ΕΑΣ Καισαριανής: Καμία ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στην υπακοή της εργοδοτικής πλειοψηφίας του Σωματείου

Μπήκαμε ήδη στην προεκλογική περίοδο για τις δημοτικές εκλογές, αλλά και για τις άλλες εκλογικές αναμετρήσεις και θα ακούσουμε πολλά ταξίματα και υποσχέσεις. Ταξίματα και υποσχέσεις με το αζημίωτο, αφού μετά τις εκλογές θα ξεχαστούν ή θα κληθούν άλλοι να τις εφαρμόσουν, που δεν θα τις αναγνωρίζουν!

Όμως ο καθένας κρίνεται όχι μόνο μ’ αυτά που λέει και υπόσχεται, αλλά κυρίως μ’ αυτά που πράττει. Και εδώ έχουμε, από την μεν κυβέρνηση, την εφαρμογή της ίδιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής και της υποταγής της στους δανειστές, από δε τη Δημοτική Αρχή, την πιστή εφαρμογή όλων των μνημονιακών πολιτικών, χωρίς καμιά αντίσταση, περιοριζόμενη απλά σε κάποιες φραστικές καταγγελίες και ψηφίσματα. Ο δήμος έχει «πλημυρίσει» από εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Ο Δήμαρχος σε πρόσφατη ομιλία σε πολιτική εκδήλωση στις 18 Μάρτη στην Καισαριανή είπε ότι: «…Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους του Δήμου Καισαριανής που είναι σήμερα μαζί μας, που με την καθημερινή τους προσφορά, υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και προτεραιότητες…». Κύριε Δήμαρχε, μην ξεχωρίζετε τους εργαζόμενους, γιατί και αυτοί που δεν ήταν εκεί και είναι αντίθετοι με την πολιτική που εφαρμόζετε, κάνουν καλά τη δουλειά τους και υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα.

Παρακάτω ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι: «…Στηρίξαμε τους αγώνες των εργαζόμενων […], απαιτώντας […] την άρση της απαγόρευσης προσλήψεων μόνιμου προσωπικού…». Εδώ αρχίζει τις φαντασιώσεις του αφού μια φορά του δόθηκε η δυνατότητα να στελεχώσει την κρίσιμη υπηρεσία καθαριότητας με μόνιμο προσωπικό και αντί να καλύψει όλες (82) τις κενές θέσεις στα ανταποδοτικά, αποφάσισε την πρόσληψη μόνο 14 εργαζομένων! Βέβαια, τώρα, στο πλαίσιο του τετραετούς προγραμματισμού προσλήψεων, ζητά 195 άτομα (80 για το 2020) διαφόρων ειδικοτήτων. Αυτό γίνεται με το αζημίωτο αφού θα κληθεί να το εφαρμόσει (και αν το εφαρμόσει) μετά τις εκλογές η νέα δημοτική αρχή, όποια και αν είναι αυτή, που θα εκλεγεί.

Στη συνέχεια τόνισε ότι «…Εξασφαλίσαμε την πρόσβαση όλων των παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς της πόλης μας…» και έτσι είναι, μόνο που όμως δεν λέει ότι τα παιδιά αυτά είναι στοιβαγμένα, μιας και τα σαλόνια υποδοχής έχουν μετατραπεί σε αίθουσες! Το πιο σημαντικό όμως είναι που στον προγραμματισμό προσλήψεων 2020-2023 δεν προβλέπεται καμία πρόσληψη, καμιάς ειδικότητας στους παιδικούς σταθμούς. Και αυτό γιατί η μεταφορά του προσωπικού στο Δήμο θα γίνει με τη μεταφορά του σε προσωποπαγείς θέσεις, αφού δεν προβλέφθηκε καμιά θέση στον ΟΕΥ.

Εκεί όμως που μοιάζει με ανέκδοτο είναι όταν είπε ότι «… δεν ξεχωρίσαμε τους εργαζόμενους […] από το κόμμα που ψήφισαν στις εκλογές….», όταν είναι γνωστό σε όλους ότι πρόκειται για την πιο αυταρχική και εκδικητική Δημοτική Αρχή που είχε ποτέ ο Δήμος μας. Πρώτον γιατί παρεμβαίνει στην συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων και δεύτερον γιατί κάνει τα στραβά μάτια στους «δικούς» της εργαζόμενους, ενώ αυτούς που δεν τους θεωρεί «δικούς» της, τους έχει στοχοποιημένους. Έχουμε καταγγείλει πρόσφατα συμπεριφορές απέναντι σε εργαζόμενους στο ΚΕΠ, τις διοικητικές υπηρεσίες, στα συνεργεία κ.λπ.

Η επιλεκτική αντιμετώπιση φτάνει και στο σημείο μάλιστα αλλού να δίνονται υπερωρίες και αλλού να μη δίνονται καθόλου ή να περικόπτονται! Ως ΕΑΣ έχουμε τονίσει και άλλη φορά ότι είμαστε κατά των υπερωριών. Οι υπερωρίες δίνονται μόνο αν προκύψει κάποια έκτακτη ανάγκη και όχι ως είδος παροχής σε μηνιαία ή σε τακτική βάση. Αν υπάρχουν διαρκείς ανάγκες, αντί η Δημοτική Αρχή να επιλέγει τον εύκολο, ρουσφετολογικό και πελατειακό δρόμο της επιλεκτικής παροχής υπερωριών, να αγωνιστεί για την κάλυψη των αναγκών με μόνιμο προσωπικό, για βρει δουλειά ο κόσμος. Απ’ τη στιγμή που δίνονται μ’ αυτόν τον τρόπο υπερωρίες, πρέπει να κατανέμονται ισομερώς σε όλους τους εργαζόμενους, γιατί αλλιώς είναι αδικία και γι’ όσους πραγματικά εργάζονται υπερωριακά (πχ καθαριότητα, πράσινο, συνεργεία, νεκροταφείο), αλλά και γι’ αυτούς που βλέπουν τους διπλανούς τους να παίρνουν υπερωρίες.

Ως ΕΑΣ επίσης επαναφέρουμε το αίτημά μας, το οποίο θεωρούμε και δίκαιο, ότι σ’ όλους τους εργαζόμενους της υπηρεσίας πρασίνου, πρέπει να καταβάλλεται το ανθυγιεινό επίδομα, καθώς και στους εργαζόμενους, ανεξάρτητα ειδικότητας, που εργάζονται κατά πλήρες ωράριο στο χώρο των συνεργείων που λειτουργεί σταθμός μεταφόρτωσης και προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων. Και όπως αναφέρεται στην από 26-3-2019 εγκύκλιο του ΥΠΕΣ «…εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως ειδικότητας, οι οποίοι παρέχουν κατά πλήρες ωράριο την εργασία τους στους επίμαχους χώρους, δικαιούνται το επίδομα του άρθρου 22 του ν.4368/2016». Καλούμε το Δήμαρχο να μην κρύβεται πίσω από τις υπηρεσίες και να δώσει, αν χρειαστεί, εντέλλεστε!

Όμως δυστυχώς και, ενώ η Δημοτική Αρχή αυθαιρετεί, διαιρεί τους εργαζόμενους και στην πράξει εφαρμόζει τις ίδιες πολιτικές, έχουμε μια πλειοψηφία (ΔΑΣ-ΟΤΑ) στο σωματείο που λειτουργεί ως το μακρύ της χέρι. Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο έχει να γίνει Γενική Συνέλευση στο σωματείο, για να εκφραστούν οι εργαζόμενοι, ενώ βρίσκει χρόνο να οργανώνει προεκλογικές συναντήσεις εργαζομένων με το Δήμαρχο!

Όταν λοιπόν έχουμε τέτοια εργοδοτική διοίκηση στο σωματείο, η οποία αντιμετωπίζει και αυτή, όπως και η Δημοτική Αρχή, επιλεκτικά τους εργαζόμενους, τότε εξηγείται και γιατί αρκετοί εργαζόμενοι της γυρίσανε την πλάτη και δεν συμμετέχουν στις δραστηριότητες του σωματείου.

Πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια δεν συμμετείχε σημαντικός αριθμός εργαζομένων στην εκδήλωση για την τσικνοπέμπτη, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι δεν ειδοποιήθηκαν όλοι οι συνταξιούχοι συνάδελφοι ή δεν άφησαν να σερβιριστούν στο χώρο εργασίας τους, οι εργαζόμενοι που είχαν υποχρεωτική υπηρεσία στο δημοτολόγιο εκείνη την ημέρα, ενώ φρόντισαν να συμμετάσχουν άτομα που δεν είχαν καμιά σχέση με το δήμο στο πλαίσιο φαίνεται των προεκλογικών αναγκών της Δημοτικής Αρχής!

Αλλά το έχουμε ξαναπεί: Οι δήμαρχοι έρχονται και παρέρχονται, ενώ οι εργαζόμενοι είμαστε εδώ, και γι’ αυτό, όλα όσα γίνονται και για την ανοχή που δείχνει η πλειοψηφία του σωματείου, θα το πληρώσουμε στο μέλλον αν το ανεχτούμε και δεν αντιδράσουμε ΤΩΡΑ. 

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
ΑΠΡΙΛΗΣ 2019


ΕΔΩ η ανακοίνωση σε μορφή docx και ΕΔΩ σε μορφή pdf.