3.5 C
Athens
Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023

«Ο Δράκος του Σβαρτς στο υπόγειο» από τη θεατρική ομάδα της ΕΛΜΕ Εύβοιας

Πρόσφατα

Στο αμφιθέατρο της «Σιβιτανίδειου Σχολής», το περασμένο Σάββατο 30 Μάρτη, παίχθηκε από τη θεατρική ομάδα της ΕΛΜΕ Εύβοιας «Ο Δράκος του Σβαρτς στο υπόγειο» (σ.σ.: του ρώσου συγγραφέα Γεβγένι Σβαρτς). Την παράσταση, σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, παρακολούθησαν και μέλη του ΜΕΤΑ.

Στο έργο, βλέπουμε το… Δράκο του παραμυθιού να κυριαρχεί σε μια καστροπολιτεία, να έχει χιούμορ, πολιτικό κριτήριο, ευφυΐα, τα οποία τα χρησιμοποιεί για να πουλά προστασία, έναντι καθενός που… τολμά να διασαλεύει την τάξη που αυτός έχει επιβάλλει, έναντι της δικής του «αλήθειας», που δεν είναι άλλη από τη διαστρέβλωση της έννοιας και της εφαρμογής του δικαίου, της έννοιας της ελευθερίας, της ισότητας, της ισονομίας, της ισοπολιτείας κτλ. Έχει, όμως, μια συνήθεια για να «πουλά προστασία»: θέλει να παντρεύεται κάθε χρόνο την ομορφότερη νεαρή γυναίκα της πόλης, την οποία στη συνέχεια την τρώει.

https://www.facebook.com/METAparataxi/posts/2289634767742642

Η επαναλαμβανόμενη του, όμως, συνήθεια, διακόπτεται, όταν η τελευταία νεαρή κοπέλα που θα παντρευτεί αρνείται να γίνει το θύμα του, παίρνοντας δύναμη από τον ιππότη Λανσελότο, ο οποίος φτάνει στην πόλη. Μάλιστα, ο τελευταίος προκαλεί το Δράκο και μέσα από αντίξοες συνθήκες, τελικώς, τον σκοτώνει.

Η θεατρική ομάδα της ΕΛΜΕ Εύβοιας, μέσα από την παράσταση, καταφέρνει να αναδείξει αυτό που πραγματικά κρύβεται πίσω από αυτό το… παραμύθι: το φασισμό, τις μορφές της εξουσίας και τους καιροσκόπους της, τη χειραγώγηση της μάζας αλλά και της λαϊκής βούλησης, που διόλου δεν είναι ανεύθυνες από την ιστορία και το πως εξελίσσονται τα πράγματα, τις διακρίσεις, την έννοια του ήρωα κτλ.

Την παράσταση συμπληρώνουν άψογα το λιτό σκηνικό, η μουσική αλλά και οι ψυχροί και φωτεινοί φωτισμοί, που ακολουθούν τα συναισθήματα και τις φοβίες των ηρώων.

Η Πολιτιστική Ομάδα της ΕΛΜΕ Εύβοιας σας προσκαλεί στην παράσταση «Ο Δράκος του Σβαρτς στο Υπόγειο», το Σάββατο 30 Μαρτίου και την Παρασκευή 5 Απριλίου, στη Σιβιτανίδειο Σχολή (3ο ΕΠΑΛ), Θεσσαλονίκης 151, Καλλιθέα. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο 6936192429.

Ο Δράκος του μεγάλου Ρώσου θεατρικού συγγραφέα Γιεβγκένι Σβάρτς είναι ένα έργο που, ενώ θεωρείται και είναι κλασικό, παραμένει ανατρεπτικά σύγχρονο και μια δραματουργική πρόταση που παραμένει ανεξάντλητη στις αναγνώσεις της. Πολλοί είναι οι λόγοι που οδηγούν σε αυτήν του την αξιολόγηση και που θα μπορούσε κανείς να υπογραμμίσει ξεκινώντας ίσως από τις ιδιαίτερες συνθήκες μέσα από τις οποίες γράφτηκε. Γραμμένο σε πολύ ταραγμένη εποχή, το 1944, εν τω μέσω δηλαδή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, καταφέρνει να λειτουργήσει επιδέξια σε πολλά επίπεδα. Ενώ δηλαδή κρατάει το σχήμα ενός “έργου για παιδιά” εντός ενός “παραμυθένιου πλαισίου”, ένας ενήλικος μπορεί εύκολα να αναγνωρίσει την καυστική και καθόλου αφελή σάτιρα που κρύβεται κάτω από την παραπλανητική του επιφάνεια.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις