6.4 C
Athens
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

Σερβία: 20 χρόνια από τους φονικούς νατοϊκούς βομβαρδισμούς (φωτογραφίες)

Πρόσφατα

Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα των νατοϊκών βομβαρδισμών, το 1999, πραγματοποιούνται σήμερα σε ολόκληρη τη Σερβία, με αφορμή την επέτειο των είκοσι ετών από την έναρξη της αεροπορικής επέμβασης του ΝΑΤΟ.

Τα αντιαεροπορικά συστήματα της Γιουγκοσλαβίας αντιδρούν στους νατοικούς βομβαρδισμούς

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στην πόλη Νις, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν χιλιάδες πολίτες μπροστά από το κάστρο, για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα. Στην εκδήλωση στη Νις θα παραστεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όπως επίσης η πρωθυπουργός, Άνα Μπρνάμπιτς, και διπλωματικοί εκπρόσωποι ξένων χωρών.

Ο πύργος της τηλεόρασης καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι

Στο Βελιγράδι, μπροστά από το κτήριο της δημόσιας τηλεόρασης-RTS, όπου τα ξημερώματα της 23ης Απριλίου 1999 οι νατοϊκοί πύραυλοι σκότωσαν 16 εργαζόμενους, θα καταθέσουν στεφάνι ο δήμαρχος της πόλης, Ζόραν Ραντόιτσιτς, ο γενικός διευθυντής της RTS και συγγενείς των θυμάτων.

Η γέφυρα της Ελευθερίας στο Νόβι Σαντ μετά βομβιστική επίθεση στο ΝΑΤΟ

Οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί κατά της Γιουγκοσλαβίας ξεκίνησαν στις 24 Μαρτίου του 1999 και διήρκησαν 78 ημέρες. Συμμετείχαν 19 χώρες της βορειοατλαντικής συμμαχίας με 1.150 αεροσκάφη, τα οποία πραγματοποίησαν συνολικά 2.250 επιδρομές εναντίον 995 στόχων. Εκτοξεύτηκαν 420.000 βλήματα, 1.300 πύραυλοι και 37.000 βόμβες διασποράς, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και βλήματα που έφεραν στην κεφαλή απεμπλουτισμένο ουράνιο, κυρίως στο Κόσοβο και στον νότο της Σερβίας.

Βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ στην Πρίστινα

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των νεκρών, υπολογίζεται ότι κατά τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν 462 στρατιώτες και περισσότεροι από 2.000 άμαχοι. Οι υλικές ζημιές υπολογίστηκαν, από καθηγητές της σχολής Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, γύρω στα δύο ΑΕΠ εκείνης της περιόδου, δηλαδή σε 43 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι νατοϊκοί κατέστρεψαν και γέφυρα στον ποταμό Σάβα στο προάστιο του Βελιγραδίου

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η σερβική πλευρά, καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές 25.000 κτήρια, αχρηστεύτηκαν 470 χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομων και 595 χιλιόμετρα σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, ενώ βομβαρδίστηκαν 44 γέφυρες, εκ των οποίων οι 38 καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Πέτριτς του Κοσσυφοπεδίου, τον Ιούλιο του 1999. Ισοπεδώθηκε ένα μήνα αργότερα, τον Αύγουστο του 1999

Το ένα τρίτο του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής καταστράφηκε, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας μεγάλο τμήμα του δικτύου ηλεκτροδότησης με τη χρήση βομβών γραφίτη (Blackout bomb). Καταστράφηκαν τα δύο μεγαλύτερα διυλιστήρια της χώρας, στο Πάντσεβο και το Νόβισαντ, και δεκάδες αποθήκες υγρών καυσίμων σε ολόκληρη τη χώρα. Ζημιές υπέστησαν 19 νοσοκομεία, 20 κέντρα υγείας, 18 παιδικοί σταθμοί, 69 σχολεία και 176 ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία.

Το κτήριο της αστυνομίας, έπειτα από βομβαρδισμό

Μετά τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς, 240.000 Σέρβοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Κόσοβο, που αποτέλεσε αφορμή της επέμβασης του ΝΑΤΟ. Το 2008 το Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του, ωστόσο, αν και αναγνωρίστηκε από 110 χώρες, μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατό να ενταχθεί στον ΟΗΕ, εξαιτίας της αντίθεσης της Ρωσίας και της Κίνας. Το ζήτημα παραμένει ανοιχτό και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ανεύρεσης οριστικής λύσης.

Δρόμος στο Βελιγράδι μετά τις επιδρομές του ΝΑΤΟ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις