7.5 C
Athens
Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου, 2025

Δημόσιο: Παιχνίδια στις πλάτες των διαθέσιμων με την επιστροφή των αποδοχών τους

Πρόσφατα

Παιχνίδια φαίνεται ότι παίζει η Κυβέρνηση στις πλάτες των εργαζομένων στην υγεία που τέθηκαν την προηγούμενη μνημονιακή περίοδο σε διαθεσιμότητα, υποσχόμενη την επιστροφή των παρακρατηθέντων αποδοχών τους με βάση αμφιλεγόμενες διατάξεις.

Συγκεκριμένα, ο αν. Υπουργός Υγείας κ. Πολάκης μπροστά στην προεκλογική περίοδο ανέσυρε από τα συρτάρια διάταξη που είχε ψηφιστεί το 2017 (ν. 4472/17) , δηλαδή δύο χρόνια πριν, σύμφωνα με την οποία εργαζόμενοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με υπαιτιότητα της υπηρεσίας μπορούν να λαμβάνουν το ποσό που τους έχει παρακρατηθεί. Υπενθυμίζουμε ότι αντίστοιχη διάταξη υφίσταται και στον υπαλληλικό κώδικα και καλύπτει τις περιπτώσεις που η παρακράτηση έγινε από λάθος ή κακή χρήση της νομοθεσίας από την υπηρεσία.

Όμως στην περίπτωση των διαθεσιμοτήτων στην υγεία δεν πρόκειται ούτε για λάθος ούτε για κακή χρήση της νομοθεσίας αλλά για πολιτική απόφαση που υλοποιήθηκε μέσω μνημονιακών νομοθετικών ρυθμίσεων και επιβλήθηκαν στους φορείς που υπηρετούσαν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι.

Με βάση τα παραπάνω, στα νοσοκομεία αλλά και σε άλλους χώρους όπως στην Παιδεία, οι υπηρεσίες δηλώνουν ότι δεν καλύπτονται από αυτές τις διατάξεις και απαιτείται νομοθετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίσει συνολικά το ζήτημα.

Προκαλεί μάλιστα εντύπωση το γεγονός ότι η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ συνεπικουρεί την κυβέρνηση στα επικοινωνιακά της παιχνίδια υποστηρίζοντας ουσιαστικά τους ισχυρισμούς του αν. υπουργού υγείας ότι δηλαδή με ευθύνη των διοικήσεων δεν καταβάλλονται οι αποδοχές στους εργαζόμενους.

Είναι προφανές ότι το ζήτημα αυτόδεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με «διασταλτικές» ερμηνείες της νομοθεσίας αλλά απαιτεί νομοθετική ρύθμιση που να καλύπτει το σύνολο των διαθεσιμοτήτων (υγεία, παιδεία, αυτοδιοίκηση κλπ).

Αντί λοιπόν η Κυβέρνηση να «πουλά φύκια για μεταξωτές κορδέλες» στους διαθέσιμους εργαζόμενους γνωρίζοντας ότι τα χρήματα με τις υφιστάμενες διατάξεις δεν μπορούν να επιστραφούν, πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση που θα αντιμετωπίζει το ζήτημα.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις