Με πρόσχημα δήθεν την εξέταση του αιτήματος για ένταξη στα ΒΑΕ των εργαζομένων στο Δημόσιο που έχουν προσληφθεί πριν από το 2011 και που οι κλάδοι τους είναι στη λίστα των Βαρέων – Ανθυγιεινών επαγγελμάτων, το υπουργείο Εργασίας ανοίγει θέμα «επανεξέτασης» της σχετικής λίστας συγκροτώντας επιτροπή μέσα στο Μάιο.
Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε χθες, στη συνάντηση που είχε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, στον οποίο τέθηκε το αίτημα της επέκτασης του θεσμού των ΒΑΕ στους παλιούς ασφαλισμένους στην υγεία που οι ειδικότητες είναι στην λίστα των ΒΑΕ χωρίς την καταβολή αναδρομικού επασφάλιστρου. Ταυτόχρονα, τονίστηκε ότι η λίστα αυτή δεν καλύπτει όλες τις ειδικότητες που εργάζονται σε εργασίες βαριές και ανθυγιεινές, ούτε βεβαίως διασφαλίζει τη λήψη μέτρων προστασίας αυτών των εργαζομένων.
Ο Τ. Πετρόπουλος ανέφερε στην αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ ότι το υπουργείο Εργασίας σκοπεύει να συγκροτήσει επιτροπή μέσα στο Μάιο, με σκοπό την επανεξέταση της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών για ορισμένες κατηγορίες και κατόπιν θα εξετάσει την περίπτωση της ένταξης των ασφαλισμένων που έχουν προσληφθεί πριν το 2011 στα βαρέα και ανθυγιεινά. Αρνήθηκε, μάλιστα, να δώσει χρονοδιάγραμμα λειτουργίας αυτής της επιτροπής, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το θέμα αυτό επειδή είναι ακανθώδες θα μεταφερθεί για μετά τις εκλογές.
Δεν κατάφερε βεβαίως να αιτιολογήσει πως είναι δυνατόν παρά το γεγονός ότι πλέον υπάρχει ενιαίος φορέας ασφάλισης (ΕΦΚΑ) οι νέοι ασφαλισμένοι μετά το 2011 που είναι στη λίστα των ΒΑΕ να υπάγονται συνταξιοδοτικά σε αυτά και να υπάρχει δυσμενής αντιμετώπιση των παλιών ασφαλισμένων.
Εναγώνια ήταν η προσπάθεια του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης στη συνάντηση να συγκαλύψει το γεγονός ότι στόχος της επιτροπής είναι να μπει νέο τσεκούρι στη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων, παρ’ όλα αυτά ο εκπρόσωπος του ΜΕΤΑ Υγειονομικών, Χρήστος Κόνιαρης, επισήμανε ότι η εξέλιξη αυτή προοιωνίζει νέα δεινά για τους εργαζόμενους.
Από εκπροσώπους των εργαζομένων, τονίστηκε επίσης ότι η κίνηση αυτή του υπουργείου αποτελεί μνημονιακή δέσμευση και εντάσσεται στις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για δραστικό περιορισμό των κλάδων που θα υπάγονται στα Βαρέα και ανθυγιεινά.
Η εξέλιξη αυτή ταυτόχρονα δεν μπορεί να μην συνδέεται με την προσπάθεια συρρίκνωσης του ανθυγιεινού επιδόματος που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το θεσμό των ΒΑΕ και έχει μετατεθεί από την Κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση για μετά τις εκλογές
Από την πλευρά του ΜΕΤΑ Υγειονομικών, τέθηκε το θέμα της αυθαιρεσίας μιας σειράς νοσοκομείων στα οποία παρότι οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μετά το 2011 και οι κλάδοι τους είναι στη λίστα των ΒΑΕ, όπως νοσηλευτές κ.λπ., οι υπηρεσίες δεν τους έχουν εντάξει σε αυτά. Αυτό μπορεί μελλοντικά να έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι αυτοί να χάσουν την δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν 5 χρόνια νωρίτερα και να οδηγηθούν για συνταξιοδότηση στα 67 έτη.
Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση αρνείται να αντιμετωπίσει το θέμα της επέκτασης των ΒΑΕ στο Δημόσιο άμεσα για τους παλιούς ασφαλισμένους, ανοίγει ζήτημα επανεξέτασης της λίστας των ΒΑΕ μόνο που το παραπέμπει τις δυσμενείς αποφάσεις για μετά τις εκλογές.
ΥΓ. Δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο το γεγονός ότι ο Τ. Πετρόπουλος δέχτηκε την αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ και συζήτησε το θέμα των ΒΑΕ αναγνωρίζοντας έτσι ότι το ζήτημα αυτό είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας. «Άδειασε» με αυτό τον τρόπο τον ΓΓ του υπουργείου Ανδρέα Νεφελούδη που σε δηλώσεις του πριν λίγες μέρες μιλούσε για σκοπιμότητες και παρέπεμπε τους εργαζόμενους στην υγεία για το θέμα των ΒΑΕ στο υπ. Οικονομικών.