11 C
Athens
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

ΕΚ Σάμου: Αλληλεγγύη στα παιδιά του πολέμου. Θερμή υποδοχή προσφυγόπουλων σε σχολεία του νησιού

Πρόσφατα

Την αλληλεγγύη του στα παιδιά του πολέμου, της φτώχειας και της προσφυγιάς εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Σάμου απαιτώντας την εκπαίδευσή τους στη χώρα μας με κατάλληλες υποδομές και μέσα. Επίσης, καλεί γονείς και εκπαιδευτικούς να γυρίσουν την πλάτη σε όσους βρίσκουν ευκαιρία να χύσουν το ξενοφοβικό τους δηλητήριο και τα βάζουν με τα θύματα, δηλαδή με τα προσφυγόπουλα και όχι με τον θύτη που δεν είναι άλλος από τις κυβερνήσεις και τα μονοπώλια που έχουν κηρύξει τον πόλεμο στις πατρίδες τους για τα κέρδη.

Χτες Τρίτη 5 Μάρτη, μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και γυναικείων συλλόγων της ΟΓΕ, της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης, εκπαιδευτικών κ.ά., υποδέχτηκαν στο Δημοτικό Σχολείο Άνω Βαθέος, όπως και στις 6/2 στο 3ο, τα μικρά προσφυγόπουλα που πήγαν πρώτη μέρα σχολείο.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Σάμου, αναφέρει:

«Με τη συμβολική αυτή πράξη μας, με ένα χαμόγελο και μια αγκαλιά υποδεχτήκαμε τα παιδιά αυτά, όπως με ένα χαμόγελο και μια αγκαλιά πάμε κάθε χρόνο πρώτη μέρα στο σχολείο και τα δικά μας παιδιά. Συμβολικά υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα όλων των παιδιών απ’ όποια χώρα ή φυλή και αν είναι, ό,τι χρώμα ή θρησκεία και αν έχουν να απολαμβάνουν το αγαθό της Παιδείας σε οποιεσδήποτε συνθήκες και αν ζουν, σε όποια χώρα και αν βρίσκονται.

Με την ίδια αγκαλιά και το ίδιο χαμόγελο καλούμε όλους τους γονείς, όλους τους συλλόγους γονέων, όλον τον σαμιακό λαό να “υποδεχτούν” αυτά τα παιδιά και να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στη μόρφωση. Να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη χαρά, στο παιχνίδι, στα γράμματα και την ξενοιασιά που προσφέρει το σχολείο, πολύ περισσότερο σε αυτά τα παιδιά που είναι θύματα του πολέμου, της φτώχειας και της εξαθλίωσης που επικρατεί στις χώρες τους. Ο πόλεμος σημαδεύει τα παιδιά. Από την τρυφερή αυτή ηλικία έχουν καταγραφεί στη μνήμη τους ο ξεριζωμός, η καταστροφή, οι διώξεις, ο θάνατος δικών τους ανθρώπων, οι κακουχίες για να φτάσουν εδώ, αλλά και οι άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες που βιώνουν καθημερινά στο “hot spot” του νησιού εγκλωβισμένοι με ευθύνη της κυβέρνησης και της ΕΕ. Συνθήκες και γεγονότα που δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση να ζήσει κανένα παιδί, κανένας δικός μας άνθρωπος.

Είναι στρουθοκαμηλισμός, υποκρισία και δειλία κάποιοι να τα βάζουν με τα θύματα, δηλαδή με τα προσφυγόπουλα και όχι με τον θύτη που δεν είναι άλλος από τις κυβερνήσεις και τα μονοπώλια που έχουν κηρύξει τον πόλεμο στις πατρίδες τους για τα κέρδη. Πρέπει να στοχεύσουν τον πραγματικό αντίπαλο γιατί αυτός είναι ο εχθρός των λαών: το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα που στηρίζουν αυτήν την πολιτική, όλοι αυτοί που δημιουργούν φτώχεια πολέμους και προσφυγιά.

Καλούμε όλους τους γονείς και τους συλλόγους τους, τον σαμιακό λαό, να γυρίσει την πλάτη σε όσους βρήκαν πρόσφορο έδαφος στην αγωνία του καθενός για την υγεία και την ασφάλεια του παιδιού του και χύνουν το ξενοφοβικό τους δηλητήριο με αφορμή την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Να γυρίσουν την πλάτη και να απομονώσουν όλους όσοι δηλητηριάζουν ακόμη και τα δικά μας παιδιά που πάνε στα σχολεία της πόλης και του νησιού.

Να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι πράξη αλληλεγγύης προς αυτόν που έχει ανάγκη, να του “κλείνεις την πόρτα”. Δεν είναι πράξη αλληλεγγύης και σωστής διαπαιδαγώγησης, να μην πηγαίνεις το παιδί σου σχολείο ως αντίποινα για να μη δεχτούν στο σχολείο ένα άλλο παιδάκι! Για να δημιουργήσουν σχολεία γκέτο για τα προσφυγόπουλα! Το σχολείο πρώτα και κύρια διδάσκει στα μικρά παιδιά την κοινωνικότητα και όχι τα όποια κριτήρια επιλογής κάποιων εξ αυτών και τον αποκλεισμό. Το ξεκίνημα της δημιουργίας σχολείων γκέτο με τέτοιου είδους κριτήρια τίποτα δεν αποκλείει ότι “αύριο” δεν θα οδηγήσει σε νέα σχολεία γκέτο για άλλες κοινωνικές ομάδες.

Πράξη αλληλεγγύης και ανθρωπισμού είναι να απλώνεις το χέρι σε αυτόν που έχει ανάγκη, ό,τι χρώμα και αν έχει, ό,τι γλώσσα και αν μιλάει. Είναι να παλέψουν οι γονείς μαζί με το εργατικό και λαϊκό κίνημα, με τα σωματεία και τους συλλόγους του νησιού για υγεία, εμβολιασμούς και περίθαλψη για όλα τα παιδιά και όλο το σαμιακό λαό. Για να σταματήσει να υπάρχει αυτό το κολαστήριο που λέγεται “hot spot”.

Καλούμε τους γονείς να προβληματιστούν με την απόφαση του συλλόγου γονέων του εν λόγω σχολείου. Να μην παρασύρονται από αντιλήψεις που προσπαθούν συγκαλυμμένα να σπείρουν την ξενοφοβία και εντέλει τον ρατσισμό. Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη θέληση του σαμιακού λαού που στις 7 Φλεβάρη διαδήλωσε εκφράζοντας αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες, διεκδικώντας να απεγκλωβιστούν από το νησί και τη χώρα. Καλούμε να στρέψουν τα βέλη τους ενάντια στην κυβέρνηση που έχει εγκλωβίσει αυτούς τους ανθρώπους παρά τη θέλησή τους εδώ και δεν παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή και σωστή πρόσβαση των προσφυγόπουλων στα σχολεία.

Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη μόρφωση γι’ αυτό απαιτούμε:

  • Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών με ευθύνη του κράτους
  • Διασφάλιση του απαραίτητου εκπαιδευτικού, επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού και να καλυφθούν όλες οι υλικές και λοιπές προϋποθέσεις για ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων
  • Εμβολιασμοί και ιατρικές βεβαιώσεις (ΑΔΥΜ) με ευθύνη των δημόσιων δομών υγείας.
  • Να διασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά των παιδιών στα σχολεία, με συνοδούς.
  • Να χρηματοδοτηθούν επιπλέον τα σχολεία που φιλοξενούν προσφυγικές δομές.
  • Να κλείσει τώρα το “hot spot“, να μη δημιουργηθεί κανένα νέο.
  • Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα. Μετακίνησή τους στην ηπειρωτική Ελλάδα σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες διαμονής και σίτισης και από εκεί με ευθύνη του κράτους σε όποια χώρα επιθυμούν.
  • Να ανατραπούν οι αποφάσεις ΕΕ και κυβέρνησης που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις