Από την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ)

Με βασικό αίτημα την πλήρη κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και άμεσες προσλήψεις προσωπικού για την ταχύτερη απονομή των εκκρεμών συντάξεων (κύριων, επικουρικών και εφάπαξ) που τις υπολογίζουν σε περίπου 190.000, οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία πραγματοποίησαν σήμερα 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της ΠΟΠΟΚΠ, μετά τη λήξη του προγράμματος χρηματοδότησης στις 31 Δεκεμβρίου του 2018, εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα τουλάχιστον 190.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης κάθε κατηγορίας. Όσο για τα υπόλοιπα αιτήματα (αναγνωρίσεις χρόνου, διαγραφές, επανεγγραφές κ.λπ.), είναι σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων «εκατοντάδες χιλιάδες, σε χαρτόκουτα, τσουβάλια και ράφια έτοιμα να καταρρεύσουν, ο δε χρόνος διεκπεραίωσής τους είναι άγνωστος».

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του μεγάλου και ενιαίου επικουρικού ταμείου που χορηγεί και τα εφάπαξ, η ΠΟΠΟΚΠ επισημαίνει ότι τα προβλήματα σε σύγκριση με τον ΕΦΚΑ είναι ακόμη πιο σοβαρά, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την έλλειψη προσωπικού και τις συνθήκες εργασίας. Σε συνδυασμό δε με τον μεγάλο όγκο εκκρεμών συνταξιοδοτικών υποθέσεων (75.000 επικουρικές και 20.000 εφάπαξ), προκαλεί απίστευτη πίεση στους εργαζόμενους, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι αυθαίρετες μετακινήσεις υπαλλήλων και παράλληλα καθήκοντα και διάθεση υπαλλήλων.

Διαβάστε αναλυτικότερα τις καταγγελίες της ΠΟΠΟΚΠ, εδώ.

Στο πλαίσιο της απεργίας, πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπου και αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον αρμόδιο υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο. Από τις απαντήσεις που πήραν, διεφάνη η συνεχιζόμενη απαξίωση της κυβέρνησης προς το υπερΤαμείο-μαμούθ και προς τους εργαζομένους, αφού «ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα τα λύσει όλα».

Υπ. Εργασίας: 24ωρη απεργία και κινητοποίηση εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία ενάντια στον ΕΦΚΑ – τερατούργημα και στη διάλυση των υπηρεσιών του, καθώς και της κοινωνικής ασφάλισης.

Δημοσιεύτηκε από ΜΕΤΑ Εργατική Συνδικαλιστική Παράταξη στις Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019