ΕΜΔΥΔΑΣ Δυτικής Ελλάδας: Εκλογική διακήρυξη και υποψήφιοι ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ

Οι εκλογές γίνονται την Τετάρτη 17 Απρίλη: στο ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας (Τριών Ναυάρχων 40, Πάτρα), από 09.00-16.00, και στο Διοικητήριο Πύργου, από 09.00-13.00. ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

«Εμείς ακόμα προσπαθούμε να πετάξουμε. Εκεί στις άκριες ξεφορτώνουμε τα περιττά, αποβάλλουμε το έρμα των φόβων μας -μεγάλο βάρος η υποταγή» (Νίκος Γεωργόπουλος, «Ακροφοβία»)

Όλοι μας βιώνουμε τις συντριπτικές επιπτώσεις των επί εννέα χρόνια συνεχιζόμενων μνημονιακών πολιτικών. Τα μνημόνια όμως δεν είναι μια προσωρινή επιλογή, αλλά ένα καθεστώς ακραίας νεοφιλελεύθερης διαχείρισης, ένα υπόδειγμα για το παρόν και το μέλλον. Πρόκειται για στρατηγική μεταβολή, για τη γενική εκκαθάριση δικαιωμάτων των εργαζομένων και των μεσαίων στρωμάτων, με στόχο να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο άγριας καπιταλιστικής ανάπτυξης και αποκατάστασης της υψηλής κερδοφορίας του μονοπωλιακού κεφαλαίου, που οδηγεί στη δραματική υποβάθμιση της οικονομικής και κοινωνικής θέσης των λαϊκών στρωμάτων, μέσω της θέσπισης επιτροπείας και κατά συνέπεια, της κατάλυσης της -όποιας- δημοκρατίας. Πρόκειται για την επιστροφή σε συνθήκες πρωταρχικής συσσώρευσης, για την επιστροφή στον 19ο αιώνα κι ακόμα παραπίσω.

Η μεγαλύτερη δυσκολία όμως σήμερα δεν είναι η συνεχιζόμενη επίθεση στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματά μας. Είναι το κλίμα απογοήτευσης και παραίτησης. Η υποχώρηση των μεγάλων κινημάτων μετά το 2012, η υποταγή της κυβέρνησης, η καταρράκωση της ελπίδας για ρήξη με το μοντέλο αυτό και ο ευτελισμός της δυνατότητας εναλλακτικών πολιτικών, ενισχύουν τα υπαρκτά ρεύματα ατομισμού και κυνισμού. Κανείς όμως δε μπορεί να πάει μακριά με αυτές τις αντιλήψεις που μόνο προσωρινές διεξόδους μπορούν ίσως σε κάποιους να προσφέρουν, ενώ παράλληλα οδηγούν σε πολύ επικίνδυνους δρόμους.

Στο χώρο μας βιώσαμε αυτήν την γενικευμένη απογοήτευση και παραίτηση με μια σοβαρή συρρίκνωση της ΕΜΔΥΔΑΣ. Λίγοι είχαμε τη δύναμη να επιμείνουμε ώστε το σωματείο μας να παραμείνει ζωντανό και να μη σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για τις δύσκολες μέρες αλλά και για το αύριο.

Η επιμονή μας αυτή επιβραβεύτηκε με μια σημαντικά αυξημένη δύναμη που μας έδωσαν οι συνάδελφοι στις 3 προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις της ΕΜΔΥΔΑΣ Δυτικής Ελλάδας (70%) και έτσι η παρουσία μας σ’ αυτήν καθώς και στην ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, κατοχύρωσε μια διεκδικητική, αγωνιστική, δραστήρια παρουσία του σωματείου.

Δεν απουσιάσαμε από καμία αγωνιστική κινητοποίηση του κλάδου ή γενικότερη, προσπαθήσαμε -όσο μας επέτρεπαν οι δυνάμεις μας- να έχουμε συνεχή επαφή με τους συναδέλφους, εγκαινιάσαμε μηχανισμούς ενημέρωσης, τριπλασιάσαμε τα μέλη του σωματείου, συνεργαστήκαμε ισότιμα με όλους τους συναδέλφους είτε στα συμβούλια, είτε αλλού. Οι αγώνες μας δεν πήγαν χαμένοι. Ο κλάδος μας άρχισε σιγά σιγά να συνέρχεται απ’ την ολομέτωπη επίθεση και να ανακάμπτει.

Παρά το πολύ αρνητικό φαινόμενο οι συνάδελφοί μας να θεωρούν ότι αρκεί η ανάθεση των διεκδικήσεών μας σε κάποιους συνδικαλιστές και να είναι απόντες από κινητοποιήσεις, είχαμε μια σειρά από επιτυχίες, μικρές μεν αλλά που ανοίγουν ευρύτερους δρόμους διεκδίκησης:

 • Βάλαμε επιτέλους μπροστά μετά από πολλές καθυστερήσεις και παλινωδίες τον πόρο 6ο/οο και κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την απόδοση του αποθεματικού του καταργημένου παλιού πόρου στους συναδέλφους. Φυσικά για να μην περιοριστεί το 6ο/οο σε φιλοδώρημα, χρειάζεται η συνεχής επαγρύπνηση και παρέμβαση όλων μας ώστε να μη βαφτίζονται τα έργα ‘προμήθειες’ και οι μελέτες ‘υπηρεσίες’.

 • Ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για την επαναφορά της Νομικής Κάλυψης που είχε καταργηθεί.

 • Κατοχυρώσαμε το ενιαίο και αδιάσπαστο πενταετές πτυχίο ως Intergrated master που ανοίγει το δρόμο για μισθολογική αναγνώρισή του.

 • Πετύχαμε αποφάσεις του ΣτΕ που αναγνωρίζουν το προβάδισμα των κατηγοριών (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ) οι οποίες αποτυπώθηκαν και σε εγκυκλίους των Υπ. Εσωτερικών και Διοικητ. Ανασυγκρότησης.

 • Κινηθήκαμε δικαστικά ή με παρεμβάσεις για διάφορα προβλήματα του κλάδου όπως για τη διεκδίκηση επιστροφής της Ειδικής Προσαύξησης, για τον Οργανισμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για τα προβλήματα του ΜηΜΕΔ.

 • Παράλληλα είχαμε παρουσία σε πολλά κινήματα και διεκδικήσεις, στηρίξαμε συναδέλφους κλπ.

Η γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματά μας όμως συνεχίζεται αμείωτη, παρά την φιλολογία της κυβέρνησης για «φιλολαϊκή στροφή» και «ανάπτυξη» (για ποιους άραγε). Κατά συνέπεια μπροστά μας έχουμε πάρα πολλά σοβαρά και ουσιαστικά για το μέλλον μας ζητήματα:

 • Τη συνεχή προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών και της εκχώρησης του Δημόσιου Ελέγχου σε ιδιώτες (Ελεγκτές δόμησης, Ηλεκτρονική Πολεοδομία, Ιδιώτες Επιμετρητές, Ανεξάρτητοι Μηχανικοί κ.α. που και η παρούσα κυβέρνηση έχει νομοθετήσει και προωθεί με αποτελεσματικότητα).

 • Την τρομακτική υποστελέχωση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών και το γερασμένο προσωπικό, που προφανώς εξυπηρετεί τα παραπάνω σχέδια, ώστε τα ιδιωτικά συμφέροντα χωρίς έναν έστω στοιχειώδη δημόσιο έλεγχο να κερδοσκοπούν ασύστολα.

Για μας, το κυρίαρχο ζήτημα αυτή την περίοδο είναι αν θα συνεχίσουμε έναν αγωνιστικό διεκδικητικό δρόμο για το σωματείο μας ή θα υπερισχύσει η αδράνεια, ο ατομισμός και η ιδιώτευση, πολύ περισσότερο τώρα που διάφοροι άλλοι κλάδοι έχουν αρχίσει να κινούνται μετά από μια μακρά περίοδο νάρκης.

Παλεύουμε για τα κλαδικά, αλλά και για τα συνολικά μας αιτήματα, με την ενεργό συμμετοχή όλων μας και όχι με ανάθεση σε κάποιους σωτήρες.

Για μια ΕΜΔΥΔΑΣ αυτόνομη και μαχητική

ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΜΔΥΔΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ

 1. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Δ. ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

 1. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Δ. ΠΥΡΓΟΥ (μόνο για Π.Ο.)

 1. ΖΗΣΗ ΤΑΤΙΑΝΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Δ. ΠΗΝΕΙΟΥ

 1. ΚΑΟΥΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

ΥΠΠΟ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

 1. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Π. ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ

 1. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΡΙΟΣ

ΑΠΟΚ. ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 1. ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Δ. ΠΑΤΡΕΩΝ

 1. ΚΑΣΠΙΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Σ. ΕΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 1. ΚΟΡΟΝΤΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

 1. ΜΑΛΑΤΑΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΑΠΟΚ. ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 1. ΜΙΚΕΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΠΔΕ Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ

 1. ΝΕΙΛΑ ΑΓΑΘΗ

ΑΠΟΚ. ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 1. ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΑΠΟΚ. ΔΙΟΙΚΗΣΗ

 1. ΠΡΑΣΣΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Δ. ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

 1. ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΥΕΘΑ

 1. ΣΟΥΡΟΥΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Π. ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ