Εργατικές διαδηλώσεις για ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη | Σάββατο 16 Φλεβάρη

Την κινητοποίηση στηρίζουν και οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ, σύμφωνα και με την απόφαση που πάρθηκε από το πρόσφατο Γενικό Συμβούλιο της παράταξης.

Μεγαλώνει μέρα με την ημέρα ο αριθμός των Πρωτοβάθμιων Σωματείων που καλούν για δυναμική συμμετοχή στην εργατική διαδήλωση που διοργανώνεται το Σάββατο 16 Φλεβάρη και ώρα 11.30, στην πλατεία Κοραή, με κύρια αιχμή την υπογραφή νέων ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά στα καλέσματά τους, οι εργαζόμενοι δεν τσιμπάνε από το «τυράκι» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζει «ως “δικαίωση” την πενιχρή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ μεικτά, όταν επί 8 συναπτά χρόνια οι εργαζόμενοι υπέστησαν άγριες περικοπές σε μισθούς και εργασιακά δικαιώματα, έμειναν κατά εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, υπέστησαν την άγρια εκμετάλλευση της ελαστικής εργασίας».

Τα Σωματεία που πήραν την πρωτοβουλία της εργατικής διαδήλωσης στις 16/2 είναι: Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ), Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών (ΣΜΕΔ), Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου-Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ), Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ), Σωματείο Εργαζόμενων Πλαίσιο. Σε αυτά, έχουν προστεθεί πολλά πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Σωματεία εκπαιδευτικών της Αττικής, όπως ο ΣΕΠΕ «Η Αθηνά» και το Συντονιστικό των αναπληρωτών, από την τεχνολογία, όπως το Σωματείο ΝΟΚΙΑ, αλλά και εργατικές συλλογικότητες, όπως το Radical IT.

Αντίστοιχη κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 16 Φλεβάρη και ώρα 12μ, στην Τσιμισκή & Αριστοτέλους. Τα σωματεία που συμμετέχουν στην οργάνωση της συγκέντρωσης της Θεσσαλονίκης είναι το Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου και Χάρτου Νομού Θεσσαλονίκης και το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στον χώρο της ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας (ΣΒΕΨΥΚΟΙ), ενώ στηρίζουν και καλούν συλλογικότητες της πόλης.

Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής

Όπως και στην ανάλογη κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την 1η Νοέμβρη 2018, το ΜΕΤΑ στηρίζει και αυτή την κινητοποίηση των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, σύμφωνα άλλωστε και με την απόφαση που πάρθηκε από το πρόσφατο Γενικό Συμβούλιο της παράταξης.

Καλεί, δε, τους εργαζομένους και τα Σωματεία, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, να στηρίξουν και να συμμετάσχουν δυναμικά στις εργατικές διαδηλώσεις του Σαββάτου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για να ενώσουμε τη φωνή μας μαζί με τους συναδέλφους που διεκδικούν:

– την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ισχύος των ΣΣΕ, την κατάργηση του νόμου Βρούτση-Αχτσιόγλου που επιτρέπει ορισμό του κατώτατου μισθού με κρατική παρέμβαση και των μνημονιακών νόμων που υπονόμευσαν την ελεύθερη προσφυγή των σωματείων στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ),

– την επεκτασιμότητα των ΣΣΕ, ώστε κανένας να μην δουλεύει χωρίς συλλογική σύμβαση, καθώς και την άμεση επαναφορά των μισθών – ημερομισθίων – ωρομισθίων στα επίπεδα που προέβλεπαν οι ΣΣΕ (Εθνική Γενική, κλαδικές, επιχειρησιακές) πριν τη μνημονιακή λαίλαπα, ώστε αυτά τα επίπεδα να αποτελέσουν τη βάση για διαπραγματεύσεις για μισθολογικές αυξήσεις.

– τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, ώστε να τα βγάζουν πέρα χωρίς την ανάγκη δεύτερης δουλειάς και αύξηση του ελεύθερου χρόνου.