11.3 C
Athens
Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Εκλογική διακήρυξη ΣΕΦΚ. Εκλογές 5, 6 και 7 Απρίλη

Πρόσφατα

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, εργαζόμενοι/ες στα φροντιστήρια… Δουλεύουμε σε ένα χώρο που ανέκαθεν χαρακτηριζόταν από ελαστικές σχέσεις εργασίας, σκληρές εργασιακές συνθήκες και από κάθε είδους εργοδοτική αυθαιρεσία. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που υποχρεωνόμαστε να υπογράφουμε, μας καθιστούν ευάλωτους και αναλώσιμους, μας θέτουν υπό διαρκή ομηρεία των απαιτήσεων των εργοδοτών.

ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ/ΤΡΙΑ – ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ ΤΟΥΣ.

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν κάθε διδακτική ώρα που εργαζόμαστε.

– Το κατώτατο δυνατό δηλωμένο ωρομίσθιο είναι, πλέον, μετά τη θεσμοθέτηση του νέου κατώτατου μισθού, 7,43 € μεικτά ανά διδακτική ώρα συν 10% προσαύξηση για κάθε τριετία δουλειάς και μέχρι και τρεις τριετίες έως το 2012. Η προϋπηρεσία αυτή δεν ισχύει μόνο για εργασία στα φροντιστήρια αλλά για εργασία σε οποιονδήποτε κλάδο.

– Η διδακτική ώρα στα φροντιστήρια ορίζεται στα 45 λεπτά.

– Κατά τη διάρκεια των αργιών και των διακοπών τα φροντιστήρια πρέπει να διακόπτουν κάθε εκπαιδευτική διαδικασία και να αμειβόμαστε με το αντίστοιχο ημερομίσθιο χωρίς να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα που έχουμε συμφωνήσει στο πλαίσιο της ατομικής σύμβασης εργασίας.

– Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα, επίδομα και αποζημίωση άδειας. Η μη καταβολή των δώρων αποτελεί αυτόφωρο αδίκημα.

– Με 21 διδακτικές ώρες σε έναν εργοδότη δικαιούμαστε 25 ένσημα το μήνα, ανεξάρτητα με την εβδομαδιαία κατανομή των ωρών . Κάθε παραπάνω ώρα από τις 21 (στον ίδιο εργοδότη) πρέπει να αμείβεται, σύμφωνα με την συνολικότερη εργατική νομοθεσία με 40% προσαύξηση.

Αν και τα παραπάνω αποτελούν στοιχειώδη μόνο εργασιακά δικαιώματα και απέχουν ακόμη αρκετά από τη διασφάλιση ενός πλαισίου σταθερής και ασφαλούς εργασίας στα φροντιστήρια που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας, πολλοί εργοδότες κάνουν ότι μπορούν για να τα καταστρατηγήσουν. Οι εργαζόμενοι/ες στα φροντιστήρια, εδώ και 8 χρόνια, δουλεύουν χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, διαπραγματευόμενοι ατομικά τους όρους εργασίας τους. Η αντεργατική – μνημονιακή νομοθεσία υπονόμευσε πλήρως και στην ουσία κατάργησε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συλλογικές συμβάσεις σε επίπεδο κλάδου και επαγγέλματος. Η ΟΕΦΕ και το ΕΣΙΦΜΕΑ (νυν ΣΕΦΑ) ήταν οι πρώτες εργοδοτικές ενώσεις που στην έναρξη της κρίσης, έσπευσαν να καταγγείλουν τη ΣΣΕ του ΣΕΦΚ το 2011, που οι ίδιοι είχαν υποχρεωθεί να υπογράψουν μερικούς μήνες πριν, γιατί ήξεραν πολύ καλά ότι η πλήρης απουσία θεσμικού ελέγχου των όρων εργασίας στα φροντιστήρια που επιβλήθηκε μνημονιακά εξυπηρετούσε αποκλειστικά τα οικονομικά τους συμφέροντα σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η ΟΕΦΕ και ο ΣΕΦΑ υπήρξαν οι βασικοί ενορχηστρωτές της επίθεσης στα εργασιακά μας δικαιώματα και της σωρείας βλαπτικών μεταβολών που υπέστησαν οι εργαζόμενοι όλα τα προηγούμενα χρόνια. Το 2016, όταν ψηφίστηκε ο Νόμος 4415 και εκδόθηκε η σχετική εφαρμοστική εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επικαλούμενοι τους μνημονιακούς νόμους, τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα και το διευθυντικό τους δικαίωμα, επιδιώκοντας την αναίρεσή του και επιχειρώντας να καταδικάσουν χιλιάδες εργαζόμενους σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Αρνούνται για τους εργαζόμενους των φροντιστηρίων

τους, να τους αναγνωρίζεται ωράριο εκπαιδευτικού, να αμείβονται με αξιοπρεπή ωρομίσθια, να προστατεύονται από την αυθαιρεσία. Οι προθέσεις τους αποτυπώνονται και στο σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που κατέθεσαν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για πανελλαδική ΣΣΕ με την ΟΙΕΛΕ. Ένα κατάπτυστο σχέδιο ΣΣΕ που στόχο έχει να εμπεδωθεί το δόγμα: «θα είστε φτηνοί, υποταγμένοι και χωρίς δικαιώματα για να έχετε δουλειά». Η ΟΕΦΕ και ο ΣΕΦΑ, με την προσφυγή τους στο ΣτΕ και με την κατάπτυστη πρόταση ΣΣΕ βρίσκονται απέναντι στους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου και επιχειρούν να τους στερήσουν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, να πλήξουν την αξιοπρέπειά τους και να τους καταδικάσουν σε μόνιμη συνθήκη εργασιακής ανασφάλειας.


Διαβάστε αναλυτικά την εκλογική προκήρυξη, ΕΔΩ.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις