16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κράτος σε… μετατόπιση η Γαλλία: από χώρα δικαιωμάτων σε τρομοκρατικό καθεστώς

Από τον Gabrielle Negrel | Μετάφραση από τα γαλλικά για την ελληνική Pressenza: Ανδρέας Παπαγγελόπουλος

Πρόσφατα

Από τις 17 Νοεμβρίου 2018, ημερομηνία της πρώτης διαδήλωσης των Κίτρινων Γιλέκων, η γαλλική κυβέρνηση δεν σταματά να καταστέλλει, να καταστρατηγεί και να ακρωτηριάζει το λαό.

Κλείνει τ’αυτιά στις διεκδικήσεις ειρηνικών και μη βίαιων γυναικών και ανδρών που έρχονται ν’αναδιευθετήσουν το δημόσιο χώρο για ν’απορρίψουν τη κοινωνική και την οικονομική βία. Προτείνουν, εργάζονται μαζί, σκέφτονται, για εκείνο το μέλλον που λαχταρούμε και μέσα από το οποίο αναπνέουμε όλοι κι όλες: μία κοινωνία πιο δίκαιη στην υπηρεσία του ανθρώπου.

Το έθνος ξαναπαίρνει θέση για το μέλλον του, προσκαλώντας καθέναν από εμάς να λάβουμε μέρος σ’αυτή την οικοδόμηση. Από την αρχή αυτής της ιστορικής αμφισβήτησης, ορισμένα ΜΜΕ που πρόσκεινται στις μεγάλες δυνάμεις προσπαθούν να περάσουν στη συνείδηση της κοινής γνώμης τα Κίτρινα Γιλέκα ως άγρια, ώστε να δικαιολογήσουν τη βίαιη καταστολή ενός κράτους που δείχνει να φοβάται.

Οι νέοι βρίσκονται στους δρόμους για την κλιματική δικαιοσύνη διεκδικώντας το δικαίωμά τους στο μέλλον, οι καθηγητές βρίσκονται στους δρόμους, διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα κάθε εβδομάδα. Το κράτος τρέμει.

Έχουμε απέναντί μας ένα τρομοκρατικό κράτος; Καθένας μπορεί να λάβει απαντήσεις ρίχνοντας μια ματιά στις δράσεις αυτής της κυβέρνησης:

  1. Ξεπούλημα του πλούτου της χώρας και των κοινωνικών κεκτημένων στον ιδιωτικό τομέα.
  2. Καταστρατήγηση των ελευθεριών: με τον επονομαζόμενο νόμο Anti-Casseurs (σ.τ.μ. Αντι-Χουλιγκανισμός) και απαγόρευση των διαδηλώσεων.
  3. Βιαιότητες ενάντια στα -αντιπολιτευομένα πολιτικά-Κίτρινα Γιλέκα, και χαρακτηριζόμενα ως εγκληματικά.
  4. Εκφοβισμός, χρήση όπλων πολέμου όπως το LBD 40, αυθαίρετες συλλήψεις και συστηματικές προφυλακίσεις.
  5. Κινητοποίηση του αμυντικού αντιτρομοκρατικού μηχανισμού με φρουρούς και παρατηρητές σε διάφορες πόλεις.

Στοχοποιημένη από τον ΟΗΕ, τη Διεθνή Αμνηστία και 53 οργανώσεις-συνδικάτα για το νόμο περί αντι-χουλιγκανισμού και τις μετατοπίσεις που μπορούν να ξηλωθούν, αυτή η βίαιη κυβέρνηση που πορεύεται προς τη δικατορία (πολιτικό καθεστώς όπου όλες οι δυνάμεις είναι συγκεντρωμένες στα χέρια ενός ατόμου, μίας παράταξης και δεν απέχουμε πολύ απ’αυτό) ανακοινώνει σήμερα ότι η κινητοποίηση του αμυντικού αντιτρομοκρατικού μηχανισμού θα περιφρουρήσει τη διαδήλωση το Σαββάτο σε διάφορες πόλεις.

Η εκλογή του Μακρόν στη Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας ήταν προγραμματισμένη κι ενορχηστρωμένη από τα ΜΜΕ που βρίσκονται στις υπηρεσίες των οικονομικών δυνάμεων. Ο παραλληλισμός μπορεί να γίνει, με το υποθαλπόμενο από την Ευρώπη του χρήματος οικονομικό πραξικόπημα στην Ελλάδα. Η Γαλλία υφίσταται μία επίθεση που δεν προέρχεται απ’το εξωτερικό, όπως στη περίπτωση της Ελλάδας, αλλά απ’το εσωτερικό, επίμονα από το χρήμα και μπαίνει σε εφαρμογή από τον Μακρόν και τους μπράβους του. Δεν μιλώ για συνωμοσία παρά μόνο για κυνισμό όλων αυτών των τύπων που καυχώνται ότι είναι τα αφεντικά του πλανήτη μας και έχουν βάλει στο μάτι τον απόλυτο έλεγχο.

Το πρωί του Σαββάτου 16 Μαρτίου, η Βουλή ψήφισε το σύνολο του σχεδίου του νόμου PACTE που σχετίζεται με την ανάπτυξη και το μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Μόλις 45 από τους 577 βουλευτές ήταν παρόντες. Ο νόμος »πέρασε» με 27 ψήφους υπέρ, 15 κατά και 3 αποχές.

Ο νόμος περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση της Française des Jeux (σ.τ.μ. τον αντίστοιχο ΟΠΑΠ) και της ADP (ομάδα που διαχειρίζεται τα αεροδρόμια στην οποία το κράτος είναι ο κύριος μέτοχος εισπράττοντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως), την κατάργηση των κυβερνητικών δασμών στο αέριο, τον προσδιορισμό των κοινωνικών ορίων (όταν μία επιχείρηση αυξάνει τις αποδόσεις της αυτό μπορεί να έχει επακόλουθα υπό τον όρο μίας νέας υποχρέωσης δήλωσης ή αύξησης των ποσοστών για τις κοινωνικές εισφορές, ένα δώρο συνοδευόμενο με μία διορία πέντε διαδοχικών ετών πρίν την εφαρμογή των νέων υποχρεώσεων), την αναβολή για τρία χρόνια για την διακοπή της παραγωγής, αποθήκευσης και κυκλοφορίας στη Γαλλία των απαγορευμένων απ’την Ευρωπαϊκή Ένωση εντομοκτόνων. Ο νόμος θα εξεταστεί για τελευταία φορά από τη Γερουσία στις 9 Απριλίου πρίν την οριστική υιοθέτησή του από τη Βουλή.

Επέλεξα να μην σας δείξω φωτογραφίες των Κίτρινων Γιλέκων με τραύματα που μπορούν να συγκριθούν με τραύματα προερχόμενα από όπλα πολέμου, είναι φρικτό. Δεν έχετε ανάγκη από φωτογραφίες για να καταλάβετε το ρίσκο που αναλαμβάνουν γυναίκες και άνδρες, που κάθε Σάββατο εδώ και 18 εβδομάδες διαδηλώνουν στους δρόμους της Γαλλίας για το δικαίωμά τους να ζήσουν αξιοπρεπώς. Όχι μονάχα για εκείνους αλλά για εσάς και για μένα επιπρόσθετα, για όλες κι όλους.

Αυτή η κυβέρνηση που δεν θέλει να ακούσει τίποτα, κάνοντας χρήση βίας με σκοπό να σκεπάσει την ανικανότητά της, γίνεται ξεκάθαρα ένας κίνδυνος για το έθνος της Γαλλίας. Είναι ο κυνισμός, η ανευθυνότητα, να θέλουν νεκρούς για να προκαλέσουν έναν εμφύλιο πόλεμο στέλνοντας το στρατό ενάντια στο λαό; Η βία τους δεν θα εμποδίσει τους ανθρώπους να διαδηλώσουν, να αγωνίζονται και να παλεύουν για μία καλύτερη ζωή, για τα δικαιώματά τους.

Ο λαός δεν είναι ο εχθρός!

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις