9.3 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Εργαζόμενοι ΟΤΕ: Δεν αποδεχόμαστε απολύσεις και απόσχιση υπηρεσιών

Συνάντηση είχε σήμερα με τη διοίκηση του ΟΤΕ είχε σήμερα η Ομοσπονδία Εργαζομένων (ΟΜΕ-ΟΤΕ), σχετικά με το θέμα της φυσικής ασφάλειας και τα σενάρια που έχουν διαρρεύσει αναφορικά με τον ενδεχόμενο μετασχηματισμό της εταιρείας. Να σημειωθεί πως η διοίκηση του ΟΤΕ, ο γερμανικός κρατικός φορέας της Deutsche Telekom δηλαδή, απειλεί ανοικτά τους εργαζόμενους στην επιχείρηση με απολύσεις και απόσχιση υπηρεσιών. Έχοντας ανακοινώσει ένα ακόμα πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» που στην πραγματικότητα είναι καλυμμένες εκβιαστικές απολύσεις, επιχειρούν να καταργήσουν άλλες 1.400 περίπου θέσεις εργασίας. Στοχοποιημένοι είναι όσοι έχουν ρυθμισμένα εργασιακά δικαιώματα και γεννήθηκαν πριν το 1963, αλλά και κατηγορίες προσωπικού με μικρότερη ηλικία. Επίσης το προσωπικό φύλαξης, δέχεται ευθεία απειλή ότι όσοι δεν αποχωρήσουν οικειοθελώς, ή θα μεταφερθούν να εργαστούν σε εργολάβο, ή θα απολυθούν. Οι διοικούντες προκειμένου να ενισχύσουν το κλίμα τρόμου και εκβιασμών, αξιοποιούν στο έπακρο το λεγόμενο «αξιολόγιο» που αντί εργαλείο ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, έχει μετατραπεί στα χέρια τους σε πειθαρχικό και τιμωριτικό εργαλείο ατομικής εξόντωσης.

Σύμφωνα με την ΟΜΕ-ΟΤΕ, από τη συνάντηση με τη διοίκηση, για το θέμα της φυσικής ασφάλειας και το μέλλον των εργαζομένων η διοίκηση παρέμεινε αδιάλλακτη στην αρχική της θέση. Όπως αναφέρει, «σχετικά με τα σενάρια που έχουν διαρρεύσει, αρνήθηκε να δώσει εξηγήσεις, διατηρώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί και δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους εργαζόμενους και την εταιρεία». Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν αποδέχονται τελεσίγραφα, δεν διαπραγματεύονται απολύσεις και πως παραμένουνσθεναρά απέναντι σε αυτές τις θέσεις και τις μεθοδεύσεις της διοίκησης, που διαταράσσουν το εργασιακό κλίμα και φέρνουν πίσω την εταιρεία. «Δεν μπορούν τα bonus τους και τα παχυλά συμβόλαιά τους να διαμορφώνονται και να εκτελούνται σε βάρος των εργαζομένων» σημειώνει η ΟΜΕ-ΟΤΕ και συγκαλεί άμεσα το δ.σ. της, ώστε να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα και να λάβει αποφάσεις».

ΟΤΕ, κερδοφορία και καρτέλ

Να σημειωθεί πως την τελευταία δεκαετία της κρίσης και των μνημονίων ο ΟΤΕ κράτησε σταθερά την υψηλή κερδοφορία του. Μόνο για το 2018 κατέγραψε κέρδη 256,5 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 52% ενώ για μια ακόμα χρονιά το κόστος μισθοδοσίας μειώθηκε κατά περίπου 8,5%. Το εντυπωσιακό για το κόστος μισθοδοσίας είναι ότι οι Γερμανοί το μείωσαν κατά 61,5% τη στιγμή μάλιστα που είχε τάση αύξησης. Πρόσφατα το «καρτέλ» των τριών «μεγάλων» αύξησε τα τιμολόγια στην καρτοκινητή κατά περίπου 20%, ενώ πριν από λίγα χρόνια και εν μέσω μνημονίων όσοι είχαν καρτοκινητά υποχρεώθηκαν να αλλάζουν κάρτα κάθε μήνα αν και αυτό ήταν προηγουμένως κάθε τρίμηνο.

Και ενώ οι οικονομικοί δείκτες ευημερούν οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ υπομένουν μια πρωτοφανή επίθεση στα εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά τους δικαιώματα. Τα κατά έτος επαναλαμβανόμενα «προγράμματα εθελουσίων εξόδων» έχουν μειώσει το αριθμό των εργαζομένων δραματικά, με αποτέλεσμα μια άνευ προηγουμένου εντατικοποίηση της εργασίας, που εγκυμονεί κινδύνους ακόμα και για την ασφάλεια των εργαζομένων όπως αποδεικνύει και η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Ακόμα η διοίκηση του ΟΤΕ απεργάζεται ένα εκτεταμένο σχέδιο εργολαβοποίησης του έργου με αποτέλεσμα να κυριαρχεί ανασφάλεια στους εργαζόμενους σε σχέση με τις θέσεις εργασίας. Αφετέρου η εκχώρηση κρίσιμου τηλεπικοινωνιακού έργου σε αναξιόπιστους εργολάβους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και σε σχέση με την διασφάλιση του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου. Γεγονός που οδήγησε ακόμα και την προσδεμένη σε γερμανοατλαντικά συμφέροντα  μνημονιακή κυβέρνηση να προσφύγει για την διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών της κυβέρνησης σε άλλο φορέα (στρατιωτικό).

Τέλος οι πολίτες ταλαιπωρούνται από την επιδείνωση της ποιότητας του τηλεπικοινωνιακού έργου και τις κακοτεχνίες των εργολάβων, από την χρονική καθυστέρηση στην άρση βλαβών, από την συνεχιζόμενη συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων που κλείνουν, αφήνοντας ακάλυπτους χιλιάδες συνδρομητές. Ταυτόχρονα οι πολίτες παραμένουν θύματα μιας εναρμονισμένης πολιτικής τιμολογίων μεταξύ των τριών μεγάλων τηλεπικοινωνιακών εταιριών. Η μόνη εναπομείνασα δυνατότητα πρόσβασης στην κινητή τηλεφωνία, για χιλιάδες ανέργους, φοιτητές, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους ήταν για χρόνια η γνωστή «κάρτα». Πρόσφατα το «καρτέλ» των τριών «μεγάλων» αύξησε τα τιμολόγια στην καρτοκινητή κατά περίπου 20%. Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε ο ΟΤΕ, ούτε άλλη εταιρεία του χώρου, διαθέτουν κοινωνικά τιμολόγια για μακροχρόνια ανέργους και για τα θύματα του κοινωνικού αποκλεισμού από τις ανθρωποκτόνες πολιτικές των μνημονίων.

Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής

Το ΜΕΤΑ καταγγέλλει την εργοδοσία της Deutsche Telekom, στην οποία οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ξεπούλησαν τον ΟΤΕ. Οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν μεγάλη ευθύνη για τις τρομοκρατικές και εκδικητικές πρακτικές των της εργοδοσίες, όπως η σημερινή που -παρά τις υποσχέσεις της ότι θα ακυρώσει το ξεπούλημα- εντούτοις το συνέχισε. Ευθύνες έχεις επίσης και για το κλίμα τρομοκρατίας, καθώς ο εκπρόσωπος του Δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιου του ΟΤΕ δεν έχει προβάλει μέχρι τώρα καμιά αντίρρηση σ’ αυτές.

Το ΜΕΤΑ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των Σωματείων του ΟΤΕ και απαιτεί να σταματήσουν οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία της Deutsche Telekom και να μην προχωρήσει στις απειλούμενες απολύσεις και στην απόσχιση υπηρεσιών. Καλεί τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα τους για συλλογικές συμβάσεις που θα καταργούν τους διαχωρισμούς μεταξύ των εργαζομένων. Νέοι και παλιοί εργαζόμενοι, στη μητρική, σε θυγατρικές ή σε τρίτες εταιρίες, δεν μπορεί παρά να παλεύουν για ενιαία ομιλική σύμβαση εργασίας που να διασφαλίζει τα ίδια μισθολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα για όλους. Καλεί, τέλος, τους εργαζομένους από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής να παλέψουν στα πλαίσια μιας κοινής Ομοσπονδίας τηλεπικοινωνιών για κλαδική συλλογική σύμβαση που να απαντά στις προκλήσεις των καιρών και την εργοδοτική επιθετικότητα και απληστία.


Διαβάστε επίσης:

Παρόμοια Άρθρα