, το οποίο θα βοηθήσει σε όλες τις διαδικασίες σχετικά με την αποσυμφόρηση του ΚΥΤ. Μέχρι τότε, οι εργαζόμενοι/ες του Π.Γ.Α. Σάμου θα εργαζόμαστε τις προβλεπόμενες ώρες, δηλαδή όχι πέραν του ωραρίου μας. Τέλος, με την παρούσα επιστολή δηλώνουμε την συμπαράσταση μας στον αγώνα των συνάδελφών/ισσών του ΑΚΑ Αμυγδαλέζας για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας που αντιμετωπίζουν.

Με εκτίμηση,

Οι εργαζόμενοι/ες του Π.Γ.Α. Σάμου

Απαντώντας στην επείγουσα έκκληση των εργαζομένων του ΠΓΑ Σάμου, το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου προκηρύσσει πανελλαδική στάση εργασίας για την Πέμπτη 18/04/2019 ως εξής: στάση εργασίας τις τελευταίες τέσσερις (4) ώρες της πρωινής βάρδιας / ωραρίου κάθε υπαλλήλου και αντίστοιχη στάση εργασίας τις πρώτες τέσσερις (4) ώρες της απογευματινής βάρδιας /ωραρίου κάθε υπαλλήλου.

Απαιτούμε:

– Αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους/ις αιτούντες/ούσες άσυλο και τους/ις πρόσφυγες/ισσες.

– Αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για όλους/ες τους/ις εργαζόμενους/ες της Υπηρεσίας Ασύλου.

– Άμεση ενίσχυση του προσωπικού του Π.Γ.Α. Σάμου. Αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Σάμου, απεγκλωβισμός των αιτούντων/ουσών άσυλο, αλλά όχι στις «πλάτες» των 19 εργαζομένων.

– Να πληρωθούν όλες οι υπερωρίες των εργαζομένων.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις