10.4 C
Athens
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

Αντί-Λογος: Ο φασισμός και ο ρατσισμός αποπροσανατολίζουν από το πραγματικό επίδικο: την ταξική πάλη

Ενημέρωση από τη συζήτηση-εκδήλωση για ακροδεξιά, ρατσισμό, φασισμό

Πρόσφατα

Η συνήθως “άχαρη” και μουντή αίθουσα του 4ου ορόφου του Υπουργείου Εργασίας γέμισε διαφορετικότητα και ελπίδα την προηγούμενη Τετάρτη το μεσημέρι. Οι συνάδελφοι και συναδέλφισσες που επέλεξαν να συμμετέχουν στην ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ, που οργάνωσε η συλλογικότητά μας είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν μια συζήτηση που ανέδειξε μεν την ζοφερή κατάσταση που αντιμετωπίζουν όσοι είναι “διαφορετικοί” στο σημερινό κοινωνικό οικονομικό πλαίσιο, αλλά μας άφησε όλους με μια αίσθηση ελπίδας και πείσματος ότι οι αγώνες έχουν σημασία γιατί αφορούν την βελτίωση της ζωής “πραγματικών” ανθρώπων.

Η ενδελεχής ανάλυση του αν. καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Σεραφείμ Σεφεριάδη σχετικά με το φαινόμενο της ανόδου της ακροδεξιάς εστιάστηκε στις οικονομικές αιτίες (καπιταλιστική κρίση) που οδηγούν τις λαϊκές μάζες σε επικίνδυνες διεξόδους, ελλείψει αξιόπιστης και συνεπούς αριστερής πρότασης. Τόνισε ότι σημασία έχει να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες και όχι να καταπραΰνουμε τα συμπτώματα όπως επιχειρούν επικοινωνιακά να κάνουν κατ’ επίφαση αριστερά κόμματα όπως ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ και να αποφύγουμε νέες αυταπάτες ότι είναι δυνατόν να αντιπαλέψουμε την ακροδεξιά, τον φασισμό και τον ρατσισμό εντός της σημερινής ΕΕ και με συμμάχους χρεοκοπημένες πολιτικές δυνάμεις όπως πχ η σοσιαλδημοκρατία.

Στη συνέχεια, η Λορέτα Μακόλι από την Ένωση Αφρικανών Γυναικών Ελλάδας αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστριες στην γειτονιά, στην εργασία, στις σχέσεις τους με το Κράτος. Επεσήμανε ότι το νομικό πλαίσιο είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε να δυσχεραίνει την καθημερινότητα των μεταναστών. Στάθηκε στο γεγονός ότι ακόμη και μετανάστες που ζουν και εργάζονται πολλά χρόνια εδώ κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να βρεθούν στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη, “δια ασήμαντον αφορμή”. Μετέφερε με συγκλονιστικό τρόπο το αίσθημα ανασφάλειας, σχεδόν απόγνωσης, που διακατέχει το σύνολο της κοινότητας που εκπροσωπεί και κατέληξε συμπεραίνοντας πώς οι συνθήκες αυτές οδηγούν στο να είναι έρμαια στις διαθέσεις ακροδεξιών ομάδων που δρουν στις γειτονιές της Αθήνας.

Τέλος, ο Μιχάλης Λώλης, υπαστυνόμος Α’ και μέλος της European LGBT Police Association, περιέγραψε με βιωματικό τρόπο τις διακρίσεις που υφίστανται τα άτομα με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής, επαγγελματικής, πολιτιστικής ζωής. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις οδηγούν στην εχθρότητα προς καθετί διαφορετικό και δίνουν τροφή σε φαινόμενα φασιστικού μίσους, σεξισμού και ρατσισμού.

Στην συζήτηση που ακολούθησε καταδείχθηκε ότι οι τεχνητοί διαχωρισμοί που προβάλει το κατεστημένο σήμερα, με βάση πχ το χρώμα, την καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το φύλο κ.α αποκρύπτουν ή αποπροσανατολίζουν από το πραγματικό επίδικο, δηλαδή την ταξική πάλη, την προσπάθεια του κεφαλαίου να εκμεταλλευτεί (ή και να προκαλέσει) την κρίση προκειμένου να αφαιρέσει κεκτημένες εργατικές κατακτήσεις, την επίθεση των ελίτ ενάντια στα δικαιώματα των λαϊκών μαζών.

Από την εκδήλωση, που κράτησε σχεδόν δύο ώρες όλοι φύγαμε “πλουσιότεροι” και γεμάτοι ελπίδα. Ως συλλογικότητα που παρεμβαίνει στον ευαίσθητο χώρο του Υπουργείου Εργασίας, θα συνεχίσουμε να “ταράζουμε” τα λιμνάζοντα “συνδικαλιστικά” ύδατα της Σταδίου 29, αναδεικνύοντας ζητήματα που μας αφορούν όλους ως εργαζόμενους, πολίτες, ανθρώπους.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις